Η Σημειολογία – Το μήνυμα των μαζικών επισκέψεων στο Θωρηκτό Αβέρωφ (Του Ηλία Χασιώτη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ηλίας Χασιώτης - Θωρηκτό Αβέρωφ - 2017Οι επισκέψεις στο Θωρηκτό Αβέρωφ ξεπέρασαν τις 130.000 με τους προβολείς της επικαιρότητας στον Βορειο-Ελλαδικό χώρο, ανά διαστήματα να πέφτουν στην παρουσία του θρυλικού Αβέρωφ στο λιμάνι της Θεσ/νίκης. Συχνότατες ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα επισκέψεων από Σχολεία, φορείς και ιδιώτες, με μια ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Θωρηκτό.

Μάλιστα, η μαζική επισκεψιμότητα στο καράβι αυτό, το οποίο αποτελεί ζωντανό μύθο – ζωντανό μουσείο (σεϊτάν-παπόρ, δηλαδή διαβολοκάραβο το ονόμασαν οι Τούρκοι, τυχερό μπάρμπα-Γιώργο οι Έλληνες), έπαιρνε ημέρα με την ημέρα, ένα σαφή χαρακτήρα εθνικού προσκυνήματος, σε ένα μνημείο σύμβολο της Εθνικής Ελευθερίας. Εθνικής Ανεξαρτησίας και Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

Την Άνοιξη του 1912, παραμονές του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, η Ελλάδα αποτελούσε έναν ανεπιθύμητο αλλά αναγκαιο σύμμαχο για τη Σερβία και τη Βουλγαρία, οι οποίες μεταξύ Φεβρουαρίου-Απριλίου είχαν κάνει συμμαχίες και είχαν διαμοιράσει μεταξύ τους τη Μακεδονία και Θράκη, ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 1912.

Όμως τι θα γινόταν με τις 260.000 Τουρκικού στρατού, που στρατοπέδευαν σε Μικρά-Ασία και Συρία, αν αυτός μετακινούνταν στον ΜακεδονοΘρακικό χώρο; Λόγω της άθλιας κατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι 260.000 άνδρες έπρεπε να μεταφερθούν μόνο δια της θαλάσσης. Στο Αιγαίο πέλαγος η Ελλάδα είχε τη ναυτική υπεροπλία, κυρίως με το Θωρηκτό Αβέρωφ, που αποτελούσε τη ναυαρχίδα του στόλου με τον υποναύαρχο Κουντουριώτη και κυβερνήτη πλοίου τον Σοφοκλή Δούσμανη, με ταχύτητα πλοίου 24 κόμβους (40 χιλιόμετρα την ώρα) και φοβερή δύναμη πυρός (4 κανόνια των 240 χιλιοστών, 8 κανόνια των 190 χιλιοστών και 14 ταχυβόλα).

Αυτός ήταν ο λόγος που η Βουλγαρία σύναψε συμμαχία με την Ελλάδα τον Μάιο του 1912, ενώ με την Σερβία δεν έγινε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

Θωρηκτό Αβέρωφ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟΥ:

Το πλοίο κατασκευάστηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, από τον Ναυτικό Οίκο “Ορλάντο”, αγοράστηκε επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου 1912, κόστισε 26.000.000 χρυσές δραχμές ή 1.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας μαζί με τα πυρομαχικά και ονομαστηκε Γεώργιος Αβέρωφ που έδωσε το μεγαλύτερο ποσό των λιρών Αγγλίας. Να σημειωθεί ότι τα πυρομαχικά του Αβέρωφ έφτασαν στην Ελλάδα από την Αγγλία μόλις στις 14 Οκτωβρίου 1912 με το “επίτακτο” Σπέτσας χάρη στον Έλληνα έμπορο όπλων Βασίλη Ζαχάρωφ, ενώ η ναυμαχία την Έλλης, κατά την οποία κυνηγήθηκε ο Τουρκικός στόλος και κρύφθηκε στα Δαρδανέλια, έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 1912. Αργότερα το 1919 το Αβέρωφ χρησιμοποιήθηκε κατά την απόβαση στη Σμύρνη και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μέση Ανατολή από τους συμμάχους, δηλαδή το Αβέρωφ πέραν του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε δια την απελευθέρωσιν της Μακεδονίας το 1912, μεταφέρει και την ιστορία ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ:

Ήταν ασύνηθες για τα Νεοελληνικά δεδομένα να βλέπει κανείς εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, να στέκονται επί ώρες στην σειρά αναμονής στο λιμάνι της Θεσ/νίκης χωρίς να δυσανασχετούν.

Η άνοδος στο πλοίο και η ξενάγηση γινόταν σε 3-4 γκρουπ των 15-20 ατόμων, με ξεναγούς βαθμοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και διαρκούσε 30-35 λεπτά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ και οι γνώσεις τους γύρω από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου και τα ιστορικά γεγονότα-κατορθώματα με τα οποία το πλοίο συνδέεται. Στο τέλος ο επισκέπτης είχε εδραιωμένη την πεποίθηση, ότι δεν επρόκειτο για απλή επίσκεψη, αλλά για ένα προσκύνημα ψυχής, ένα πραγματικό αναβάπτισμα Εθνικής Συνείδησης.

Το μήνυμα του Αρχιπλοιάρχου του Αβέρωφ Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου την Τρίτη 5-12-2017, καθώς αποχαιρετά την Θεσ/νίκη, αφυπνίζει και χαλυβδώνει την Εθνική συνείδηση: “Ευχαριστούμε τους επισκέπτες για την πλούσια εμπειρία συναισθημάτων αγάπης, συγκίνησης και Εθνικής υπερηφάνειας που μας έδωσαν. Την τελευταία ημέρα είχαμε 6.500 επισκέψεις. Τους ανεβάσαμε όλους στο καράβι, αν και είχε σκοτεινιάσει και υπήρχαν θέματα ασφαλείας των επισκεπτών. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν. Είμαι συγκινημένος…”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ – ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ:

Η λαϊκή, μαζική προσέλευση στο Θωρηκτό Αβέρωφ καταδεικνύει ότι:
1. Σήμερα υπάρχουν αξίες όπως Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
2. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σε εθνικά θέματα, παρά τις προσπάθειες των εθνο-μηδενιστών και του αφελληνισμού της ιστορίας μας.
3. Τη νεολαία μας τη διακρίνουν αρετές παρά το νέφος του σύγχρονου ευδαιμονο-υλισμού και οι γνώσεις των νέων είναι αξιοζήλευτες.
4. Το μαζικό εθνικό προσκήνυμα στο Θωρηκτό Αβέρωφ εκφράζει τους πόθους του λαού για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαγορασμένους ντόπιους εντολοδόχους ξένων επικυρίαρχων, που στρέφουν την μια κοινωνική τάξη κατά της άλλης για να απομυζούν τους πόρους της πατρίδας μας και να καταδικάζουν τους Έλληνες σε υποτέλεια, ανέχεια και υποδούλωση.

ΗΛΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *