Κάποιος να τον ενημερώσει – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σε κάποιο παλιό παραμύθι αγαπημένοι μου υπήρχε ένα άρχοντας ο οποίος νοιάζονταν πολύ για τους υπηκόους του. Για να διαπιστώσει λοιπόν πως ζουν, κάθε τόσο, έβγαζε το στέμμα και τα βασιλικά ενδύματα, ντυνόταν με κουρέλια και περιδιάβαινε τα στενά σοκάκια στις φτωχογειτονιές. Έτσι γινόταν ο ίδιος μάρτυρας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο λαός του. Έπειτα επέστρεφε στο παλάτι του, μάζευε τους αξιωματούχους και όλοι μαζί προσπαθούσαν να βρουν λύσεις που θα έκαναν τα ζωή του κόσμου καλύτερη.

Αυτό στα παραμύθια. Η πραγματικότητα απέχει παρασάγγες.

Το έλεγε αγαπημένοι μου ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου «Οι άνθρωποι της εξουσίας, παιδί μου, με πρώτους και καλύτερους τους πρωθυπουργούς, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή».

Και πώς να έχουν ιδέα; Μήπως αγωνιούν για το μεροκάματο; Μήπως κυκλοφορούν στους δρόμους όπως οι κοινοί θνητοί για να γνωρίζουν ποια προβλήματα ταλανίζουν τον απλό άνθρωπο; Μήπως πάνε σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο, για να δούνε τη γλύκα; Μήπως στριμώχνονται σε μέσα μεταφοράς; Ακόμα και με το αυτοκίνητό τους άλλοι ασχολούνται. Δεν οδηγούν οι ίδιοι.

Λέω λοιπόν, στην περίπτωση που αυτοί, οι άνθρωποι της εξουσίας έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν τι πραγματικά συμβαίνει έξω από τη φούσκα που ζουν, προστατευμένοι, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν μοναχοί τους, ας επιλέξουν τουλάχιστον καλούς συνεργάτες, οι οποίοι θα τους μεταφέρουν την πραγματική εικόνα. Το να αρκούνται στην εξωραϊσμένη εικόνα, που τους δίνουν τα στατιστικά στοιχεία και τα σόου των υπουργών, που φωτογραφίζονται στα ράφια των καταστημάτων είναι το λιγότερο αστείο για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Αφορμή για όλα αυτά μου έδωσε μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλησε σε μια κομματική περιοδεία να εκθειάσει το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού. «Το καλάθι-είπε- δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού, όπως τους αποκαλούν στη Γαλλία ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας, όπως τους αποκαλούν στη Γερμανία».

Υπάρχουν «αριστεροί του χαβιαριού» και «σοσιαλιστές της σαμπάνιας», αγαπημένοι μου; Φυσικά και υπάρχουν. Και, φαντάζομαι, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι δεξιός και πορφυρογέννητος αλλά δεν θα διεκδικούσε μόνο για τους δεξιούς αυτό το προνόμιο. Είναι σίγουρο πως ο κύκλος του περιλαμβάνει και αριστερούς και σοσιαλιστές εραστές της σαμπάνιας και του χαβιαριού.

Αλλά, αγαπημένοι μου, ας τους αφήσει αυτούς, που στην πραγματικότητα δεν τους αφορά το περίφημο καλάθι και ας κάνει ο κ. Μητσοτάκης κάτι πολύ απλό. Ας ζητήσει από κάποιον συνεργάτη του να του φέρει μια πραγματική λίστα (όχι…υποκλοπών, αλλά) προϊόντων, σαν αυτή που χρησιμοποιεί κάθε οικογένεια, αριστερή, σοσιαλιστική ή δεξιά και ας συγκρίνει τις τιμές. Τις σημερινές τιμές με τις περσινές ή και με τις πριν από λίγους μήνες.

Και για να μη δυσκολευθεί πολύ, ας αρχίσει από κάτι πολύ απλό: ας ζητήσει να του πουν πόσο έχουν ακριβύνει οι τροφές για τον Πίνατ, το σκύλο του Μαξίμου.

Και μετά ας κάνει τον κόπο να πάει μια βόλτα σε μια γειτονιά της Αθήνας και να ρωτήσει όσους ταΐζουν αδέσποτα ζώα, για να του πουν για πόσο ακόμη θα καταφέρνουν να το κάνουν με το ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές των ζωοτροφών.

Ας κάνει αυτήν την απλή κίνηση, αγαπημένοι μου. Γιατί αν κάνει κάτι πιο δύσκολο, για παράδειγμα να πάει σε μια αγροτική μονάδα και να ρωτήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους πώς τα καταφέρνουν με το κόστος παραγωγής-θα φύγει τρέχοντας και δεν θα μπορεί κανένα υπουργικό σόου να τον σώσει.

Αρκετά χρόνια πριν, όταν ήταν απλός βουλευτής, ο κ. Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί αν θα μπορούσε να ζήσει με 800 ευρώ (τόσο ήταν τότε ο βασικός μισθός) και είχε απαντήσει με ειλικρίνεια ότι ούτε είχε ζήσει ούτε θα μπορούσε να ζήσει με αυτό το ποσό.

Είναι καιρός, λοιπόν, να τον πληροφορήσουν ότι, ύστερα από τέσσερα χρόνια που ασκεί τη διακυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πολύ λιγότερα. Ο κατώτατος (καθαρός) μισθός, με τον οποίο συνήθως ζουν οι νέοι, είναι κάτω από 700 ευρώ.

Και αφού χωνέψει καλά την πληροφορία, αγαπημένοι μου, καλό θα είναι να ρωτήσει πόσο κοστίζει το ενοίκιο ενός μικρού σπιτιού στην Αθήνα και όχι μόνο. Ας ρωτήσει πόσο κοστίζει το ενοίκιο ενός σπιτιού στη Φλώρινα. Και τότε θα καταλάβει ότι ένα νέο ζευγάρι, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι, διότι δεν θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς, χωρίς βοήθεια από γονείς και παππούδες. Και αν κουτσά στραβά καταφέρει και τους πληρώνει τότε δεν θα μπορεί ούτε καν να τρέφεται στοιχειωδώς.

Και αν κάποιος αγαπημένοι μου έχει ένσταση πάνω σε αυτά και αναρωτηθεί «Μα όλα αυτά πάντα έτσι δεν ήταν; Επί Μητσοτάκη έγιναν;». Απαντώ: Ναι, σε γενικές γραμμές έτσι ήταν, με μία διαφορά: Τώρα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα. Και, φυσικά, τίποτα δεν αποτυπώνονται στον επίσημο πληθωρισμό.

Όταν συμβαίνουν αυτά, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αριστεροί, σοσιαλιστές και δεξιοί θυμώνουν. Παθαίνουν κρίση όταν βλέπουν τους υπουργούς να κάνουν σόου στα σούπερ μάρκετ κρατώντας ένα πακέτο μακαρόνια νο6 ή ένα κεσέ γιαούρτι επωνυμίας ΤΑΜΑΡΑ. Βγαίνουν από τα ρούχα τους όταν ακούνε τον πρωθυπουργό να τους λέει για χαβιάρι και σαμπάνια. Θα τον συμβούλευα, για το καλό του να μη διαβάζει κάθε εξυπνάδα ή μάλλον κάθε ανοησία που του γράφουν οι λογογράφοι του.

Κάποιος πρέπει, αγαπημένοι μου, να τον ενημερώσει (αν δεν το γνωρίζει ήδη) ότι οι αριστεροί και οι σοσιαλιστές, που αγοράζουν χαβιάρι και σαμπάνια, δεν σκοτίζονται για το «καλάθι» του νοικοκυριού. Αλλά και όλοι οι άλλοι- μέσα σε αυτούς και δεξιοί- μπορεί να μην αντέχουν να ακούνε τον πρωθυπουργό να προκαλεί έτσι τη νοημοσύνη τους…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *