“Καθήκον της νέας γενιάς είναι η βεβήλωση του αβεβήλωτου…” – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τις τελευταίες μέρες, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, επιδίδονται σε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση. Το αντικείμενο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η βία και η προέλευσή της. Αφορμή, βέβαια, για όλα αυτά είναι η φασιστική επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Η αλήθεια είναι πως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια σοβαρή συζήτηση γύρω από τη βία. Χωρίς αμφιβολία, θα πρόσφερε ουσιαστικά επιχειρήματα στους πολίτες, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα, γιατί από ευχολόγια και αφορισμούς έχουμε χορτάσει.

Οι υπερβολές, όμως, που ακούγονται και η οξύτητα με την οποία διατυπώνονται, δεν παραπέμπουν σε συζήτηση αλλά σε παράλληλους μονολόγους που, σε αρκετές περιπτώσεις, στερούνται κάθε σοβαρότητας. Από τη μια πλευρά μας έχει στοιχειώσει το τρίκυκλο του δολοφόνου Γκοτζαμάνη και μας κυνηγά. Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στην υπόθεση του Γρηγόρη Λαμπράκη και στην επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι. Στον βαθμό δε που περιέχουν σκοπιμότητα, είναι και επικίνδυνοι.

Από την άλλη, κάποιοι ανάγουν τη δράση του «Ρουβίκωνα» σε υποτιθέμενο μέγιστο ζήτημα για την ασφάλεια ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας! Αστεία πράγματα! Είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ., λόγω ιστορικών αναφορών και για να κρύψει ότι στις γραμμές της έχει ακροδεξιούς θύλακες, προσπαθεί εδώ και καιρό να εμφανίσει την Αριστερά ως τη μήτρα κάθε βίας.

Και είναι επίσης αλήθεια πως αυτόν τον ισχυρισμό τον στρέφει τα τελευταία χρόνια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης, αξιοποιώντας τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων. Όμως το ξέρει και η ίδια πως ψεύδεται ασυστόλως. Ξέρει επίσης πως υποτάσσει τα πάντα στην πολιτική σκοπιμότητα.

Η κυβέρνηση πάλι, από την πλευρά της, κάνει τεράστιο λάθος να «τσιμπάει» το δόλωμα και να επιδίδεται σε αντίστοιχες πρακτικές πολιτικού λόγου. Δεν έχει κανέναν λόγο να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

Ας πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους: Στην κοινωνία μας υπάρχει και παράγεται βία. Για παράδειγμα, κιχ δεν ακούγεται για τη βία του κράτους (καλά, αυτό έχει το μονοπώλιο!). Η χρεοκοπία της χώρας, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, η εκτόξευση της ανεργίας, η γενικευμένη ανασφάλεια, οι πολιτικές της λιτότητας που εδώ και χρόνια έχουν εξουθενώσει τους πολίτες, όλα αυτά τέλος πάντων και πολλά ακόμα, είναι ή δεν είναι περιπτώσεις ωμής και σκληρής βίας;

Δεν είναι, όμως, αυτή η φυσική τάξη των πραγμάτων και, στην προσπάθειά του ο λαός να την ανατρέψει, αντιδρά και αυτός ακόμα και με βίαιο τρόπο. Τρομάζουν οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και σπεύδουν να αναδείξουν τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες για να δυσφημήσουν τις διαδηλώσεις.

Όμως η ιστορία αποδεικνύει περίτρανα πως οι εξεγέρσεις δεν γίνονται με λουλούδια. Οι εξεγέρσεις δεν είναι προσκλήσεις για απογευματινό τσάι, με κουλουράκια και χαλαρή συζήτηση περί ανέμων και υδάτων. Αναπόφευκτα θα υπάρχουν φαινόμενα βίας, ακόμη και ακραίας.

Όταν μαζεύονται μεγάλα πλήθη είναι σίγουρο ότι θα εισχωρήσουν και ομάδες με λογικές τυφλής επιθετικότητας. Μόνον οι νεκροί, οι φανατικοί και οι ηλίθιοι δεν θα αγανακτούσαν βλέποντας τα κόμματα, που υποσχέθηκαν ισχυρή Ελλάδα και επανίδρυση του κράτους, να υπογράφουν και να εφαρμόζουν μνημόνια.

Μόνον οι νεκροί, οι φανατικοί και οι ηλίθιοι δεν θα ξεσηκώνονταν ακούγοντας εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή να κατηγορούν την κοινωνία ότι είναι συνένοχη γιατί… «όλοι μαζί τα φάγαμε», ότι δεν πρέπει να αντιδράει στις βάρβαρες πολιτικές γιατί… «είναι για το καλό της».

Μόνον οι νεκροί, οι φανατικοί και οι ηλίθιοι θα κατάπιναν αμάσητη την πρόκληση των κομμάτων να εντάξουν τη χώρα στη σκληρή εποπτεία, χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν τους πολίτες. Μόνον οι νεκροί, οι φανατικοί και οι ηλίθιοι θα ανέχονταν να βρίζουν οι εταίροι μας έναν λαό («τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, με ροπή στον τρυφηλό βίο…») με τις ελληνικές κυβερνήσεις να μη βγάζουν άχνα για να μην ενοχληθούν οι δανειστές μας.

«Η βεβήλωση του αβεβήλωτου, είναι καθήκον της νέας γενιάς», γράφει ο ιταλός ιστορικός και φιλόσοφος Τζιόρτζιο Αγκάμπεν. Αυτό έκανε στο παρελθόν και προκάλεσε τα μεγάλα Συμβάντα, αυτό πρέπει να θέλουμε να κάνει η νέα γενιά ξανά και στο μέλλον…

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.