Η Πατελιάνικη Σκύλα (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΓύρω από τη λίμνη του Οστρόβου ή Αγίου Παντελεήμονα ή Βεγορίτιδας ή Άρνισσας, υπάρχουν τα παραλίμνια χωριά Άγιος Παντελεήμονας (Πάτελε), η Άρνισσα (Όστροβο), η Περαία (Κότσανα), το Μανιάκι (Κολάριτσα) και η Βεγόρα (Νόβιγ- κραντ). Οι κάτοικοι αυτών των χωριών στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν αγρότες με κυρίαρχη τη γεωργία ως ασχολία. Ελάχιστοι είναι κτηνοτρόφοι και ακόμα λιγότεροι ψαράδες.

Όλα τα αγροτόσπιτα σίγουρα είχαν ένα γάιδαρο ως μεταφορικό μέσο κι έναν τουλάχιστονσκύλο σαν φύλακα του σπιτιού ή και περισσότερα σκυλιά μιας και μερικοί κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι. Η ηρωιδα αυτής της ιστορίας είναι μια σκύλα γνωστή στις διηγήσεις ως Πατελιάνικη σκύλα.

Αυτή όχι μόνο βουτούσε στη λίμνη και ήξερε βέβαια να κολυμπάει όπως όλα τα ζώα, αλλά και διέσχιζε τη λίμνη που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελληνική επικράτεια. Τα σκυλιά στα χωριά μας έχουν συνδέσει (επίκτητο αντανακλαστικό) τους γάμους με το φαγητό. Την εποχή της ηρωίδας, δεν υπήρχαν κάδοι σκουπιδιών ούτε απορριματοφόρα αμάξια. Τα αποφάγια τα πετούσαν σε μια άκρη της αυλής κάθε σπιτιού και με αυτά τρέφονταν κυρίως τα σκυλιά και ότι απέμενε το αποτελείωναν τα γουρούνια και οι κότες.

Στους γάμους τα αποφάγια ήταν άφθονα και πετιόντουσαν πάλι σε μια άκρη της αυλής. Έτσι μόλις άρχιζαν να παίζουν τα όργανα, μαζεύονταν πολλά σκυλιά τριγύρω και δεν έλειπαν οι σκυλοκαβγάδες. Η φήμη της ηρωίδας σκύλας μας δεν περιοριζόταν μόνο στο Πάτελε. Όταν άκουγε να λαλούν τα όργανα και να βροντάειτο νταούλι σε άλλο παραλίμνιο χωριό βουτούσε στη λίμνη και κολυμπώντας πήγαινε εκεί που γινόταν ο γάμος κι επέστρεφε την επό- μενη μέρα!

Μια φορά η πατελιάνικη σκύλα άκουσε τα όργανα να βροντάνε στο Όστροβο. Βούτηξε λοιπόν στη λίμνη και κατευθύνθηκε προς το χωριό. Στη μέση της διαδρομής τα όργανα σταμάτησαν στο Όστροβο κι ακούστηκαν όργανα στην Βεγόρα όπου επίσης γινότανε γάμος εκείνη την ημέρα. Η σκύλα άλλαξε πορεία λοιπόν και έβαλε πλώρη για Βεγόρα.

Κόντευε να φτάσει στη Βεγόρα όταν ξαφνικά σταμάτησαν τα όργανα να παίζουν κι ακούστηκαν πάλι τα όργανα
από το Όστροβο. Αλλάζει πάλι πορεία η σκύλα! Στη πορεία σίγασαν πάλι τα όργανα από το Όστροβο και ξανακούστηκαν της Βεγόρας. Αλλαγή πάλι στη πορεία της η Πατελιάνικη σκύλα που κατευθύνθηκε ξανά για Βεγόρα!

Καθώς κολυμπούσε η σκύλα, ο καιρός φουρτούνιασε, άρχισαν οι βροντές και οι αστραπές και τα σύννεφα πύκνωναν ολοένα και περισσότερο. Ο αέρας που σηκώθηκε σάρωσε τις ακτές της λίμνης η οποία φουρτούνιασε και τα κύματα κατάπιαν την ηρωίδα μας… Η σκύλα νικήθηκε από τα κύματα και χάθηκε μια για πάντα αλλά ο μύθος της νίκησε το χρόνο…

Την ιστοριούλα αυτή την άκουσα όταν ήμουν μικρό παιδί από έναν 80χρονο γέροντα που μου τη διηγήθηκε για να με καλμάρει όταν μια νιόπαντρη συγχωριανή μας λίγο μεγαλύτερη από 20 χρονών μου άρπαξε τη θρεψίνη που έτρωγα και την κυνήγησα αλλά καθώς την κυνηγούσα αυτή έφαγε την θρεψίνη μου. Ο γέροντας είχε ακούσει την ιστορία από συγκρατούμενο του στη φυλακή.

Στο χωριό μας χαρακτήριζεται έτσι κάποια που έμπαινε σε ένα σπίτι και ενώπιον όλων άρπαζε κάτι κι έφευγε. Κάθε φορά που βρισκόμουν στα παραλίμνια χωριά της περιοχής και πιο συχνά στο Πάτελε και το Όστροβο ρωτούσα αν ήξεραν την ιστοριούλα με την Πατελιάνικη σκύλα αλλά κανένας από τους νέους δεν την ήξερε.

Το 2002 βρέθηκα με έμφραγμα μυοκαρδίου στο νοσοκομείο της Φλώρινας και δίπλα μου νοσηλευόταν ένα ηλικιωμένος από το Πάτελε για αρρυθμίες. Ο γέροντας ήξερε την ιστορία της σκύλας και μου τη διηγήθηκε…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.