Η νεοδιόριστη δασκάλα (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΑπό την πρώτη μέρα που πήγε στο νηπιαγωγείο, η Μάρω δήλωσε πως θα γίνει δασκάλα. Το είπε, το κράτησε κι έγινε… Έδωσε εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης, πέτυχε και σε δυο χρόνια πήρε το πτυχίο της και ήταν έτοιμη δασκάλα.

Υπέβαλε τα δικαιολογητικά για διορισμό στην δημόσια εκπαίδευση και σ’ένα χρόνο νάτο το διοριστήριο στο νομό Πέλλας. Αποχαιρέτησε τους δικούς της, πήρε το λεωφορείο της γραμμής και βρέθηκε στην Αθήνα για να πάρει το τραίνο από το σταθμό Λαρίσης για Έδεσσα όπου και βρισκόταν η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και θα την τοποθετούσαν σε κάποιο από τα σχολεία της περιοχής.

Έφτασε λοιπόν στην Έδεσσα με τον καρβουνιάρη μετά από ένα δεκάωρο κουραστικό ταξίδι, κοιμήθηκε σ’ένα ξενοδοχείο της πόλης και την άλλη μέρα πήγε στα γραφεία της Διεύθυνσης για να μάθει την τοποθέτηση της σε σχολείο. Εκεί στη Διεύθυνση της γνωστοποίησαν ότι είχε τοποθετηθεί στην Άρνισσα. “Είσαστε τυχερή”, της είπαν… “Είναι ένα όμορφο χωριό στη λίμνη του Οστρόβου”.

Θυμήθηκε η Μάρω από το μάθημα της γεωγραφίας από τότε που ήταν μαθήτρια, ότι η λίμνη αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελληνική επικράτεια και ότι γύρω της υπάρχουν και άλλα χωριά όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Βεγόρα, η Περαία, το Μανιάκι και το μικρό Φαράγγι και πως στη λίμνη κοντά στην Άρνισσα είναι ένα μικρό νησάκι.

– Είναι πολύ κοντά στην Έδεσσα, λιγότερο από μια ώρα με το τραίνο, της είπαν στη Διεύθυνση.
– Πως θα μπορούσα να πάω; Ρώτησε η Μάρω…

Μετά πήρε τα μπαγκάζια της, πήγε στο σταθμό του τραίνου, ανέβηκε στην αμαξοστοιχία και ταξίδεψε για την ωραία Άρνισσα όπου και θα εφάρμοζε όσα διδάχτηκε και έτσι θα δοκίμαζε τις ικανότητες της.

Τα τραίνα τότε κάνανε πολλές μεγάλες στάσεις στους σταθμούς κι ανέβαιναν οι μικροπωλητές στα βαγόνια διαλαλώντας την πραμάτεια τους. Δεν πέρασε πολύ ώρα από τότε που ξεκίνησε το τραίνο και έκανε την πρώτη του στάση, οπότε μπούκαραν μέσα διάφοροι μικροπωλητές κι ανάμεσα τους ο μπάρμπα-Μήτσος με τα σουβλάκια του.

“Σουβλάκια νόστιμα καλοψημένα από τον μπάρμπα-Μήτσο…” φώναζε με τη στεντόρεια φωνή του ο μπάρμπα-Μήτσος περνώντας ανάμεσα από τους επιβάτες.

– Άρνισε σουβλάκιατα μπαϊτσε Μήτσο; Ρώτησε κάποιος επιβάτης (που στην ντοπιολαλιά σημαίνει: “Καλά είναι τα σουβλάκια μπάρμπα-Μήτσο;)
– Άρνισε, άρνισε, απάντησε ο μπάρμπα-Μήτσος (καλά είναι, καλά είναι…)

Ακούει η Μάρω το “αρνισε, άρνισε” βουτάει τα μπαγκάζια και κατεβαίνει από το τραίνο! “Δε φανταζόμουν ότι είναι τόσο κοντά η Άρνισσα κι ευτυχώς που άκουσα και πρόλαβα να κατέβω”, σκέφτηκε η Μάρω.

Έφυγε το τραίνο και ξαφνικά διαβάζει την επιγραφή στο κτήριο του ΣΕΚ: “ΑΓΡΑΣ”. Μπαίνει μέσα και με αγωνία ρωτάει: “Άρνισσα δεν είναι εδώ;”

– Όχι, της απαντάει ο Σταθμάρχης. Εδώ είναι ΑΓΡΑΣ, η επόμενη στάση είναι η Άρνισσα.
– Τότε τι φώναζε ο σουβλατζής “Άρνισσα, Άρνισσα”; Ρώτησε η Μάρω…
– Αυτός φώναζε ότι είναι καλά τα σουβλάκια του, εσείς δεν καταλάβατε γιατί δεν ξέρετε τη γλώσσα μας, είπε ο Σταθμάρχης και συνέχισε εξηγώντας:
– Στην ντοπιολαλιά μας φώναζε: “καλά είναι, καλά είναι”, εννοείται τα σουβλάκια.

Έμεινε άφωνη η Μάρω!

– Και πότε είναι το επόμενο τραίνο για Άρνισσα; Ρώτησε τον Σταθμάρχη…
– Αργά το απόγευμα, απάντησε αυτός.

Κάθησε λοιπόν η Μάρω η δασκάλα στην καφετέρια του σταθμού, παρήγγειλε σουβλάκια από τον μπάρμπα-Μήτσο, ήπιε τονκαφέ της και αργά τ’απόγευμα πήρε το τραίνο για την Άρνισσα…

Πέτρος Βότσης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *