Η πολιορκία του ύποπτου σπιτιού (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΣτα μέσα της δεκαετίας του 1960 με 1969 η ΔΕΗ έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στη Σέτινα (σήμερα Σκοπός). Οι κάτοικοι δειλά-δειλά άρχισαν να “βάζουν” ρεύμα όπως έλεγαν. Μ’ένα τσακ έχεις φως στο σπίτι, στο στάβλο, στον αχερώνα”, έλεγαν… “Τι τα θες, μεγάλη ευκολία!”. Αρκετοί ήταν αυτοί που στέκονταν με δέος μπρος στο διακόπτη κι αναποφάσιστοι σκέφτονταν να τον γυρίσουν μέχρι να ακουστεί το “τσάκ”, αλλά προς τα που; Δεξιά ή αριστερά;

Ο μπάρμπα-Νάτσες αποφάσισε κι αυτός να “βάλει” ρεύμα στο σπίτι του, στον στάβλο και στον αχερώνα. Το σπίτι του ήταν διώροφο και χρειάζονταν 3 διακόπτες για τον πάνω όροφο για τα δωμάτια και το χολ και άλλους τρεις για το ισόγειο. Ακόμα ένας διακόπτης για τη σκάλα και το μπαλκόνι κι ένας διακόπτης για την εξώπορτα του ισογείου.

Χρειάζονταν επίσης άλλοι δυο, ένας για τον στάβλο και ένας για τον αχερώνα. Ο μπάρμπα-Νάτσες τους θεωρούσε πολλούς. Στο μπαλκόνι πάνω υπήρχαν δυο διακόπτες, ο ένας για το μπαλκόνι και τη σκάλα και ο άλλος για την εξώπορτα του ισογείου. Στο ισόγειο πάλι δυο, ένας για το πάνω μπαλκόνι και τη σκάλα και ο άλλος για την εξώπορτα του ισογείου. Αυτοί οι δυο διακόπτες ήταν το άλυτο πρόβλημα του μπάρμπα-Νάτσε.

Νόμιζε ότι θα άναβε τη λάμπα και την έσβηνε. Άναβε η πάνω, έσβηνε η κάτω ή και το αντίθετο. Ανεβοκατέβαινε τις σκάλες για να καταλάβει πότε ανάβει η μια και πότε σβήνει η άλλη.

Στο χωριό υπήρχε ένας αυτοχρησμένος εθνοφύλακας, διμοιρίτης των ΤΕΑ Σκοπού (Τάγματα Εθνικής Ασφάλειας) ο οποίος πίστευε πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή του στη θέση αυτή και θεωρούσε πρώτη υποχρέωση του να διαφυλάξει την πατρίδα. Δεν ήξερε ακριβώς από τι, αλλά το διαισθάνονταν ότι η πατρίδα κινδύνευε… Οι συγχωριανοί του τον φώναζαν Μήτσε ενώ αυτός δήλωνε Δημήτριος.

Αυτός λοιπόν έπρεπε να περάσει κάθε βράδυ από τους δυο κύριους δρόμους που ήταν κατά μήκος του χωριού για να βεβαιωθεί ότι “όλα πάνε καλά”.”Ο εχθρός καραδοκεί και δεν ξέρεις από που μπορεί να φανεί και που κρύβεται”, έλεγε σ’όσους συναντούσε στον δρόμο νυχτιάτικα. Ο Μήτσες, όταν τα βράδια περνούσε από το σπίτι του μπάρμπα-Νάτσε, από τότε που έβαλε ρεύμα, παρατήρησε ότι τα φώτα αναβοσβήνανε περίεργα κι άλλοτε ήταν σβηστά όλη νύχτα κι αναμμένα όλη μέρα κι άλλοτε το αντίθετο.

Η “πλούσια” εμπειρία του Μήτσε στα εθνικά θέματα και η μεγενθυμένη καχυποψία του, τον έκαναν να στήνεται τα βράδια έξω από το σπίτι του μπάρμπα-Νάτσε και να καταγράφει πότε άναβαν και πότε έσβηναν οι εξωτερικές λάμπες… Ο “οξύνους” Δημήτριος λοιπόν από τη στιγμή που κατάλαβε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στο σπίτι του μπάρμπα-Νάτσε δεν άφηνε νύχτα που να μην καταγράφει το πλήθος των αναβοσβησιμάτων και προσπαθούσε να “σπάσει” τον κώδικα των σημάτων.

Μια μέρα που όλοι έλειπαν από το σπίτι του μπάρμπα-Νάτσε και ο Μήτσες τους είχε δει σε ένα χωράφι, παράτησε τη δουλειά του και μπήκε στην αυλή του σπιτιού του μπάρμπα-Νάτσε και κατέγραψε το πλήθος των καλωδίων της αυλής. Κάποια στιγμή βεβαιώθηκε, ότι υπάρχει εθνική προδοσία. Ο μπάρμπα-Νάτσες ήταν ένας καταδότης κι έπρεπε να συλληφθεί. Εξάλλου είχε παρελθόν αφού από το 1948 μέχρι το 1952 ήταν μαζί με τη φαμίλια του πολιτικός φυγάς στη διπλανή Γιουγκοσλαβία, όπου συγγενείς του βρίσκονται μέχρι και σήμερα.

