Θα μου επιτρέψουν οι ειδικοί επιστήμονες να ανησυχώ; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν ξέρω αν το έχετε πάει χαμπάρι αλλά έχουμε επιστρέψει στην μετά κορωνοιό «κανονικότητα». Τώρα τι είδους κανονικότητα είναι αυτή, με τα πράγματα να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, μόνο ένα θεός και η κυβέρνηση γνωρίζει. Όπως και να έχει, το τροπάριο τώρα ψέλνεται αλλιώς.

Έκεί που μετρούσαμε με έναν υφέρποντα σαδισμό τους κορωνοιο-κρουσμένους και τους νεκρούς καθημερινά, τώρα μας λένε νέτα σκέτα και χωρίς καμία επιφύλαξη «Είναι σίγουρο, ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα αλλά δεν ανησυχούμε εφόσον προσέχουμε τους ηλικιωμένους..» Ωραία, να μην ανησυχούμε τον Ιούνιο. Τον Μάρτιο όμως γιατί ανησυχούσαμε;

Προσωπικά για τους ειδικούς επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, καθηγητές των Πολιτικών Υγείας, τρέφω απέραντο σεβασμό. Όμως δεν πρέπει και αυτών οι απόψεις να υπόκεινται και αυτές στη βάσανο της κοινής λογικής;

Δεν πα να έχεις και Νόμπελ Ιατρικής, αν μου λες ότι ο ιός κολλάει στο 1 μέτρο στο μπαρ αλλά δεν κολλάει στο μισό μέτρο αν πρόκειται για κρατική εκδήλωση, δε μας τα λες καλά. Αν μου λες ότι κολλάει στα λεωφορεία και στα πλοία αλλά δεν κολλάει στα αεροπλάνα τότε πάλι δεν μας τα λες καλά.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε ήρθε στην Ελλάδα η επιδημία; Τον μήνα Φεβρουάριο. Από πού ήρθε; Από το εξωτερικό, όπως σε τελική ανάλυση έγινε παντού εκτός της Κίνας. Από ότι μας έχουν πει, τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν ολιγάριθμα, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Πάτρα, ένα στην Καστοριά, άντε και κάποια λίγα εδώ κι εκεί.

Το πρόβλημα όπως μας ενημέρωσαν οι ειδικοί δημιουργήθηκε από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Άλλωστε η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά μεγάλο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό τους χειμερινούς μήνες και αυτό μάλλον μας προστάτευσε.

Ως εδώ καλά. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου όμως, τα εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό τις προσεχείς εβδομάδες δεν θα είναι τα τρία τέσσερα που προκάλεσαν τον πανικό και τη δίμηνη καραντίνα.

Λογικά θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Αφενός επειδή οι αφίξεις ακόμη και μιας πολύ αναιμικής τουριστικής περιόδου θα είναι 3-5 εκατομμύρια, αφετέρου επειδή ο ιός έχει πλέον παγκόσμια διασπορά και λογικά το ποσοστό αυτών που νοσούν στις αφίξεις θα είναι μεγαλύτερο από ότι τον Φεβρουάριο και τις αρχές Μαρτίου.

Για να το κάνουμε λιανά: Αυτό που μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες είναι ότι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη θα έχουμε στην Ελλάδα πολλές εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε αν πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε τις αποστάσεις.

Εντάξει, ειδικός δεν είμαι αλλά θέλω να ρωτήσω: Δεν μπορούσαμε να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε τις αποστάσεις τον Μάρτιο και να αποφύγουμε το lockdown και τις καταστροφικές συνέπειες του στην οικονομία;

Μην πάει το μυαλό σας πως είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας και τέτοια. Προφανώς, για να γίνει το lockdown, κάποιος λόγος θα υπήρχε.

Με μόνο εφόδιο την κοινή λογική, λοιπόν, υποθέτω πως ο καιρός τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διευκόλυνε την διάδοση του ιού ενώ το καλοκαίρι τη δυσχεραίνει και γι αυτό τολμάμε τώρα να υποδεχθούμε πολλές εκατοντάδες κρούσματα.

Ο συνδυασμός, δηλαδή, του καλοκαιριού με κάποια, όχι αυστηρά, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρήσει το περίφημο Ro κάτω από το 1. Κάτω από το 1 όμως δεν σημαίνει 0. Κάποια διασπορά του ιού στην κοινότητα θα υπάρχει, αυτό μας το βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί. Ενώ προφανώς τα εισαγόμενα κρούσματα θα ανανεώνονται κάθε βδομάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο λοιπόν τι θα γίνει; Από όσο γνωρίζω γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θεωρείται ότι ξεκινά η περίοδος έξαρσης της γρίπης, δηλαδή το Ro για τους ιούς της γρίπης ξεπερνάει (απότομα) το 1. Υποθέτω ότι αυτό θα ισχύσει και για τον κορωνοϊό, αφού δείχνει να έχει εποχική συμπεριφορά αντίστοιχη της γρίπης.

Με πόσα κρούσματα να περιφέρονται ήδη στη χώρα θα ξεκινήσει η νέα επικίνδυνη περίοδος; Αν ισχύουν οι προηγούμενοι συλλογισμοί, θα μας έχουν μείνει τον Οκτώβριο πεσκέσι από την τουριστική περίοδο δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου από την Σαντορίνη μας βεβαίωσε ότι αποκλείεται νέο lockdown το φθινόπωρο και ότι θα το “παίξουμε”, όπως και όλη η Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία. Πλένουμε τα χέρια μας, τοπικοί περιορισμοί κλπ. με πολλά κρούσματα του ιού για μαγιά και χωρίς το καλοκαίρι για σύμμαχο.

Πειράζει που κάτι δεν μου στέκει καλά; Πειράζει που κάτι δεν καταλαβαίνω στο σχέδιο; Θα μου επιτρέψουν οι ειδικοί επιστήμονες να ανησυχώ;

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ Φλώρινας

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.