Ιστορικό περίγραμμα επιδημιών. Η Ισπανική φονική γρίπη στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στη Δυτική Μακεδονία και στο Ξινό Νερό (Γράφουν οι Ηλίας Χασιώτης & Κων/νος Μησιάλης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εάν κανείς κοιτάξει στο βάθος της ιστορίας, θα δει ότι ο όρος πανδημία (επιδημία που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα ή σε ομάδα χωρών), συχνά συναντάται ως καταστροφικό κύμα ή ανεξέλεγκτο ξέσπασμα της φύσης.

430 π.Χ. Ο λοιμός της Αρχαίας Αθήνας (Περικλέους)

Ήταν το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν ξέσπασε ο λοιμός στην ισχυρή πόλη – κράτος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που ανέρχονταν σε τουλάχιστον 300 χιλ. κατοίκους. Η πόλη των Αθηνών έχασε το 1/3 των κατοίκων και το ¼ των πολεμιστών. Οι Αθηναίοι κατηγόρησαν τον Περικλή, του επέβαλαν πρόστιμο και αυτός πεθαίνει το 429 π.Χ.

Οι Σπαρτιάτες που πολιορκούσαν την Αθήνα, υποχώρησαν, για ν’ αποφύγουν την επιδημία. Ήταν το τέλος της ισχύος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας…

541-542 μ.Χ. Η πανώλη του Ιουστινιανού

Ήταν η πιο θανατηφόρα ασθένεια, που έπληξε την χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πόλη της Κωνσταντινούπολης, που είχε πάνω από 400 χιλ. κατοίκους, έχασε το 40% των κατοίκων της, με τον ιστορικό Προκόπιο (500-565) να υποστηρίζει ότι … «τις μέρες της αποκορύφωσης, η νόσος σκότωνε 5.000 ανθρώπους την ημέρα και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολική μεσόγειο, σκοτώνοντας το ¼ των πληθυσμών της».

Αποτέλεσμα της επιδημίας ήταν η οικονομική κατάρρευση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με επακόλουθο να μη μπορεί να ανακαταλάβει τα Δυτικά εδάφη του Βυζαντίου που είχαν χαθεί έναν αιώνα νωρίτερα.

1348 – 1353 μ.Χ. Η Μαύρη πανώλη (πανούκλα) του Μεσαίωνα στην Ευρώπη και Ελλάδα

Θεωρείται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Ευρώπη θρήνησε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια νεκρούς, επί συνόλου 89 εκατ. κατοίκων, δηλαδή χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της.

Αιτία ήταν τα ποντίκια και οι ψύλλοι που τότε ήταν γνώριμοι συγκάτοικοι του ανθρώπου. Η αρρώστια οφείλονταν σε ένα βακτήριο (βάκιλος του Γερσίν), που μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούσαν σε ποντίκια.

Οι Δυτικοί δεν έχουν να επιδείξουν μόνο την Πάπισσα Ιωάννα και τον αιμομίκτη Πάπα Βοργία, έχουν και τον Πάπα Γρηγόριο 9ο, που πίστευε ότι οι γάτες είναι συνδεδεμένες με την λατρεία του διαβόλου, γι’ αυτό και απαίτησε την εξολόθρευση τους από όλη την Ευρώπη, γεγονός που αποτέλεσε την μαζική εξάπλωση ποντικιών και αρουραίων που προκάλεσαν την επιδημία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Βυζαντινός χρονικογράφος Νικηφόρος Γρηγοράς, που έζησε την εποχή της μεγάλης επιδημίας, κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα στον Ελλαδικό χώρο, το Φθινόπωρο του 1347 στα κοσμοπολίτικα τότε λιμάνια της Κορώνης και Μεθώνης.

Μια από τις πληρέστερες καταγραφές της επιδημίας το 1348 – 49 στο Βυζάντιο και πιο ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, κάνει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός (1341 – 1355), ο οποίος έχασε τον γιό του Ανδρόνικο, στο βιβλίο του «Ιστοριών Βιβλία», ενώ ο Βυζαντινός χρονικογράφος Λ. Μαχαιράς για την περίπτωση της Κύπρου αναφέρει, ότι πέθανε το ήμισυ του νησιού!

1347 –1839. Επιδημίες πανώλης στην Ελλάδα

Πολυτιμότατο γι’ αυτές τις επιδημίες είναι το βιβλίο του καθηγητή Κώστα Κωστή, στον καιρό της πανώλης. Εμείς θα σταθούμε στη φοβερή και μακροχρόνια επιδημία 1812 – 1819, που «θέρισε» την Οθωμανική Αυτοκρατορία, γιατί έχει συνέχεα με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας.

Στα μέσα Οκτωβρίου 1812, οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τους θανάτους στην Κωνσταντινούπολη σε 70 χιλ. και βιοτεχνικά κέντρα της Θεσσαλίας, όπως ο Τύρναβος και τα Αμπελάκια αφανίζονται.

Η πανώλη στον Τύρναβο σκοτώνει 8.600 ανθρώπους. Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, βρέθηκε την εποχή εκείνη στον Τύρναβο και δίνει την περιγραφή: «Ο Τύρναβος ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο… Τα χωριά του κάμπου ερειπωμένα η θρηνούσαν νεκρούς… Στην Λάρισα είχαν μείνει μερικοί Τούρκοι μοιρολάτρες μαζί με τους Εβραίους που εμπορεύονταν τα πράγματα των πεθαμένων».

Τότε ερημώθηκαν 200 Κονιαροχώρια της Θεσσαλίας και έγινε ο εποικισμός τους από Χριστιανούς. Σημειωτέον, ότι ο Σουλτάνος Μουράτ Α’, γύρω στα 1380 φέρνει από το Ικόνιο δεκάδες χιλιάδες Κονιάρους, αμαθείς φανατικούς Μουσουλμάνους Χριστιανούς και τους είχε εγκαταστήσει μεταξύ Λάρισας και βορείων υψωμάτων του Αμυνταίου.

Η ιστορία της Ισπανικής γρίπης του 1918 – 19

Γιατί ονομάστηκε Ισπανική Γρίπη; Η γρίπη του 1918 δεν ξεκίνησε απ’ την Ισπανία, όπως πολλοί πιστεύουν. Ήταν η εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (1914 – 18) και προκειμένου να διατηρηθεί υψηλό το ηθικό, οι εφημερίδες των εμπόλεμων κρατών, Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Αγγλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, απέφευγαν να γράψουν για τις απώλειες από την θανάσιμη γρίπη. Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, δεν επέτρεπε να δημοσιευθούν εκθέσεις για την γρίπη «Επειδή θ’ αποδυνάμωναν τις προσπάθειες του πολέμου».

Αντίθετα στην Ισπανία ο τύπος ασχολήθηκε επισταμένα με το θέμα, εξ ου και ονομάστηκε Ισπανική Γρίπη.

Πόσα ήταν τα θύματα της γρίπης; Η επιδημία σκότωσε 50 – 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλ. περισσότερους απ’ ότι ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος εξόντωσε 15 – 20 εκατομμύρια και ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, 55 – 60 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Ποιους προσέβαλε η γρίπη; Κυρίως νέους 20 – 40 χρονών.

Από πού ξεκίνησε; Σήμερα εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την Κίνα, όπως και η Ρωσική γρίπη του 1989 – 90, η οποία εξόντωσε 1 – 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Γνωρίζουμε τα μυστικά της αλληλουχίας του φονικού ιού; Η γρίπη προκλήθηκε από τον ιό Η1Ν1. Το 1991 ο Αμερικανός ιολόγος Σουηδικής καταγωγής, Γιόχαν Χάλτιν, πήγε στην βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ στο Μάβερικ της Αλάσκα και βρήκε στους πάγους, σε βάθος 3 μέτρων, σε καλή κατάσταση, πνεύμονα γυναίκας που είχε πεθάνει από τη γρίπη του 1918. Έπειτα από προσπάθειες 8 ετών, το 2005, ξαναδημιούργησαν τον ιό της γρίπης του 1918!

Πότε έγινε η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κων/νο Γουργουλιάνη και την ιατρό Φωτεινή Καραχάλιου, η πρώτη ελληνική αναφορά υπάρχει στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» στις 30 Ιουνίου 1918.

Η ίδια εφημερίδα γράφει στις 18/8/1918, ότι γρίπη, Ισπανική ή όχι, υφίσταται στην χώρα μας και μαστίζει την πόλη των Τρικάλων και την Δυτική Μακεδονία και ότι στις 13/8 στην Κορυτσά πέθαναν 505 άτομα από την γρίπη.

Το τελευταίο γεγονός επιβεβαιώνει ο επιφανής Μακεδονομάχος συγγραφέας και δύο φορές υπουργός Παιδείας Γεώργιος Μόδης, που γράφει ότι: «Αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας –Σεπτέμβριος 1918- στην Φλώρινα ήταν η Ηπειρωτική Μεραρχία του στρατηγού Λεοναρδόπουλου, η οποία έπαθε τρομερές απώλειες. Νομάρχης ήταν ο Σταματίου (Σταμ. Σταμ.)». Η Μεραρχία έδρασε στο μέτωπο Φλώρινας – Κορυτσάς.

Η εφημερίδα «Ηχώ» Κοζάνης, γράφει ότι στο Ξινό Νερό Αμυνταίου έχουν προσβληθεί από γρίπη, οι Χωροφύλακες του εκεί Αστυνομικού Σταθμού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1915 – 1918 το Ξινό Νερό ήταν κέντρο ανεφοδιασμού και υγειονομικό κέντρο των Αγγλο – Γαλλο – Ιταλικών συμμαχικών δυνάμεων. Το ακόμη και σήμερα επιβλητικό Δημοτικό Σχολείο Ξινού Νερού, είχε μετατραπεί σε Ιταλικό νοσοκομείο, οι Γάλλοι είχαν κι αυτοί δύο νοσοκομεία και από το Γαλλικό νεκροταφείο έχει απομείνει μόνο μια μαρμάρινη πλάκα.

Ίσως, το σπουδαιότερο είναι ότι οι Ιταλοί είχαν διαπιστώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του όξινου νερού της πηγής Ξινού Νερού, εναντίον των γαστρο – εντερικών παθήσεων, είχαν κάνει παραπλεύρως της πηγής εμφιαλωτήρια και έστελναν το ξινό νερό σε φιάλες στην Ιταλία, γράφει μια από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε στο χώρο της νομικής επιστήμης ο νομός μας, ο αείμνηστος Χρήστος Αλτίνης, τον οποίο συμπληρώνει ο νυν έγκριτος δικηγόρος Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Ο Ηλίας Λαμπρέτσας στο βιβλίο του «Μικρόβαλτο», μας δίνει φοβερή περιγραφή της φονικής γρίπης του 1918-19 και ο γνωστός στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθηγητής ιστορίας Απόστολος Βακαλόπουλος, στην εργασία του «Εξισλαμισμοί στην Μακεδονία, οι Βαλαάδες της Δυτ. Μακεδονίας, γράφει: «Τα ελληνόφωνα χωριά των εξισλαμισθέντων Βαλαάδων της Ανασελίτσας (Νεαπόλεως), ήταν 18 και στην περιοχή Γρεβενών 17… Όταν στην χώρα τους έπεφτε βαρύ θανατικό, έστελναν και έφερναν τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα και αφιέρωναν στο ξακουστό μοναστήρι της Ζάβορδας… Στα 1918 μάλιστα, που η Ισπανική γρίπη είχε κάνει θραύση στην Μακεδονία και τα θύματα της ήταν αμέτρητα, οι Βαλαάδες έσπευσαν να προσκυνήσουν τη φημισμένη εικόνα».

Στατιστική απωλειών γρίπης (εφημερίδα Ηχώ Κοζάνης, 9/3/1019) από το προφίλ του γνωστού συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνου:

  • Επαρχία Κοζάνης: 893 (άρρενα), 941 (θήλυ)
  • Επαρχία Καϊλαρίων, 928 (άρρενα, 1050 (θήλυ)
  • Επαρχία Σερβίων: 50 (άρρενα), 44 (θήλυ)
  • Επαρχία Ανασελίτσης: 249 (άρρενα), 246 (θήλυ)
  • Επαρχία Γρεβενών: 331 (άρρενα), 1336 (θήλυ)
  • Επαρχία Φλωρίνης: 591 (άρρενα), 721 (θήλυ)
  • Επαρχία Σόροβιτς: 221 (άρρενα), 176 (θήλυ)
  • Επαρχία Καστοριάς: 816 (άρρενα), 1098 (θήλυ).

Σύνολο, 4.334 άρρενα και 5.930 θήλυ.

Επίλογος

Σήμερα ο ιός παραλύει τα όργανα της άπληστης αυτοκρατορίας του χρήματος και συνταράσσει τους ακριβοπληρωμένους αλλά ανιστόρητους επιστήμονες της οικονομίας (και της Ιατρικής;), καθώς και τα κράτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με προϋπολογισμό 4 δις δολάρια ετησίως και χιλιάδες επιστήμονες, δεν ήξερε ότι η Κίνα αποτελεί Μητρόπολη εκπορεύσεως ιών, όπως η Ισπανική γρίπη του 1918-19 και η Ρωσική του 1989-90, για να επικεντρωθεί σε αυτήν;

Ηλίας Χασιώτης & Κων/νος Μησιάλης Ιστορικοί ερευνητές Δυτ. Μακεδονίας


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.