Η Πολιτική Συνοχής χρηματοδοτεί τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στην πόλη του Αμυνταίου

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Του Γεωργούλα Σταύρου

Με στόχο το Αμύνταιο να έρθει πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή, να τονωθεί η τοπική οικονομία και οι τοπικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στην οικονομική και υγειονομική κρίση, το Επιμελητήριο Φλώρινας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτικής Συνοχής και υλοποιούν το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αμυνταίου», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο αφορά στην υλοποίηση ενός συνόλου παρεμβάσεων για τον μετασχηματισμό της οριοθετημένης εμπορικής περιοχής του Δήμου σε Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, το οποίο θα παρουσιάζει αισθητική και λειτουργική ομογένεια και θα επιδεικνύει τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν ένα οργανωμένο εμπορικό κέντρο. Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά του Δήμου Αμυνταίου περιλαμβάνουν επίστρωση πεζοδρομίων, ανακατασκευή οδοστρωσίας με επίστρωση τεχνητού κυβόλιθου, δημιουργία οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης, σαφή διαχωρισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων, αναβάθμιση της προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) κατά μήκος και κατά πλάτος των δρόμων, με οδηγούς τυφλών, ράμπες και διαβάσεις, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, στοιχεία πρασίνου κλπ). Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά του Επιμελητηρίου περιλαμβάνουν δράσεις ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την υποστήριξη των παρεμβάσεων ευθύνης του.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου αναμένεται να συντελέσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, μέσα από την ανάδειξη των τοπικών εμπορικών αγορών.

Για τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την τοπική κοινωνία του Αμυνταίου και τη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στην υλοποίησή του μίλησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης:

«Πριν από τρία χρόνια κατατέθηκε από το Επιμελητήριο πρόταση για ένα πρόγραμμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός που δημιουργούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα μικρά μαγαζιά να προσφέρουν ό,τι και τα μεγάλα. Το πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, open mall. Το επιμελητήριό μας, δραττόμενο της ευκαιρίας, κατέθεσε τις προτάσεις, τον φάκελο και εγκρίθηκαν δύο κέντρα, ένα στην πόλη του Αμυνταίου και ένα στη Φλώρινα.

Φυσικά οι ενέργειες ξεκίνησαν με τους δύο προηγούμενους δημάρχους, κ. Βοσκόπουλο και κ. Θεοδωρίδη, από τους οποίους ζητήσαμε να είναι συνδικαιούχοι στο έργο και αμέσως ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο εμπλεκόμενοι φορείς. Στην προκειμένη οι δήμοι και το επιμελητήριο, επειδή οι εμπορικοί σύλλογοι δεν έχουν στελέχη και μπήκαν έτσι βάσει νόμου μέσα τα επιμελητήρια.

Φυσικά ο covid μας καθυστέρησε για περίπου 1,5 χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως όριο τον Φλεβάρη του 2022, αλλά γνωρίζουμε ότι θα πάρει παράταση, τουλάχιστον διετή.

Στόχος του έργου είναι να δυναμώσει την εμπορική κίνηση κατά πρώτον του Αμυνταίου, που ξεκίνησε ήδη, και στη συνέχεια της Φλώρινας. Εμείς στην ΠΕ Φλώρινας είμαστε τυχεροί, γιατί καταφέραμε να εντάξουμε δύο έργα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία θα υπάρξει ένα αντίστοιχο στην Κοζάνη. Οπότε έχουμε μια πρωτιά και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία. Στο Αμύνταιο ήδη έχουν προσληφθεί δύο μηχανικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις καταμετρήσεις. Τα ωφελούμενα καταστήματα εκεί είναι 92, στα οποία θα γίνουν πολλές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις προσόψεις των καταστημάτων, στις τζαμαρίες, τις τέντες, τις ταμπέλες, τον χρωματισμό των κτιρίων με σκοπό να υπάρχει μια ομοιοχρωμία, να υπάρχει μια ενιαία και πολύ καλή αισθητική, η οποία θα είναι δυναμική και θα αλλάξει την εικόνα των εμπορικών δρόμων του Αμυνταίου.

Το έργο στο Αμύνταιο είναι προϋπολογισμού 1.400.000€. Παράλληλα ο Δήμος Αμυνταίου θα υλοποιήσει μια σειρά από έξυπνα έργα: με έξυπνο φωτισμό, με τηλεχειρισμό, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δωρεάν ίντερνετ, δημιουργία παρκινγκ, κάδους απορριμμάτων, έξυπνα φωτιστικά, δρόμους φωτιζόμενους για ΑμεΑ, ράμπες για ΑμεΑ και άλλα. Είναι η λεγόμενη “έξυπνη πόλη” (smart city).

Εμείς επίσης ως επιμελητήριο έχουμε ένα πρόγραμμα marketing και προώθησης, μια δράση την οποία θα την εκτελέσουμε σε λίγο. Θα δημοσιοποιήσουμε και θα δώσουμε κάποια εργαλεία στις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν δημιουργικές, ανταγωνιστικές και ευέλικτες. Είναι έργο των open mall και το δημοπρατούμε άμεσα και έτσι ξεκινάει και επίσημα το open mall Αμυνταίου. Φυσικά θα έχει φωτισμούς led, θα έχει πολύ καλό φωτισμό γενικά, περιορισμένη κίνηση αυτοκινήτων, όχι μονοδρόμηση αλλά τα οχήματα θα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, θα βελτιωθούν τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι παρέχοντας ασφάλεια στους πεζούς, στις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πρώτη φορά λοιπόν το Επιμελητήριο μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία να υλοποιεί έργα δημόσια. Είναι για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θέλουμε να πετύχει και για αυτό το υποστηρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να το ολοκληρώσουμε. Θεωρώ ότι ο χρόνος αποπεράτωσης από πλευράς επιμελητηρίου ενδέχεται να είναι το τέλος της παρούσας χρονιάς ή οι πρώτοι μήνες του νέου έτους.

Αυτήν τη στιγμή έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ δήμων και επιμελητηρίου. Το επιμελητήριο κάνει μελέτες, το ίδιο και ο Δήμος. Εμείς προσλάβαμε τους δυο μηχανικούς, που δουλεύουν για το Επιμελητήριο, κάνουν καταγραφές για το τι χρειάζεται σε επίπεδο υλικών και στη συνέχεια δημοπρατείται απευθείας το έργο. Ο Δήμος συνεχίζει τα δικά του. Το έργο αυτό στο Αμύνταιο αφορά στην κεντρική οδό της Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω από την πλατεία αγοράς.

Ως προς τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θέλω να τονίσω ότι δεν θα αλλάξουμε εμείς τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, βάζουμε ένα λιθαράκι. Το να έχεις περιποιημένα μαγαζιά, δωρεάν ίντερνετ, μια διαφήμιση ότι έχεις πρότυπο εμπορικό κέντρο, το να έχεις αυτήν τη δυναμική ότι θα πάει παντού -σε όλη την Ευρώπη θα πάει αυτό- υπάρχει δηλαδή εμπορικό κέντρο που χαρακτηρίζεται έτσι βάση ευρωπαϊκών οδηγιών και χρηματοδοτήσεων, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Καλά τα εμβληματικά που ακούγονται, αλλά για αυτά θα χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση και διεκδίκηση ώστε ανταποδοτικά να πάρουμε πολλά περισσότερα. Η περιοχή μας έχει την πιπεριά, το φασόλι που πρέπει να το κονσερβοποιήσει, τα φρούτα, τα κρασιά μας. Η πρόταση του επιμελητηρίου είναι η αγροδιατροφική ανάπτυξη. Και μια που είμαστε στο Αμύνταιο, θα ήθελα να επαναλάβω την πρόταση του επιμελητηρίου για agrologistics στην περιοχή και συγκεκριμένα στην άτυπη βιομηχανική ζώνη του αγίου Παντελεήμονα. Καταθέσαμε πρόταση και πήραμε το οκ για να γίνει βιομηχανικό πάρκο από άτυπη ζώνη. Υπάρχουν εκεί 8 δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες πάνε καλά, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Περνάει και το τρένο από εκεί, είναι έτοιμη. Παράλληλα χρειάζεται να ενδυναμώσουμε και τη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας και να συνδέσουμε και το τρένο ώστε να λειτουργήσουμε με εξωστρέφεια. Όλα αυτά τα κατέθεσα και στην πρόξενο της Αμερικής που μας επισκέφτηκε. Είναι σημαντικό να υπάρξει εσωστρέφεια προς τα Δυτικά Βαλκάνια, που εκεί υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε η πύλη των δυτικών Βαλκανίων και για αυτό καλό θα ήταν να δώσουμε μεγάλη διαφημιστική διάσταση και να έρχονται να ψωνίζουν εδώ και από τις δυτικές χώρες. Πρέπει να προσκαλέσουμε και συγχρόνως να προκαλέσουμε τους γείτονές μας, τόσο των γειτονικών δήμων όσο και των όμορων κρατών, να επισκεφτούν τα εμπορικά μας κέντρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν αξία τα ίδια τα καταστήματα.

