“Η ώρα της αυτοκριτικής…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δυο μήνες βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Τι κάνουν, λοιπόν, τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση; Κατά την άποψή μου, τρία πράγματα. Κατ’ αρχήν ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε για την ήττα τους. Μετά κάνουν την αυτοκριτική τους και τέλος, έχουν μάτια τέσσερα και αυτιά δεκατέσσερα για να παρακολουθούν στενά τη νέα κυβέρνηση. Να προλαβαίνουν τους πονηρούς σχεδιασμούς και να βγάζουν στο φως τις ανακολουθίες της.

Εντάξει, δεν είναι και υποχρεωμένα να επικροτούν τα όποια θετικά, αλλά δεν κάνουν και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τα κάνει και τα τρία στην πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβασή του. Το έκανε, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο επιτυχημένα.

Η ομιλία του είχε, θα έλεγα, αμυντικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι το μεγαλύτερο βάρος της δόθηκε στην υπεράσπιση του έργου των κυβερνήσεών του.

Δικαιολογημένα, αφού θέλει να κάνει φανερό ότι, όσα γίνονται από τη νέα κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της, στηρίζονται στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη.

Οι επισημάνσεις αιχμής του κ. Τσίπρα ήταν δύο: Η πρώτη επισήμανση έχει σχέση με την «παράδοση-παραλαβή». Είναι γεγονός ότι σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η Ν.Δ., όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ισχυριζόταν ότι θα παραλάβει «καμένη γη». Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι. Αυτό το αναγνωρίζουν σήμερα εμπράκτως οι νέοι κυβερνώντες. Αν παραλάμβαναν «καμένη γη», πού θα πατούσαν για να κάνουν τις παροχές που κάνουν; Στις… στάχτες που βρήκαν;

Η δεύτερη επισήμανση αφορά το Μακεδονικό. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ παραπλάνησαν προεκλογικά τους (ντεμέκ) μακεδονομάχους και σήμερα σφυρίζουν -όλοι τους!- αδιάφορα.

Όμως, εδώ, ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξει, γιατί και το ένα και το άλλο θέμα κρίθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Ούτε η καλή κατάσταση της οικονομίας (αυτό που λέμε γενικά «καλά νούμερα») ούτε η λύση του Μακεδονικού αποδείχτηκαν αρκετά για να τον κρατήσουν στην κυβέρνηση.

Ήταν και τα δύο θετικά, αλλά οι προτεραιότητες των ψηφοφόρων ήταν άλλες. Και δεν αποκλείεται να αποφασίσουν με τα ίδια κριτήρια στις επόμενες εκλογές. Επίσης, είναι λάθος ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ να τα αποδίδουν όλα στην επικοινωνιακή υπεροχή της ΝΔ.

Ναι, όντως υπήρχε προεκλογικά και έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη μετεκλογικά, αλλά ήρθε η στιγμή να αρχίσει η αυτοκριτική πάνω στις δικές τους «αδυναμίες». Γιατί έγιναν λάθη, ορισμένα από αυτά ασυγχώρητα.

Άλλωστε, και το 2015 τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης ήταν λιγότερα από τα αντίστοιχα της ΝΔ, αλλά αυτό δεν «παραπλάνησε» το εκλογικό σώμα. Διότι τότε ο λαός είχε προσδοκίες, ορισμένες από τις οποίες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ευοδώθηκαν στα τέσσερα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης.

Καλή είναι, λοιπόν, η «άμυνα» του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στην υπεράσπιση των δικών τους πεπραγμένων, αλλά αυτή δεν φτάνει. Πρέπει να κάνουν ισχυρή και όχι επιδερμική αυτοκριτική.

Η κυβερνητική συμπόρευση με τον τυχοδιώκτη Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ του αποτελεί ένα στίγμα, που πρέπει να βγάλουν από πάνω τους. Δεν γίνεται να κατηγορούν τον Μητσοτάκη για «ακροδεξιές επιλογές», όταν είναι νωπό ακόμα το δικό τους σφιχταγκάλιασμα με τον Καμμένο.

Η νέα κυβερνητική περίοδος μόλις άρχισε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται ακόμα στους πρώτους μήνες του μέλιτος, αλλά τα δύσκολα δεν θα αργήσουν να έρθουν. Όπως και να το κάνουμε, έχει πολύ και καθαρό χρόνο μπροστά της.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει χρόνο για να κάνει την αυτοκριτική του, να εντοπίσει τα λάθη του, να ανοιχτεί σε ολόκληρο τον πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς χώρο.

Και, αμέσως μετά, να κάνει αντιπολίτευση, να ασκήσει σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση. Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όχι «μηδενιστική αντιπολίτευση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Ευτυχώς, φαίνεται να το έχει κατά νου και το υποσχέθηκε στη ΔΕΘ. Με μια πλήρη κυβερνητική θητεία πίσω του έχει μάθει πια πού να επικεντρώσει την προσοχή του και τί να αποφύγει.

Η Γαλλίδα συγγραφέας Γεωργία Σάνδη έχει πει: «Η κριτική είναι πιο εύκολη από την πρακτική», πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται να κατηγορείς τους νυν για κάτι που ούτε εσύ έκανες.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.