Θάλασσα, ένα δώρο για τον σύγχρονο άνθρωπο (Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θάλαττα ύδωρ καθαρώτατον και μιαρώτατον, ιχθύσι μεν πότιμον και σωτήριον, ανθρώποις δε άποτον και ολέθριον.

Ηράκλειτος, 544-484 π. Χ. Ίων φιλόσοφος

Η θεραπεία για όλα είναι αλμυρό νερό: ιδρώτας, δάκρυα, ή η θάλασσα.

Karen Blixen,1885-1962, Δανέζα συγγραφέας

Θάλασσα, η αγάπη των περισσότερων ανθρώπων. Ένα δώρο αισθητικό και ψυχικό για τον σύγχρονο άνθρωπο. Πόσοι καημοί και άγχη χάθηκαν μέσα στα κύματά της! Όταν το νερό και η αλμύρα του ποτίσει το κορμί, τότε τη στεναχώρια ακολουθεί η θετική διάθεση και το φωτεινό πρόσωπο.

Μεγάλη πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας το ατελείωτο γαλάζιο της. Μέσα σε αυτή ταξίδευε ο Νίκος Καββαδίας και έγραφε τα πολύτιμα ποιήματά του. Μέσα σε αυτή ταξίδευαν οι στρατιώτες του Οδυσσέα, περνώντας μέσα από Σκύλες και Χίμαιρες, ώστε να συναντήσουν ξανά την αγαπημένη του Ιθάκη.

Όλοι στη θάλασσα, είναι χαρούμενοι. Τα μικρά παιδιά, οι αγχωμένοι ενήλικες που προσπαθούν να αντικρίσουν με αισιοδοξία μία θολωμένη πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα που η θάλασσα να μη μικραίνει, αγωνία που η ίδια να μην ησυχάζει. Το μπλε της χρώμα και τα κύματα που χτυπάνε αλύπητα το κορμί, γνωρίζουν να σε πείθουν να αφήσεις πίσω σου κάθε πρέπει, κάθε αγωνία, κάθε πρόβλημα.

Η κολύμβηση και η γυμναστική στη θάλασσα, είναι οι ενδεδειγμένες και ολοκληρωμένες ασκήσεις για κάθε μυ στο ανθρώπινο σώμα. Μέσα από το κολύμπι, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η άθληση όλου του μυϊκού συστήματος, η καύση αρκετών θερμίδων και η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.

Η θάλασσα είναι λύτρωση, ψυχική απογύμνωση και απελευθέρωση από συναισθηματική ένταση. Μέσα στα κύματα χάνονται οι καημοί οι οποίοι πνίγονται, μιας και καλό κολύμπι ενδεχομένως να μη γνωρίζουν. Η άβυσσος της καταπίνει όλα τα πληγωμένα αισθήματα και σου γεννά την επιθυμία να θέλεις να μπεις σε εκείνη την ομάδα μικρών παιδιών που παίζουν μπάλα. Να τρέξεις, να φωνάξεις, να πλατσουρίσεις μαζί τους δίχως να σε νοιάζει ποιος θα σε δει, τι θα σκεφτούν για εσένα ή όχι.

Η θάλασσα διώχνει την κακή διάθεση, απομακρύνει κάθε αρνητική σκέψη. Η επαφή με το υδάτινο στοιχείο ενεργοποιεί στον άνθρωπο τις ορμόνες της χαράς και χαλαρώνει το σώμα από το πιάσιμο και τη νευρικότητα.

Η απόδραση στη θάλασσα είναι μία γρήγορη, με λιγότερα έξοδα και άμεση διασκέδαση που αλλάζει γρήγορα τη διάθεση και κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο. Μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι χαλαρώνουν, τραγουδάνε, απευθύνουν το λόγο ο ένας στον άλλον, έρχονται κοντά και αναπτύσσουν σχέσεις.

Να πηγαίνουμε όποιο ξημέρωμα μπορούμε, πριν ο ήλιος εμφανιστεί στον ουρανό, για μία σύντομη βουτιά στη θάλασσα. Μας ευεργετεί περισσότερο από όσο πιστεύουμε..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Συγγραφέας: Μαρία Σκαμπαρδώνη

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *