Η Τρίτη Εξουσία – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η δικαστική εξουσία είναι η Τρίτη Εξουσία, όχι γιατί το λέμε εμείς αλλά γιατί το λέει το Σύνταγμα στο άρθρο 26 για τη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Η ηγεσία της όμως, δηλαδή οι επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων, διορίζεται από την κυβέρνηση.

Ανεξάρτητη δικαιοσύνη σημαίνει ότι, αν οι κυβερνήσεις καταστρατηγούν τους κανόνες της ανεξαρτησίας των δικαστών και των εισαγγελέων, τότε, όπως και να αισθάνονται αυτοί απέναντι στις κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις όποιες οδηγίες τους.

Με λίγα λόγια δεν είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι για να κάνουν τα στραβά μάτια ή, ακόμα χειρότερο, να υπακούν σε εντολές που βολεύουν τις κυβερνήσεις.

Υπάρχουν σκοτεινές και φωτεινές περίοδοι οι οποίες έχουν καταγραφεί στη δικαστική ιστορία της χώρας. Υπάρχουν δύσκολες υποθέσεις τις οποίες οι κυβερνήσεις ήθελαν να κουκουλώσουν αλλά οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, πρόσωπα που τίμησαν το λειτούργημά τους, τις έφεραν σε πέρας.

Έντιμοι ανακριτές και εισαγγελείς σε πολύ δύσκολες εποχές είπαν «όχι», συγκρούστηκαν με κυβερνήσεις και παρακράτος και οδήγησαν σε δίκη τους δράστες εγκλημάτων.

Υπήρξαν όμως και άλλοι, επίορκοι δικαστικοί, που υπηρέτησαν κυβερνήσεις και προσπάθησαν να κουκουλώσουν εγκλήματα, πιέζοντας συναδέλφους τους οι οποίοι πάσχιζαν για την εξιχνίασή τους.

Πρόσωπα του δικαστικού κλάδου έγραψαν ιστορία, θετική ή αρνητική και το παράδειγμά τους αναφέρεται είτε προς μίμηση είτε προς αποφυγή. Θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, πριν καταλήξουμε στο σήμερα, έτσι, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να πληροφορηθούν οι νεότεροι:

Κωνσταντίνος Κόλλιας:. Έγινε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το 1962, σε ανώμαλη πολιτικά περίοδο. Το τότε «κράτος της Δεξιάς» μεγαλουργούσε, σε αγαστή συνεργασία με το παρακράτος. Το αποτέλεσμα, η καλύτερα ένα από τα αποτελέσματα αυτής της «συνεργασίας» συντάραξε την πολιτική ζωή και μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Το 1963 το παρακράτος, σε συνεργασία με την Αστυνομία του επίσημου κράτους, δολοφονεί στη Θεσσαλονίκη τον βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφωνεί: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Δυστυχώς, μόλις είχε αντιληφθεί ότι το παρακράτος, το οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του ενθάρρυνε, υποστήριξε και ανέχτηκε, στράφηκε και εναντίον τους.

Χρήστος Σαρτζετάκης: Ο ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη.

Παύλος Δελλαπόρτας: Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, είχε υπό την εποπτεία του τις ανακρίσεις για την ίδια υπόθεση.

Ο Κόλλιας, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ασκούσε αφόρητες πιέσεις για να κουκουλωθεί η υπόθεση. Ο Δελλαπόρτας και ο Σαρτζετάκης αντιστάθηκαν. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η δική τους αντίσταση όμως δεν ήταν αρκετή. Το πολιτικό και το δικαστικό παρακράτος ήταν ισχυρότερο. Οι φυσικοί αυτουργοί έπεσαν στα μαλακά και αργότερα η χούντα τους έδωσε αμνηστία και οι ηθικοί αυτουργοί αθωώθηκαν.

Τι απέγιναν οι δικαστικοί που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή;

Ο Κόλλιας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της δικτατορίας (Απρίλιος-Δεκέμβριος του 1967) μέχρι να τον διαδεχθεί ο Παπαδόπουλος. Το όνομά του και η δράση του αποτελούν κηλίδα στη δικαστική ιστορία της χώρας.

Ο Σαρτζετάκης και ο Δελλαπορτας διώχθηκαν από το δικαστικό σώμα. Τον Σαρτζετάκη τον έστειλαν στην εξορία. Το 1985 όμως έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το όνομά τους κοσμεί τη δικαστική ιστορία.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα συνταράσσεται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η κυβέρνηση το αρνιόταν μέχρι τα στοιχεία να γίνουν οφθαλμοφανή. Όταν τα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια το παραδέχτηκε, αλλά ισχυρίζεται ότι «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε».

Από το περασμένο καλοκαίρι ερευνά την υπόθεση η δικαιοσύνη αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο κ.Τζαβάρας βουλευτής της Ν.Δ. είπε πρόσφατα ότι «οι εισαγγελείς κλώθουν» και τους κάλεσε «να αναλάβουν δράση». Ο Ισιδωρος Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενοχλήθηκε, διέψευσε το βουλευτή και διαβεβαίωσε ότι οι εισαγγελείς «ερευνούν σε βάθος».

Εν τω μεταξύ έρχεται στο φως το σάνδαλο του Κατάρ και όπως είναι φυσικό, άρχισαν οι συγκρίσεις με τους Βέλγους εισαγγελείς.

Το Euractiv, ένα ξένο μέσο ενημέρωσης έδωσε συνέχεια στις αποκαλύψεις και μάλιστα απέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσπάθεια να μπλοκάρει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Ο κ. Ντογιάκος πήγε στη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων και, αντί να δώσει εξηγήσεις, κατέφυγε σε απειλές εναντίον ελληνικών μέσων ενημέρωσης, προφανώς επειδή δεν μπορεί να απειλήσει τα ξένα.

Μάλλον ο κ Ντογιάκος έχει μπερδέψει τους ρόλους γιατί τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι υποχρεωμένα να συμβαδίζουν με τις εισαγγελικές επιδιώξεις. Αν ο κ. Ντογιάκος θεωρεί ότι αδικείται όταν τον συγκρίνουν με τον Βέλγο εισαγγελέα που έδρασε τάχιστα και αποκάλυψε το σκάνδαλο του Κατάρ, δεν έχει παρά να ακολουθήσει το παράδειγμά του, στην ταχύτητα, στη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Δεν προσφέρουν τίποτα οι απειλές προς τα μέσα ενημέρωσης. Αν οι απειλές που εκτόξευσε προς μέσα για διώξεις εναντίον τους, γίνουν πράξη, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κατρακυλήσει η χώρα πολλά σκαλοπάτια ακόμα στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι όποιες υπερβολές των μέσων ενημέρωσης, αλλά η διαλεύκανση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Αυτή είναι η δουλειά που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Έλληνες εισαγγελείς, ο κ. Ντογιάκος και οι υφιστάμενοί του.

Να αποκαλύψουν τους δράστες της βρώμικης αυτής υπόθεσης. Αν το κάνουν, δεν θα υπάρχει καμιά ανάγκη να χρησιμοποιούμε το παράδειγμα των Βέλγων εισαγγελέων. Αντίθετα θα νοιώθουμε υπερήφανοι και θα λέμε «ναι, υπάρχουν δικαστές (και) στην Ελλάδα».

Υπάρχει η λίστα με τους φωτεινούς Σαρτζετάκηδες και τους επίορκους Κόλλιες. Από το αποτέλεσμα των ερευνών θα εξαρτηθεί πού θα γραφτούν τα ονόματα των νυν εισαγγελέων..

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *