Κέρδη και ζημίες (του Κων/νου Τζέκη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γέμισαν τα νησιά μας και οι παραλίες μας με τουρίστες. Άνθρωποι στερημένοι από την κλεισούρα του κορωνοϊού απανταχού της γης ξεχύθηκαν να απολαύσουν τους κρυμμένους και φανερούς παραδείσους της χώρας μας.

Μαζί τους στις αποσκευές έκλεισαν μπόλικη υπομονή, καλή διάθεση, αγάπη για τη χώρα μας και χρήματα. Ποιά όμως τα κέρδη και οι ζημίες του τουρισμού;

Ουσιαστικά ο κάθε τουρίστας στη χώρα μας θα πρέπει μαζί με το ενοίκιό του να αφήνει 70 έως 100 ευρώ την ημέρα για την πλειοψηφία των τουριστών, ενώ άλλοι που έχουν τον τρόπο τους ξοδεύουν τεράστια ποσά.

Έτσι αναλογιζόμενοι ότι φέτος θα παραθερίσει στη χώρα μας περίπου το 70 τα εκατό του 2019, δηλαδή δεκαπέντε εκατομμύρια τουρίστες, με διαμονή στη χώρα μας επί πέντε ημέρες, σημαίνει πως θα έχουμε 75 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και συνεπώς θα αφήσουν στη χώρα τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ και ΦΠΑ και φόρους πολύ περισσότερους από τα εννιά δις που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Ουσιαστικά πινάκια φακής και ότι προαιρείσθε.

Αν τα δείτε αυτά τα ποσά να με γράψετε. Αυτό γιατί στη διαδρομή του χρήματος η πολιτεία κλείνει τα μάτια – πότε τα άνοιξε;- στην τεράστια φοροδιαφυγή που γίνεται μπρός στα μάτια της και κανείς δεν μιλάει γι αυτήν.

Τα κανάλια βρήκαν εύκολο θέμα τον κορωνοϊό με εθελοντές καθημερινούς επισκέπτες καθηγητές που λένε τα ίδια και τα ίδια, ενώ το ζήτημα της είσπραξης των φόρων στη χώρα μας αφορά άλλους. Όχι πως δεν είναι σπουδαία η καθημερινή ενασχόληση με την πανδημία, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να γίνεται και καθημερινή κουβέντα για τη φοροδιαφυγή. Μούγκα στη στρούγκα. 

Με το φόβο του προστίμου στις βίλες με τα πάρτι της Μυκόνου, αναγκάσθηκαν οι ιδιοκτήτες ή οι εκμεταλλευτές των σπιτιών να υπογράψουν μισθώσεις ακινήτων. Οι αθεόφοβοι βρήκαν αλλοδαπούς από το Μεξικό, τη Ζουαζηλάνδη, από νησιά ξεχασμένα και μπορεί βυθισμένα από το λιώσιμο των πάγων που δήθεν μισθώνουν τις βίλες και άντε η Αστυνομία να βάλει το πρόστιμο. Το ερώτημα είναι που πληρώνουν αυτοί; Στην Ελλάδα ή σε τράπεζες εξωτερικού;

Θα μου πείτε και πως οι φοροφυγάδες χρησιμοποιούν τα χρήματα αφού δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος απόκτησης; Εδώ θα γελάσουμε όλοι μαζί. Άλλωστε τον Δεκέμβριο, κάθε Δεκέμβριο, με αφορμή μιας εκδρομής των επιχειρηματιών τουρισμού σε Ιαπωνία, Αμερική, Χονγκ- Κόνγκ κλπ, ευκαιριακά κατατίθενται και τα παράνομα και αδήλωτα στη χώρα εισοδήματα σε τράπεζες που ευχαρίστως νομιμοποιούν παράνομα κέρδη.

Ας μην πάμε σε υψηλές και μεγάλες μπίζνες. Ας πάμε στην καθημερινότητα. Πλήρωσε κανείς σε κατάλυμα χρήματα τώρα το καλοκαίρι με απόδειξη; Αν τον βρείτε, τηλεφωνήστε μου. Έτσι να τον συγχαρώ.

-Έλα μωρέ που θέλεις απόδειξη να πληρώνεις και ΦΠΑ. Δώσε τόσα και είμαστε εντάξει. Μα τόσα συμφωνήσαμε από πριν. Ναι αλλά μεσολάβησαν ένα σωρό αστάθμητοι παράγοντες και δεν συμφέρει, άσε που θα πρέπει να λαδώσω και τη μηχανή, ξέρεις εσύ, να κινηθεί!!!

Χαιρόμαστε λοιπόν που έρχεται τουρισμός να αναθερμαίνει την οικονομία, αλλά φοβάμαι πως αναθερμαίνει την οικονομία άλλων συμφερόντων στο εξωτερικό ή τις τσέπες φοροφυγάδων.

Φίλος μου  που παραχώρησε ακίνητό του σε ξένη εταιρεία, μου εκμυστηρεύθηκε ότι οι πελάτες του πληρώνουν στην εταιρεία εκείνη το σύνολο των χρημάτων που συμφωνήθηκε και σ’ αυτόν έρχονται με καθυστέρηση δύο ετών ελάχιστα και μόνο για την ενοικίαση των καταλυμάτων. Όλα τα υπόλοιπα για να βγει ο άνθρωπος αναγκάζεται να προμηθευθεί τις πρώτες ύλες στη μαύρη χωρίς απόδειξη ή τιμολόγιο.

Παρά τις εξαγγελίες για ηλεκτρονικό έλεγχο της οικονομίας, παρά τους ελέγχους που κάνει η αρμόδια υπηρεσία- πόσους άραγε; – η παραοικονομία ανθεί και βασιλεύει και μάλλον δεν έχουμε καμία διάθεση να ταράξουμε τα νερά. Άλλωστε όταν είναι ήρεμα τα νερά και ακίνητα τότε βρωμίζουν κι εμάς μάλλον μας αρέσει η μπόχα…

Κωνσταντίνος Τζέκης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 925 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *