Καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές και καθαρές σχέσεις στον νέο φορέα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά – Να διευρυνθούμε πολιτικά – Να μετασχηματιστούμε κοινωνικά». Έτσι, χωρίς περιστροφές, ξεκαθάρισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία προς το συνέδριο και τη μετεξέλιξη στον νέο πολιτικό φορέα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για «αριστερή καθαρότητα» που ζητούν κάποιες εσωκομματικές ομάδες, διακηρύσσοντας ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι κόμμα «της μεγάλης αριστερής προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης, μαζικό, αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό».

Διακήρυξε ευθέως ότι υπερασπίζεται την επιλογή για «πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού», δίνοντας έμφαση στο τελευταίο.

Συνεπώς, «ο κόσμος που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και ο ίδιος οργανικό του κομμάτι, να συμμετάσχει, να έχει λόγο και δύναμη». Δεν έκρυψε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας», όσο και να τις εκφράζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπέρασε τις επιφυλάξεις των παλαιών στελεχών της Κουμουνδούρου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τη διεύρυνση υπάρχει ενδεχόμενο να αναρριχηθούν στο κόμμα πρόσωπα με «ιδιοτελείς στόχους», λέγοντας δηκτικά ότι «αυτό το ενδεχόμενο αφορά και όσους είναι ήδη στο κόμμα».

Σε όλη την εισήγησή του έδειξε πως δεν διαπραγματεύεται το γεγονός ότι «όλοι ανεξαιρέτως όσοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας θα ενταχθούν ισότιμα στο κόμμα».

Απέρριψε τις ιδέες για εσωκομματικό δημοψήφισμα και ανακοίνωσε τις αποφάσεις του να «υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ» και «στην πορεία προς το συνέδριο να ενσωματωθούν τα καινούρια μέλη οργανικά και ισότιμα στο κόμμα».

Με τον ίδιο τρόπο καυτηρίασε τον ελιτισμό ορισμένων κομματικών παραγόντων: «Η διεύρυνση όχι μόνο δεν θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως θα το κάνει πιο ριζοσπαστικό: ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις πιστεύουμε».

Εμμέσως ανήγγειλε ότι το συνέδριο θα οργανωθεί από τη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και όχι από την απερχόμενη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία οι «ομαδάρχες» προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντι-Τσίπρα πλειοψηφία και να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό πρέπει να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία επικοινωνίας, απαντώντας σε όσους αντιτίθεται στην ηλεκτρονική εγγραφή μελών: «Ας μη τη βαφτίσουμε και αριστερή τοποθέτηση τη φοβία απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Ήταν μάλιστα σκληρός στην αντίθετη άποψη Σκουρλέτη, ο οποίος θεωρεί όσους εγγράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα όχι ισότιμα μέλη, αλλά απλούς υποστηρικτές, τονίζοντας με νόημα: «Ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers…».

Με τον ίδιο τρόπο κατήγγειλε τους μηχανισμούς: «Όλος αυτός ο κόσμος που μας προσεγγίζει, πιστέψτε με, δε μας προσεγγίζει γιατί τον ενδιαφέρει να συμβάλει στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας». Για να συμπληρώσει: «Αν δεν τους δώσουμε χώρο δράσης, χρεώσεις δουλειάς αλλά και συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις, τότε θα τους απογοητεύσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις ψηφοφορίες με τις οποίες η εσωκομματική αντιπολίτευση επιχείρησε να φρενάρει τις επιλογές του και έτσι επέβαλε ότι ο μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά το σύνολο όσων προσχωρούν στις γραμμές του και όχι «μόνο τους κατοικούντες χρόνια την Ιερουσαλήμ».

Στην ουσία ήταν ένα συνέδριο όπου η επικυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα ήταν πλήρης και όπου απομακρύνθηκαν όλα τα εμπόδια που έμπαιναν από την εσωκομματική γραφειοκρατία για να μεταβεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑ στην επόμενη φάση.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *