Η ώρα της αυτοκριτικής (Γράφει η Τάνια Ώττα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θέλει μεγάλη δύναμη να πάρεις την απόφαση να αξιολογήσεις τον εαυτό σου. Είναι εύκολο να το κάνεις για τους άλλους. Να βρίσκεσαι στη θέση του θεατή και να ρίχνεις τα βέλη σου σ’ αυτούς που βρίσκονται στη μάχη. Μέσα στην αρένα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να παλέψεις για να βγεις ζωντανός.

Χρειάζεται κάποια στιγμή και λίγη αυτοαξιολόγηση. Να γίνεις κριτής του εαυτού σου. Να δεις τι έχεις κάνει μέχρι τώρα, πως συμπεριφέρεσαι, ποιους στόχους πέτυχες, γιατί απέτυχες, τι λάθη έκανες και τι έφταιξε. Να διαπιστώσεις εάν είσαι ο εαυτός σου ή τον έχασες στην προσπάθειά σου να ικανοποιήσεις κάποιους άλλους. Αυτούς που το μόνο που ήθελαν ήταν να ρουφήξουν κάθε σταγόνα αξιοπρέπειάς σου και να σε πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, επιρρίπτοντας σου ευθύνες για πράγματα που έκανες και γι΄ αυτά που δεν έκανες.

Έρχεται, λοιπόν, η στιγμή να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να κάνεις τη δική σου κριτική. Σε σένα, στις πράξεις σου και τη συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό σου.

Ένα μικρό διάλλειμα από το παιχνίδι της ζωής για να καταστρώσεις νέα στρατηγική, αφού οι κινήσεις σου μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν όπως σχεδίαζες. Κι εσύ θέλεις τη νίκη ή τουλάχιστον μία αξιοπρεπή ήττα. Εκεί στοχεύεις και πρέπει να εντοπίσεις τα λάθη σου.

Πέρα από την εικόνα, υπάρχει η ουσία των πραγμάτων κι αυτή φαίνεται στις πράξεις.  Κάποιες φορές μπορεί να μην παίρνεις αυτό που αξίζεις, σημασία έχει να δίνεις, να προσφέρεις, με την καρδιά σου και με την αγάπη σου και να γεμίζεις από αυτό. Δεν μπορείς να τα βάλεις με την αχαριστία του κόσμου. Μπορείς όμως να προφυλάξεις τον εαυτό σου από τη φθορά και να σταθείς στο ύψος σου. Αρκεί.

Μην φοβηθείς να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Χρειάζεται πολλές φορές ένα ισχυρό σοκ για να συνέλθεις από τη δίνη του κόσμου. Εξάλλου εσύ το κάνεις για να βελτιωθείς ενώ αυτοί που σου φέρονται σκληρά το μόνο που θέλουν είναι να σε πληγώσουν και να μην σε αφήσουν να γίνεις καλύτερος. Η αυτογνωσία είναι μεγάλο προτέρημα του ανθρώπου και δυστυχώς οι άνθρωποι που το έχουν τείνουν να εξαφανιστούν.

Τάνια Ώττα

Τάνια Ώττα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.