Η νικοτίνη ως δυνητικά θεραπευτικός παράγοντας για τον COVID-19 (του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, MD, MPH)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “ToxicologyReports” παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πανδημία COVID-19 και για τη χρήση της νικοτίνης ως δυνητικά θεραπευτικού παράγοντα.

Σε συνέχεια της δημοσίευσής τους από τις 3 Απριλίου για τις πιθανές ευεργετικές δράσεις της νικοτίνης λόγω του πολύ χαμηλού επιπολασμού καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19, οι συγγραφείς παρουσιάζουν παθοφυσιολογικά δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό και διαμορφώνουν την υπόθεση ότι το COVID-19 εξελίσσεται σε νόσο του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση νικοτίνης.

Αναλυτικά για την μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξηγούν το ρόλο που ίσως θα μπορούσε να παίξει η νικοτίνη στην καταστολή της φλεγμονής και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών μέσω της δράσης της στους χολινεργικούς υποδοχείς.

Παρουσιάζουν τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσούν σοβαρά από COVID-19 και περιγράφουν ότι τα περισσότερα συμπτώματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τη απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, ενός συστήματος που υπό κανονικές συνθήκες θα παρουσίαζε ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανοσο-ρυθμιστική λειτουργία.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο ιός προσβάλλει τους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (nACHR). Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους εξέτασαν τις αλληλουχίες αμινοξέων που παράγονται από τον ιό και διαπίστωσαν ότι ορισμένα τμήματα ήταν παρόμοια με τις πρωτεΐνες δηλητηρίου φιδιού, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν αποκλεισμό αυτών των υποδοχέων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση: «Παρουσιάζουμε περιοχές με ομολογία τεσσάρων ή πέντε αμινοξέων μεταξύ του SARS-CoV-2 και αρκετών μορίων νευροτοξίνης που δρουν ως ανταγωνιστές στους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης. Προτείνουμε ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και πρέπει να αξιολογηθεί επειγόντως σε κλινικές δοκιμές.»

Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή της μελέτης κ. Φαρσαλινό: «Μετά την παρατήρησή μας για χαμηλό επιπολασμό καπνιστών μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου την υπόθεσή μας σχετικά με τα πιθανά οφέλη της νικοτίνης.

Σήμερα δημοσιεύουμε τα συμπεράσματά μας ότι η απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος θα μπορούσε να εξηγήσει τις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, υποθέσαμε ότι ο ιός επιτίθεται σε αυτό το σύστημα, και υπάρχουν ενδείξεις για το ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει.

Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστόκαπνιστών μεταξύ των ασθενών με COVID-19 θα πρέπει να αξιολογηθούνάμεσα.Η διαθεσιμότητα και οι προδιαγραφές  ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης δικαιολογούν την επείγουσα διερεύνηση με κλινικές μελέτες της επίδρασης της νικοτίνης στην εξέλιξη της νόσουCOVID-19.”

Δημοσίευση

Konstantinos Farsalinos, Raymond Niaura, Jacques Le Houezec, Anastasia Barbouni, AristidisTsatsakis, Dimitrios Kouretas, ApostolosVantarakis, Konstantinos Poulas, Nicotine and SARS-CoV-2: COVID-19 may be a disease of the nicotinic cholinergic system. ToxicologyReports 2020 (inpress).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH.
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Πανεπιστήμιο KingAbdulaziz, Jeddah,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kfarsalinos@gmail.com
Τηλ: 6977454837


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.