“Με κάποιον επικοινωνεί τα βράδια και είναι σίγουρο ότι έχει εγκαταστάσεις επικοινωνίας. Πρέπει να συλληφθεί…”, σκεφτόταν ο Μήτσες. Μια και δυο, τώρα που ήταν σίγουρος για τις αντεθνικές δραστηριότητες του μπάρμπα-Νάτσε, αποφάσισε να πάει στην ΚΥΠ (Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών) όπου και ανέφερε τα γεγονότα και ζήτησε βοήθεια.

Η ΚΥΠ ενεργοποιήθηκε, επικοινώνησε με το σύνταγμα πεζικού Φλώρινας, την υποδιοίκηση χωροφυλακής Βεύης και τον διοικητή των ΤΕΑ. Μετά από λίγες μέρες ο Μήτσες έλαβε μέσω απεσταλμένου αξιωματικού το εξής μήνυμα: “Λόχος στρατιωτών σε συνεργασία με τα ΤΕΑ και τον σταθμό χωροφυλακής Αχλάδας, θα προέβαιναν σε σύλληψη του καταδότη, εξονυχιστική έρευνα και κατάσχεση ύποπτων μηχανισμών και αντικειμένων”.

Έτσι μια νύχτα, μεσάνυχτα, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τα ΤΕΑ κι εμφανίστηκε ένας λόχος στρατιωτών που μαζί με μερικούς χωροφύλακες κύκλωσαν το σπίτι του μπάρμπαΝάτσε. Ένας από τους χωροφύλακες με το κοντάκι του όπλου χτύπησε δυνατά την αυλόπορτα… Σε λίγο ο μπάρμπα-Νάτσες άνοιξε έντρομος την πόρτα και πριν προλάβει να ρωτήσει κάτι, ένας χωροφύλακας του πέρασε χειροπέδες!

Η κόρη του και η γυναίκα του μόλις τον είδαν με τις χειροπέδες έβαλαν τα κλάμματα. Και οι τρεις τους δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι που να δικαιολογούσε τη σύλληψη. Μπήκαν μέσα στο σπίτι οι χωροφύλακες και το έκαναν άνω-κάτω αλλά δεν βρήκαν τίποτα, ενώ οι στρατιώτες σε ετοιμότητα παρέμεναν έξω από το σπίτι. Ένας από τους αξιωματικούς προβληματίστηκε με το πλήθος των καλωδίων στην αυλή και ρώτησε τον μπάρμπα-Νάτσε για αυτά…

– Το ένα καλώδιο είναι της ΔΕΗ που έρχεται στο ρολόι της ΔΕΗ και τα άλλα δυο πάνε το ένα στο στάβλο και το άλλο στον αχερώνα.
– Μα εδώ είναι πολύ περισσότερα…
– Μας περίσσεψε μπόλικο καλώιο και το χρησιμοποιούμε για να απλώνουμε την μπουγάδα!
– Είναι κάποιος από τους στρατιώτες ηλεκτρολόγος; Ρώτησε ο Λοχαγός.
– Εγώ! Απάντησε ένας στρατιώτης.
– Κάνε έναν έλεγχο γι’αυτά τα καλώδια και πες μας που πηγαίνει το καθένα.

Πήγε ο στρατιώτης να κάνει τον έλεγχο και δεν άργησε να επιστρέψει…

– Το ένα καλώδιο έρχεται από την κολώνα της ΔΕΗ στο ρολόι και από εκεί ένα πάει στον πίνακα του σπιτιού κι από τον πίνακα κατανέμονται στο σπίτι. Από αυτά της αυλής μόνο δυο καλώδια έχουν ρεύμα, το ένα πάει στο στάβλο και το άλλο στον αχυρώνα.
– Όπως μας τα είπε ο μπάρμπας εδώ. Ποιός βλάκας μας έφερε για το τίποτα; Ρώτησε ο Λοχαγός.
– Εγώ κύριε Λοχαγέ, απάντησε ο διμοιρίτης.
– Βγάλτε τις χειροπέδες από τον άνθρωπο και μας συγχωρείς μπάρμπα που σε αναστατώσαμε και σε ταπεινώσαμε. Όσο για σένα διμοιρίτη θα πάω στον διοικητή σου και θα του πω όχι μόνο να σε ξηλώσει αλλά ούτε όπλο να μη σου δώσει ποτέ ξανά. Είσαι επικίνδυνος…, είπε ο Λοχαγός και διέταξε τους στρατιώτες να πάνε πίσω στα οχήματα για να γυρίσουν στις μονάδες τους.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *