Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (Γράφει η Ιούνια Έλενα Ζήσου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η συνείδηση ​​ενός έθνους εκφράζεται από στόμα σε στόμα με τη μητρική γλώσσα, την οποία ένας λαός τηρεί με αγιότητα και ομιλεί με αξιοπρέπεια.

Την ημέρα αυτή, την 9η Φεβρουαρίου, ο ελληνικός λαός και οι απανταχού ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και τιμούν τη μνήμη του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Είναι ο συγγραφέας του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και καλλιέργησε τη λαϊκή γλώσσα στη λογοτεχνία (1798-1857) με πατριωτισμό και αστικό πνεύμα, δημοκρατικό. ‘’Άργειε νάλθῃ ἐκείνη ἡ μέρα, κι ἦταν ὅλα σιωπηλά, γιατί τὰ ’σκιαζε ἡ φοβέρα καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά’’.

Μία αρχαία και ζωντανή γλώσσα που διέσχισε τους αιώνες και διαμόρφωσε τον πολιτισμό της αρχαιότητας. Η ελληνική γλώσσα έθρεψε τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιατρική, την αστρονομία, τη γνώση και τις επιστήμες των αιώνων.

Ο θησαυρός της λάμπει και έχει αξία για την ανθρωπότητα, στεφανώνοντάς την με τις δάφνες του Ολύμπου. Η Ελληνοφωνία είναι ο πλούτος του ελληνικού λαού και η χαρά όλων όσων γεύτηκαν τους καρπούς της, αποδεικνύοντας με το πέρασμα και το επιχείρημα του χρόνου, την αξία και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό.   Με αυτόν τον τρόπο, η γλώσσα, οι παραδόσεις, τα έθιμα, κάνουν τον γύρο του κόσμου και προσελκύουν όχι μόνο τους περίεργους επισκέπτες των ερειπίων του παρελθόντος, αλλά και τη γλωσσική ποικιλομορφία που προτρέπει σε έρευνα και διασταύρωση πολιτισμών.

Ποιός δεν έχει ακούσει για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη, τον Περικλή, τον Δημόκριτο ή για τον όρκο του Ιπποκράτη, τον Θαλή τον Μιλήσιο, ή  για τον ιστορικό Ηρόδοτο. Η ελληνική μυθολογία γοητεύει με τις θεότητες του ουρανού, ενώ ο Δίας και ο Ηρακλής παραμένουν «αήττητοι».

Η διάσημη Τροία ζει μέσα από τους θρυλικούς της ήρωες και η Aχίλλειος Πτέρνα δείχνει τις αδυναμίες των θνητών. Το αρχαίο θέατρο μας μαθαίνει για την ποίηση, το δράμα, την απήχηση των τραγωδιών του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αισχύλου, και της κωμωδίας του Αριστοφάνη, ενώ η φιλοσοφία του Πλάτωνα, του Σωκράτη, η αστρολογία και η χαρτογραφία του Πτολεμαίου και τα μαθηματικά του Πυθαγόρα και του Θαλή, η φυσική του Αρχιμήδη, εμπνέουν τη σκέψη του νέου κόσμου.

Η ελληνική γλώσσα μας διηγείται για το Μαντείο των Δελφών, την Πυθία, και τον γενναίο στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, του οποίου οι στρατιώτες μιλούσαν την κοινή διάλεκτο — τη λεγόμενη Κοινὴ Ἑλληνιστική, μέσω της οποίας ο Λόγος της Βίβλου διαδόθηκε κατά την περίφημη ελληνιστική εποχή. Τα ελληνικά είναι η γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο αυτοκράτορας (Άγιος) Κωνσταντίνος ο Μέγας, και έτσι η βυζαντινή γλώσσα και ο πολιτισμός άκμασαν στη Βαλκανική Χερσόνησο, την αρχαία κληρονόμο του ελληνικού πολιτισμού. 

Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όπως ο Παρθενώνας και πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διασχίζονται στο γλωσσάρι των ιεραποστολικών ταξιδιών του Αποστόλου Παύλου, και χριστιανοί μαθητές και μάρτυρες κηρύττουν και αγιάζουν με το αίμα τους τούτη την πολύτιμη γη.

Οι Επιστολές αναφέρονται σε ονόματα ελληνικών πόλεων της Ελλάδος, η Μετάφραση των Εβδομήκοντα αποτελεί την απόδοση της Αγίας Γραφής στα ελληνικά, ενώ οι λατρευτικοί θρησκευτικοί ύμνοι στη γλυκειά αυτή γλώσσα υμνούν τον Κύριο, ενώ οι μοναχοί του Αγίου Όρους προσεύχονται αδιάκοπα για τη σωτηρία του κόσμου.

Μια κυρίαρχη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, τόσο παλιά όσο τα λατινικά και τα σανσκριτικά. Είναι  η μητέρα των γλωσσών που εισήλθε στον πανευρωπαϊκό πολιτισμό και ενέπνευσε το σύγχρονο κόσμο. Έλληνες άποικοι και έμποροι ίδρυσαν τις πόλεις: Τόμις, Ιστρία, Κάλλατις.

Η Κωνστάντζα – πρώην αρχαία ελληνική αποικία γνωστή απ’ όλους ως Τόμις (Tomis), πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από τη Μίλητο.

Έχουμε χριστιανικό λεξιλόγιο, λατρευτικά βιβλία, ακολουθίες και τραγούδια, εκκλησιαστική ιεραρχία, άμφια, λειτουργικά αντικείμενα και στη ρουμανική γλώσσα (προθέματα-επιθήματα) κατά εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες λέξεις. Μια πολιτιστική κληρονομιά και ποικιλομορφία ελληνικών λέξεων που κοσμούν όχι μόνο την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Πάντα εν κινήσει όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, η εν λόγω γλώσσα διατήρησε αναμμένη τη δάδα στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων, με την εκπληκτική παρουσία της εδώ και 40 αιώνες. Εκπολιτίζει μέσα από τον αποικισμό, αντιστέκεται στους εισβολείς και συνεχίζει στη δίνη της ιστορίας! Τα Διατάγματα του Ηγεμόνα Ασόκα της Ινδίας (3ος αιώνας π.χ.), το φιλοσοφικό δοκίμιο που γράφτηκε από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο και οι σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

Οι πλούσιοι της Ρώμης μόρφωναν τους νέους με έλληνες παιδαγωγούς και ο λατίνος πρύτανης του 1ου μ.χ. αιώνα Κοϊντιλιανός ζητούσε εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα: όσοι γινόντουσαν κατανοητοί από το ταπεινό κοινό της Ρώμης και στο δείπνο του Τριμάλχιου συζητούσαν σε αυτή την όμορφη γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την κλασική λογοτεχνία και ενέπνευσε τη μουσική, τον χορό, τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες, τους γλύπτες… αφιερωμένοι στο πολιτιστικό φαινόμενο. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν τα Ιερά Ευαγγέλια και έγραψαν με καλλιγραφικό τρόπο οι Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας.

Ιερή κληρονομιά που υπερασπίστηκε την ορθοδοξία και τον χριστιανικό αθωνικό ησυχασμό, κρατώντας αναμμένο το κερί και το φυτίλι στο καντήλι των μοναστηριών και των εκκλησιών. Στην αρχή ήταν η αρχαϊκή ελληνική, η κλασική, η ελληνιστική, η βυζαντινή, η νεοελληνική: εστία πολιτισμού του γλωσσικού και θρησκευτικού ελληνισμού με μία πνευματική δυναμική που απομάκρυνε τον γειτονικό σλαβωνισμό.

-Μιλάτε Ελληνικά;

– Ναι.

  Καλή επιτυχία!

Zisiu Iunia Elena

Ζήσου Ιούνια Έλενα


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.