Η Πολιτική Συνοχής χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Του Γεωργούλα Σταύρου

Η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστούν σοβαρές απειλές για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της “πράσινης” οικονομίας, ώστε να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλικότερης προς το περιβάλλον αναπτυξιακής στρατηγικής με στόχο τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, η Πολιτική Συνοχής, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, δίνει τη δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς φορείς των περιφερειών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες τους. Μέσω των έργων αυτών μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα των παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και αυτά αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες ως σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικότερες προς το περιβάλλον δημόσιες υποδομές.

Εκμεταλλευόμενη το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας υλοποιούν, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Άξονας Προτεραιότητας 4 – “Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς”, το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας”. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 397.827 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά περιλαμβάνει τη μερική αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτιρίου με νέα καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, την εφαρμογή θερμομόνωσης στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία του κελύφους του κτιρίου και τις προεξοχές – εξώστες αυτού και την κεκλιμένη πλάκα σκυροδέματος, την αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τύπου LED και την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών, αυτόνομου Φ/Β συστήματος, αντλίας θερμότητας και συστήματος διαχείρισης ενέργειας (ΒΕMS). Επίσης περιλαμβάνεται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (μετά την ολοκλήρωση των εργασιών).

Για το συγκεκριμένο έργο και τη σημασία του αλλά και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μίλησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές:

«Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας έχει προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του διοικητηρίου, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες αυτής, και σε συνεργασία με την έδρα (Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας) στην ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας και του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ωδείο Φλώρινας, δηλαδή του Πνευματικού Κέντρου.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Π.Ε. Φλώρινας, μιλάμε για σχεδόν τρία υποέργα. Το ένα έργο αφορά τον προϋπολογισμό της τάξεως των περίπου 240.000 ευρώ, που περιλαμβάνει την προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων, λαμπτήρων LED, θερμοστατικών κεφαλών, αντλίας θερμότητας και συστήματος BENS στο κτίριο του διοικητηρίου, με χρονοδιάγραμμα τριών μηνών, και το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού περίπου 150.000 ευρώ, περιλαμβάνει -μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών- την τοποθέτηση και εγκατάσταση των υλικών που προαναφέραμε. Στο σύνολό του περίπου είναι ένα έργο κοντά στις 400.000 ευρώ, ένα έργο που θα δώσει νέα διάσταση στο κτίριο.

Το κτίριο έχει ύψος 30 περίπου μέτρα και στο σύνολό του έχει εμβαδόν 6.320 περίπου τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων θερμαινόμενα είναι τα 4.934. Η ενεργειακή αναβάθμιση συνίσταται στην αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα κουφώματα διπλού υαλοπίνακα. Η αντικατάσταση αυτή θα γίνει μόνο στο ισόγειο διότι στους ορόφους έχουν εγκατασταθεί καινούρια με διπλούς υαλοπίνακες στα πλαίσια έργου που εκτέλεσε η προηγούμενη διοίκηση. Δεύτερο στοιχείο θα είναι η εσωτερική θερμομόνωση της οροφής με κεκλιμένες πλάκες σκυροδέματος. πλάκες πάχους 80 χιλιοστών, και η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών για στεγανοποίηση. Το τρίτο σκέλος θα είναι η θερμομόνωση εξωτερικά της υπάρχουσας τοιχοποιίας.

Αποτέλεσμα αυτών των δύο υποέργων θα είναι το τρίτο μικρό υποέργο που είναι η παραλαβή του όλου έργου και η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, προϋπολογισμού περίπου 12.000 ευρώ. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί εκτενώς καθώς είναι αμελητέο.

Με τη συγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας, πρώτον σε ότι αφορά την απώλεια θερμοκρασίας και θερμότητας από το ισόγειο του κτιρίου, όπου τα κουφώματα είναι παλαιάς τεχνολογίας και κατασκευής. Έπειτα, από την ενίσχυση της τοιχοποιίας εξωτερικώς με θερμομόνωση δεν θα υπάρχου απώλειες θερμοκρασίας από τους χώρους εργασίας του προσωπικού και των λοιπών υπηρεσιών. Με τη θερμομόνωση δε της στέγης, αφενός μεν τον χειμώνα δεν θα υπάρχει απώλεια θερμότητας και θερμοκρασίας, το δε καλοκαίρι θα διατηρείται μεγαλύτερη δροσιά, θα προστατεύεται το κτίριο από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη θερινή περίοδο και θα αποφεύγουμε έτσι τη χρήση κλιματιστικών. Να σημειώσω ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας και της ιδιομορφίας του κτιρίου, η μία πλευρά του κτιρίου είναι ΝοτιοΑνατολική και σε περίοδο ηλιοφάνειας θερμαίνεται σχεδόν εξολοκλήρου, η δε άλλη που είναι Βορεινή, όσο ηλιοφάνεια κι αν υπάρχει, δεν θερμαίνεται ποτέ με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές στη θερμοκρασία των μπροστινών τους πίσω χώρους.

Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε εξοικονόμηση και στο ηλεκτρικό ρεύμα με παύση λειτουργίας συσκευών, όπως είναι τα κλιματιστικά το καλοκαίρι και εστίες θέρμανσης τον χειμώνα. Θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος που καταβάλλεται στην ηλεκτροδότηση του συγκεκριμένου κτιρίου (περίπου 30-40%). Εδώ καλό είναι να αναφερθεί ότι η αξιολόγηση του κτιρίου πριν το συγκεκριμένο έργο το κατέταξε από πλευράς επιθεωρήσεως ενεργειακών υποδομών στην κατηγορία Ε. Με το πέρας των εργασιών και την τοποθέτηση όλων αυτών των υλικών που θα προμηθευτούμε, το κτίριο θα αναβαθμιστεί στην ενεργειακή κατηγορία Β+. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο Α λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν από την κατασκευή του κτιρίου. Το κτίριο έχει μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζεται η τοιχοποιία και οι λοιπές υποδομές.

Επίσης κέρδος θα προκύψει και από τη θέρμανση του κτιρίου, από το πετρέλαιο που καταναλώνουμε κατ΄ έτος, κυρίως τη χειμερινή περίοδο, για τη θέρμανση των χώρων εργασίας και των χώρων επισκεψιμότητας των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας. Θα προκύψει μια εξοικονόμηση της τάξεως του 50% περίπου του πετρελαίου.

Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο το οποίο θα αποδώσει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, απτούς καρπούς σε ότι αφορά την εξοικονόμηση και ενέργειας και πόρων. Σήμερα για να ζεσταθεί αυτό το κτίριο στην πόλη της Φλώρινας χρειάζονται ασφαλώς υψηλές δαπάνες και μεγάλο κόστος για τη θέρμανση και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών κατά το ωράριο εργασίας και όχι μόνο.

Για να έχουμε μια ποσοτική εικόνα, σκεφτείτε ότι το ρεύμα που καταναλώνουμε ετησίως ανέρχεται σε 20.000 περίπου ευρώ. Μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση, με τους λαμπτήρες LED που θα τοποθετηθούν και όλα τα υλικά που προαναφέραμε, εκτιμούμε ότι το κόστος θα πέσει στα 7.000 με 8.500 χιλιάδες ευρώ το μέγιστο. Μιλάμε για εξοικονόμηση 12.000 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση μόνο από το ρεύμα. Στη δε ποσότητα θέρμανσης, αν υπολογίσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή ένα ευρώ το λίτρο, καταναλώνοντας περί τους 40 με 50 τόνους μέσο όρο σε μια κανονική χρονιά, χωρίς δηλαδή έντονους παγετούς ή κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, το κόστος αυτό θα μειωθεί κατά 20.000 με 25.000 περίπου ευρώ. Έχουμε δηλαδή χονδρικά μια εξοικονόμηση περίπου 40.000 ευρώ ετησίως.

Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος του έργου θα ανέλθει στις 400.000 περίπου χιλιάδες ευρώ, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια δεκαετία θα έχουμε κάνει μια πλήρη απόσβεση όλων αυτών των εξόδων.

Πρέπει βέβαια να προσθέσουμε και μια άλλη διάσταση, που έχει τη δική της σημασία, και είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Μιλάμε για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 10 με 15 τόνους ετησίως. Σε μια πόλη μάλιστα που, κατά τη χειμερινή περίοδο, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω και των οικονομικών δυσκολιών και συγκυριών που βιώνουμε όλοι μας ως τοπική κοινωνία και ως περιοχή, πολλοί συμπατριώτες μας καταφεύγουν στη θέρμανση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, όπως είναι τα τζάκια, οι καυστήρες που καίνε ξυλεία ή πέλετ και οι ξυλόσομπες. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται τα μέγιστα η ατμόσφαιρα με πολλούς ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα από την καύση των ξύλων και των λοιπών παραγώγων ξυλείας που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να θερμανθούν. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο όφελος και για το περιβάλλον, πέραν της οικονομικής διάστασης. Μεγάλο κέρδος από την ελάφρυνση του περιβάλλοντος από ρύπους που θα προκαλούνται είτε από τη θέρμανση του πετρελαίου είτε από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Για τη χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένες αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο μπορεί να μην μας είναι καθ΄ όλα ευχάριστες και να μας επηρεάζουν άμεσα σε ότι αφορά την οικονομική αλλά και την κοινωνική τους διάσταση. Όπως για παράδειγμα η ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού να σταματήσει η χρήση του λιγνίτη, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι μας αιφνιδίασε. Αλλιώς σχεδιάζαμε και προγραμματίζαμε να πορευτούμε με έναν ορίζοντα σχεδόν μιας δεκαετίας και όλως αιφνιδίως μπήκαν κάποιες κόκκινες γραμμές, κάποια οριακά σημεία, σε μια τριετία ή τετραετία για όλη την περιοχή. Ασφαλώς αυτό μας δυσαρεστεί, ασφαλώς μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει. Αλλά δίνει παράλληλα και το έναυσμα και τη δυνατότητα, μέσα από αυτήν την οικονομικοκοινωνική κρίση, να βρούμε άλλους τρόπους, άλλες λύσεις και διεξόδους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε δια του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είτε μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θέλει να κάνει πιο “πράσινο” τον πλανήτη, πιο “πράσινη” την Ευρώπη, πιο “πράσινη” την πατρίδα μας.

Ειδικά εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, το πράσινο που μας χάρισε ο θεός και τη φύση που διαθέτουμε πρέπει να τη διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα και να τη βελτιώσουμε, για να καταστήσουμε ακόμα πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη την περιοχή μας, όχι μόνο για μας τους φλωρινιώτες αλλά και για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τον τόπο μας. Με όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους Δήμους και από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, είτε μέσα από καμπάνιες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, είτε μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων, πιστεύω ότι όλα αυτά θα συμβάλλουν στο να έχουμε μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή μελλοντικά για τον τόπο μας. Η Ευρώπη, μέσω και της Πολιτικής Συνοχής και των εργαλείων, δείχνει τον δρόμο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν περισσότερο “πράσινες”. Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα όχι μόνο για μας σήμερα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η ορθολογική αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων μπορούν να συμβάλλουν, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας. Δεν έχουμε άλλωστε άλλα περιθώρια και άλλες επιλογές».

EURACTIV_ESPA
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.