Αξίζει να προσθέσω ότι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου είναι ένα έργο που θα επιδοτηθεί ώστε οι επιχειρηματίες να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ. Σε όλα τα έργα, έστω και σε μικρό ποσοστό 20%-30%, οι ωφελούμενοι συμμετέχουν. Σε αυτό το έργο οι ωφελούμενοι, επαναλαμβάνω, δεν ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ!

Βέβαια να σημειώσω εδώ ότι όταν ξεκίνησε το έργο υπήρχε μια δυσπιστία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και χρειάστηκε να κάνουμε τρεις και τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να πάρουμε την έγκρισή τους για να προχωρήσουμε. Πριν από έναν μήνα περίπου, που επισκεφτήκαμε το Αμύνταιο με τα στελέχη, τους μηχανικούς που θα εργαστούν εκεί, υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ευχαρίστησης. Οι άνθρωποι εκεί είναι δίπλα και θα βοηθήσουν από την πλευρά τους προκείμενου να υλοποιηθεί ακόμα πιο γρήγορα το έργο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Δεν είναι εύκολο, δεν έχουμε παρόμoια εμπειρία στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που τα επιμελητήρια υλοποιούν έργα (εννοώ κατασκευαστικά, έχουν υλοποιήσει interreg). Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να δυναμώσει την πολύπαθη τοπική κοινωνία. Καλώ λοιπόν τους πολίτες της περιοχής να στηρίξουν τα καταστήματα, τα Ανοικτά Κέντρα εμπορίου, γιατί εκεί εργάζονται τα δικά μας παιδιά.

Η διάσταση που θα αποκτήσουν σε αισθητικό και αναπτυξιακό επίπεδο είναι τεράστια σε μια εποχή ανταγωνιστική. Θα δοθεί η δυνατότητα στους ωφελούμενους να προωθούν τα προϊόντα τους μέσω διαδικτύου, να κάνουν προσφορές, θα γίνουν γενικές εκδηλώσεις, συναυλίες κτλ, που θα αναδείξουν τη σημασία των κέντρων αυτών.

Το έργο είναι δεδομένο ότι θα δώσει μια ανάσα στην περιοχή. Δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η περιοχή έχει ανάγκη από πολλά έργα και ενέργειες. Η μεταλιγνιτική είναι εδώ, αρκεί να έχουμε σωστές και σοβαρές παρεμβάσεις ώστε να μας ακούσουνε και να μοιράσουμε τον πλούτο, να δώσουμε θέσεις εργασίας και όχι να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε επενδύσεις που θα απασχολήσουν ελάχιστους εργαζόμενους.

Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τον κ. Καρανίκα, που ενέκρινε το έργο. Θεωρώ ότι πραγματικά θα δώσει πνοή στον τόπο μας, θα τονώσει το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, που έχουν πληγεί πανελλαδικά αλλά ειδικά στην περιοχή μας ακόμα περισσότερο, καθώς έχουμε χάσει το 40% του εμπορικού τμήματος στο επιμελητήριο. Για αυτό και όταν είδαμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να βρεθούν αυτά τα χρήματα και να βελτιωθούν οι υποδομές, εμείς μπήκαμε μπροστά. Και για εμάς το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς δεν διαθέτουμε αντίστοιχη εμπειρία. Εργαζόμαστε όμως σκληρά, απευθυνόμαστε σε συνεργάτες και ενημερωνόμαστε, ζητάμε βοήθεια. Πάλι καλά βρισκόμαστε στη διαμόρφωση του έργου, με την παρακολουθήσω των μηχανικών. Κάνουμε συχνές συναντήσεις, είμαστε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα σε επαφή με τους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν, για να επιτύχουμε τον στόχο.

Ως προς τη συμβολή του ΕΤΠΑ στην υλοποίηση του έργου, αυτή είναι αυτονόητα σημαντική. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σημαντικά, αλλά το συγκριμένο έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι 100% χρηματοδοτούμενο. Είναι μια καλή προοπτική αυτή και πραγματικά αναμένουμε και άλλα τέτοια έργα, προκειμένου να υπάρξει οικονομική αναβάθμιση της περιοχής μας».

EURACTIV_ESPA

Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.