Η υποδοχή του βουλευτή (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΦιλήσυχος γεωργός και καλός νοικοκύρης ήταν ο μπάρμπα-Βάνες. Κρατούσε γερά τ’αλέτρι κι όσο το κρατούσε ένιωθε ασφάλεια. Ήταν ερωτευμένος με τη γη κι όταν την καλλιεργούσε το έκανε με τέτοια λεπτότητα και προσοχή σαν να ήταν ερωμένη του. Δεν όργωνε, ούτε σκάλιζε τη γη, παρά τη “χάιδευε” κι αυτή πάντα ανταποκρινόταν με τη σοδειά που του έδινε.

Τον βρήκε η Κατοχή των Γερμανών στο χωριό κι αυτός δεν άλλαξε τη καθημερινή του ζωή, ούτε τη συμπεριφορά του. Οι Βούλγαροι, σύμμαχοι τότε με τους Γερμανούς, ήταν οι κατακτητές. Αυτούς έβλεπε καθημερινά καθώς πήγαινε στη δουλειά του. Τους χαιρετούσε, τον αντιχαιρετούσαν κι ας τον χαράτσωναν κάθε τόσο παίρνοντας από το κοπάδι του ζωντανά.

Αυτές τις χαιρετούρες και την ανοχή του να του αφαιρούν ζώα από το βιός του, τα πλήρωσε ακριβά γιατί δικάστηκε και καταδικάστηκε ως δοσίλογος, σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση και δήμευση της περιουσίας του. Η δίκη του έγινε μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές και πήγε σε διάφορες φυλακές.

Ο γιός του ο Τραϊανός, κατά την Κατοχή, είχε καταταγεί στον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και πολέμησε τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Δ.Σ. (Δημοκρατικός Στρατός) και μετά τον εμφύλιο βρέθηξε στη φυλακή. Πολιτικά ο Τραϊανός ανήκε στην Αριστερά και κομματικά εντάχθηκε στν ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) όπου αναδείχθηκε σε στέλεχος της. Μετά την αποφυλάκιση δηλαδή, η ΕΔΑ τον “κατέβασε” υποψήφιο και ο Τραϊανός βγήκε βουλευτής στον Ελληνικό Κοινοβούλιο!

Αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάδειξη του σε βουλευτή, ο Τραϊανός αποφάσισε να επισκεφθεί το χωριό του. Στο χωριό δεν ήταν πολλοί αυτοί που τον είχαν ψηφίσει αλλά η κομματική οργάνωση του ετοίμασε μια καλή υποδοχή. Ο πατέρας του, ο μπάρμπα-Βάνες καμαρωτός, πρώτος και καλύτερος στην υποδοχή του γιού του. Ήταν σχεδόν ξημερώματα όταν βρέθηκε στο χώρο υποδοχής, όπου είχαν κρεμάσει ένα πανό που έγραφε: “ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ”.

Ο μπάρμπα-Βάνες ήθελε να είναι ο πρώτος που θα υποδεχόταν το γιό του και για καλό και για κακό πήρε μαζί του τον τορβά με λίγο ψωμοτύρι γιατί από την εμπειρία του οι βουλευτές καθυστερούσαν. Θυμόταν πως επι Μεταξά τους έστηναν από το πρωί και ο βουλευτής ερχόταν το απόγευμα και μερικές φορές δεν ερχόταν καθόλου.
– Δεν πάει να αργήσει όσο θέλει, εγώ έχω το φαγητό μου. Ας έρθει και το βράδυ, εγώ θα τον περιμένω. Αν δεν είμαι εγώ ποιός θα’ναι να τον υποδεχτεί…, είπε ο μπάρμπα-Βάνες.

Έτσι πήγε στον χώρο υποδοχής. Περνούσε η ώρα και πλησίαζαν τον μπάρμπα-Βάνε οι ψηφοφόροι του γιού του και ζητούσαν διάφορα ρουσφέτια. Μια ομάδα μάλιστα πιστών Χριστιανών τον πλησίασε και ζήτησε να τους φέρει ο γιός του παπά και να τους βρει χρήματα για να φτιάξουν ότι χρειαζόταν στην εκκλησία και να φράξουν το νεκροταφείο.

Άντε να εναρμονίσει ο βουλευτής τον Μαρξισμό με τη θρησκεία, “το όπιο του λαού” όπως αποκαλούσε ο Μαρξ τη θρησκεία, σκέφτηκε ο μπάρμπα-Βάνες.
– Που να τα θυμάμαι εγώ όλα αυτά! Ο Τραϊανός έρχεται να με δει και μπορείτε να του τα πείτε όλα αυτά εσείς οι ίδιοι.
– Εσύ άμα θέλεις μπορείς να τα ζητήσεις και δεν μπορεί να τ’αρνηθεί σε σένα ο Τραϊανός, πατέρας του είσαι.

Με αυτά και με εκείνα δεν άργησε να εμφανιστεί ο Τραϊανός και οι συγχωριανοί του τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Ο βουλευτής κατευθύνθηκε προς τον πατέρα του που συγκινημένος και με ανοιχτό το στόμα καμάρωνε το γιό του.

Έπειτα τον αγκάλιασε και τον φιλούσε και ο πατέρας του με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή του είπε:
– Συγχαρητήρια γιε μου και να σε δω και βασιλιά!!
– Τι είναι αυτά που λες πατέρα…!
– Γιατί; Ξέρει περισσότερα από σένα ο βασιλιάς; Βασιλιάς! …και λίγο είναι. Αξίζεις για περισσότερα…
– Πατέρα…! Είπε και χαμογέλασε ο βουλευτής. Εμείς παλεύουμε να φύγει ο βασιλιάς κι εσύ θέλεις εμένα για βασιλιά… αλλά γιατί ήρθες; Έτσι κι αλλιώς θα ερχόμουν στο σπίτι να σας δω όλους!
– Ήρθα να σε καμαρώσω γιόκα μου.

Ο βουλευτής κάθησε σ’ένα τραπέζι μαζί με δυο συνεργάτες του κι άρχισε να δέχεται έναν-έναν τους συγχωριανούς του.
– Όπως και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, είπε ένα νεαρός και μπήκε στο διπλανό καφενείο να πιει τον καφέ του…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.