Κάντο όπως η Τουρκία – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το τουρκικό σύστημα, ναι, αυτό είναι, αγαπημένοι μου πιο κοντά, από πλευράς περιεχομένου, με το σχέδιο νόμου για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, που προωθείται από την Ν.Δ. Επίσης, είναι και το πιο κοντά γεωγραφικά, στην Ελλάδα. Εντάξει, το ξέρω ότι αυτή η διαπίστωση προκαλεί, πιθανώς, μια δυσφορία στους φανατικούς υποστηρικτές του. Το ξέρω πως θα προτιμούσαν να μην μοιάζει με το τουρκικό αλλά με το γερμανικό, το γαλλικό, το ολλανδικό ή τέλος πάντων σε κάποιο σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά, δυστυχώς, το μόνο κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει εναποθέσει την πανεπιστημιακή φύλαξη στην αστυνομία του είναι η … προσφιλής μας και γείτων Τουρκία.

Μια χώρα που δύσκολα θα την χαρακτήριζες πρότυπο για τις επιδόσεις της στο κράτος δικαίου και στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Αυτό, άλλωστε αγαπημένοι μου, το αναγνώρισε και ο άρτι εκλεχθείς Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος έχει εμπειρία ο άνθρωπος, μιας και δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Διάβασα την ομολογία του σε συνέντευξή που έδωσε στην «Καθημερινή», επικροτώντας την αστυνομοκρατία για τα Ανώτατα Ιδρύματα. «Η αυστηρή επιτήρηση στις πύλες της Ροβέρτειου Σχολής του Βοσπόρου, όπου δίδαξα, δεν εμπόδισε αλλά προστάτευσε τη διδακτική μου ελευθερία».

Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρεί κανείς, αγαπημένοι μου και φωνές από τον συντηρητικό χώρο, οι οποίες εκφράζουν και μάλιστα με έντονο τρόπο, την αντίθεσή τους στο εν λόγω σχέδιο νόμου και οι οποίες μέρα με τη μέρα πληθαίνουν.

Με άρθρο του στο «Βήμα» το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Παιδείας, Γ. Σουφλιάς, γράφει πως το σχέδιο νόμου είναι «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», όπου, φυσικά, το κεφάλι είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Ευάγγελος Αντώναρος (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο Χρήστος Ζώης (πρώην υπουργός) και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (πρώην υπουργός Παιδείας): «Καμία κυβέρνηση στον πολιτισμένο κόσμο δεν σκέφθηκε ούτε κατά διάνοια να προχωρήσει σε τέτοιες αντιδημοκρατικές και σαφώς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις…. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή η ανατριχιαστική νομοθετική ρύθμιση κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ δεν θα μπορέσει να επιλύσει. Αντίθετα ρίχνει, χωρίς λόγο, λάδι σε μια φωτιά που σιγοκαίει, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις δημοκρατικές ελευθερίες με μεθοδεύσεις που έχουμε κλειδαμπαρώσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.»

Ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης, Θεόδωρος Φορτσάκης, υποστήριξε σε συνέντευξή του πως «..η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στα πανεπιστήμια», ενώ ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, έγραψε ότι «τα περισσότερα προβλήματα του τόπου δεν χρειάζονται νέους νόμους για να λυθούν. (…) Με τον νόμο για το άσυλο, για παράδειγμα, τόσο η πολιτεία όσο και οι πρυτάνεις διαθέτουν ήδη τα εργαλεία για να πατάξουν την ανομία των επαγγελματιών μπαχαλάκηδων στα πανεπιστήμια».

Πλέον, είναι σαφές, αγαπημένοι, πως ένα μεγάλο τμήμα της συντηρητικής παράταξης αμφιβάλλει για την αναγκαιότητα του νόμου. Αμφιβάλλει, επίσης, και για την αποτελεσματικότητά του, όπως ακριβώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθώς φοβάται ότι θα λειτουργήσει ως συσσωρευτής έντασης αντί καταλλαγής.

Οι αστυνομικοί ξέρουν μάλλον καλύτερα από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι η δουλειά τους δεν είναι να κυκλοφορούν καθημερινά στα πανεπιστήμια. Εννοείται πως, όταν χρειάζεται, τίποτε δεν τους εμποδίζει να μπαίνουν και με το υφιστάμενο σήμερα νομοθετικό πλαίσιο (17.12.2020).

Δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας η φύλαξη των πανεπιστημίων. Το ρήγμα δεν είναι ασήμαντο. Διαβάζω, αγαπημένοι μου, κείμενα για την «εκφυλισμένη, τη χαλασμένη ελίτ των πρυτάνεων» και άλλα συναφή, τα οποία για την πολιτική επιστήμη είναι ο ορισμός του ακραίου, καραμπινάτου λαϊκισμού (για να μην πω κάτι βαρύτερο) και πραγματικά απορώ με το πόσο εύκολα δένουν με τον κυβερνητικό λόγο που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αποστρέφεται τον λαϊκισμό όσο τίποτε άλλο».

Ας είμαστε ειλικρινείς, η Νέα Δημοκρατία, από τότε που έγινε κυβέρνηση, νομοθετεί κατά ριπάς. Θα μου πείτε, κυβέρνηση είναι, έχει την πλειοψηφία, κάνει ότι θέλει. Ναι αλλά το κάνει εν μέσω κορωνοϊού, με τον κόσμο κλεισμένο φοβισμένο, κλεισμένος στα σπίτια, επικαλούμενη την πανδημία έτσι ώστε να περιορίζει τις αντιδράσεις.

Το ότι είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν με τους νόμους αυτούς, διότι είναι αυταρχικοί, άδικοι, ανάλγητοι κ.λπ., είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Ο χρόνος όμως, αγαπημένοι μου, τρέχει και συμβαίνουν πράγματα. Το νέο σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται να ακολουθήσει θα είναι αυτό για την επανεισαγωγή των πρυτανικών συμβουλίων, με παράπλευρο στόχο είτε να παύσει η θητεία των ενοχλητικών πρυτάνεων είτε να καπελωθεί από κυβερνητικά στελέχη.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και άμεση αντίδραση με προτάσεις. Πάντως, δοτούς πρυτάνεις επέβαλε η γειτονική μας Τουρκία στα πανεπιστήμια με έκτακτη νομοθεσία. Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν, είναι στα κάγκελα και φυσικά, η αστυνομία, που κατοικοεδρεύει στα τουρκικά πανεπιστήμια, τους περιέλαβε.

Ακούω ήδη, αγαπημένοι μου, εκείνους και εκείνες που διαβάζουν τη στήλη να μου λένε: «Ε, καλά τώρα. Εδώ δε γίνονται αυτά. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία». Εντάξει ! Γνωρίζω τι είμαστε. Υποψιάζομαι όμως και τι μπορούμε να γίνουμε… Ανέκαθεν οι τουρκικές συνταγές ήταν γλυκός πειρασμός για κάθε εξουσία.

Με αγάπη, εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.