Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου… γιατί δε φέρνουν την ευτυχία; (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το λαϊκό άσμα το λέει ξεκάθαρα: “θα κάψω τα λεφτά μου για να δω αν την καρδιά μου ή το χρήμα αγαπάς“. Τελικά, ισχύει πως το χρήμα φέρνει ανθρώπους κοντά μας. Αλλά το θέμα είναι το κίνητρο που αυτοί οι άνθρωποι έχουν για να έρθουν στη ζωή μας, όπως και γιατί επιλέγουν εμάς πραγματικά; Για το χρήμα ή για αυτό που είμαστε πραγματικά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χρήμα καλύπτει κάποιες από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Εξασφαλίζουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και αποτελούν τη βασικότερη αιτία και σκοπό της εργασίας, ο πόθος για την απόκτησή του διακατέχει τον άνθρωπο από την παιδική του κιόλας ηλικία. Προσφέρει μία αίσθηση αυτοδυναμίας και διευκολύνει την καθημερινότητα σε ζητήματα ζωής που αφορούν την τροφή και την εκπαίδευση.

Στην εποχή μας, υπάρχει μία ταύτιση του χρήματος με την ευτυχία και μία σύνδεση του καλού βιοτικού επιπέδου ζωής με την εσωτερική γαλήνη. Πόσο ισχύει αυτό;

Η αλήθεια είναι πως όταν αποφασίζεις να γράφεις άρθρο για ένα ακανθώδες θέμα όπως αυτό, υπάρχει μία εσωτερική σύγκρουση, διότι γνωρίζεις πως υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται ακόμα και την καθημερινή τους τροφή. Και προετοιμάζεσαι να ακούσεις σχόλια τύπου “εδώ παιδιά πεινάνε και εσύ γράφεις για την ευτυχία και το χρήμα;”. Και όμως, θεωρώ πως αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να θίγονται και να αναλύονται τέτοια θέματα.

Είναι γεγονός πως το χρήμα καλύπτει κάποιες βασικές υλικές ανάγκες, μέσω των οποίων καλλιεργείται και στον άνθρωπο μία ψυχική ηρεμία για τον βιοπορισμό του. Όμως, το χρήμα δεν αντικαθιστά τις ανθρώπινες αξίες και δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός της ζωής. Οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ένα αγαθό για την απόκτηση κάποιων απαραίτητων υλικών πραγμάτων, δεν πρέπει να θεωρείται ούτε ως κάτι αμιγώς καλό, αλλά και ούτε κάτι αμιγώς κακό. Είναι ένα μέσο του οποίου ο καλός ή κακός χειρισμός αφορά τον άνθρωπο που το χειρίζεται.

Η ευτυχία είναι μία λέξη η οποία αφορά τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, δεν εξαρτάται και δεν απορρέει από εξωτερικές καταστάσεις ή υλικά αποκτήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οικονομικά ευκατάστατοι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι, δυστυχισμένοι και με βαθιά υπαρξιακά κενά που παραμένουν άλυτα, παρά την καλή οικονομική τους θέση.

Το χρήμα δεν μπορεί να καλύψει κάθε πνευματική ανάγκη, δεν μπορεί να ξεδιψάσει τον άνθρωπο από τη δίψα της αγάπης, της συντροφικότητας, της ποιότητας σχέσεων και του πνευματικού επαναπροσδιορισμού που τόσο έχει ανάγκη. Και είναι σίγουρο ότι το χρήμα δε μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά, σε όσο μεγάλη ποσότητα και αν τα έχει κάποιο άτομο.

Το χρήμα και η θεοποίησή του οδηγούν σε μία καθαρά υλιστική αντίληψη της ζωής και οδηγεί στην υποτίμηση ή απόλυτη απόρριψη των πνευματικών αξιών.

Δεν είναι κακό να θέλεις τα χρήματα που θα σου επιτρέψουν να αποκτήσεις ορισμένα αγαθά που έχεις ανάγκη. Ούτε είναι κάτι κακό το να θέλεις να αποκτάς χρήματα από ένα επάγγελμα ή δραστηριότητα που αγαπάς.

Το σημαντικό όμως, είναι να  οριοθετήσεις το σημείο εκείνο στο οποίο το χρήμα δε θα γίνει αυτοσκοπός και δε θα λειτουργήσει στον ψυχισμό σου βλαπτικά. Είναι σημαντικό να μην ξεχαστείς μέσα στον υλιστικό τρόπο της σύγχρονης ζωής ο οποίος είναι πλέον εμμονή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά να ποτίζεις καθημερινά την ψυχή σου η οποία διψάει εξίσου για χάδι, αγάπη, εσωτερική ειρήνη, επαφή με ανθρώπους, γνώση, ψυχικό άγγιγμα.

Πράγματα που δεν αγοράζουν τα χρήματα. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα η Θεία Πρόνοια η οποία προνοεί για τις ανάγκες μας και μπορεί να μας χαρίσει τη λύση, ακόμα και όταν το χρήμα δεν μπορείς να το έχεις εκείνη τη στιγμή…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.