«Καθαρή» ή «βρώμικη» έξοδος; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το ισχύον μνημόνιο, αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα λήξει (με το καλό) στις 19 Αυγούστου 2018. Αυτή είναι μια αντικειμενική πληροφορία, πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όντως είναι η πρώτη φορά,από την έναρξη της κρίσης και την είσοδό μας στην εποχή των Μνημονίων, που ένα Μνημόνιο τελειώνει και δεν θα παραταθεί ή δεν θα ανανεωθεί.

Και αυτό είναι γεγονός. Δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο μεταξύ μας. Το λένε και αυτοί που μας τα επέβαλαν. Κάπου εδώ, όμως, τελειώνει η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα ή, για να ακριβολογώ, η προπαγάνδα. Η οποία προπαγάνδα είναι αλήθεια ότι γίνεται αφόρητη τώρα που η συζήτηση για την «έξοδο» αρχίζει να φουντώνει.

Προπαγάνδα από παντού. Προπαγάνδα κυβερνητική και προπαγάνδα αντιπολιτευτική: Θα είναι «καθαρή» ή «βρώμικη» η έξοδος; Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι η έξοδος θα είναι «καθαρή», και είναι η χειρότερη. Όχι μόνο επειδή «καθαρή» έξοδος δεν υπάρχει, αφού οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι και η αυστηρή εποπτεία είναι δεδομένα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την… «ηρωική έξοδο», αλλά και γιατί ακόμα και ο ίδιος ο Τσακαλώτος αυτονοήτως παραδέχεται ότι: «Πιθανώς να είναι συχνότερες οι αποστολές παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα…».

Άλλωστε, είναι ανόητο και μόνο να ισχυρισθεί κανείς, και εμείς εξαιρετικά αφελείς να το πιστέψουμε, ότι τον Αύγουστο «θα βγούμε από το μνημόνιο και τελειώσαμε». Η χώρα μας χρωστάει πάνω από 300 δισεκατομμύριακαι έχει σαφείς και βαριές δεσμεύσεις, τουλάχιστον μέχρι το 2021 (για περικοπές στις συντάξεις, για μείωση αφορολόγητου, υψηλά πλεονάσματα κ.α.).

Λέω ότι η προπαγάνδα αυτή είναι χειρότερη και για έναν άλλο λόγο: Γιατί καλλιεργεί στους πολίτες την εντύπωση, την ψευδαίσθηση καλύτερα, ότι από τις 19 Αυγούστου και μετά, πάει, τελειώνουν πια τα βάσανά μας και από Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα κρατικά ταμεία και θα αρχίσουν να μοιράζουν χρήμα.

Την αντιπολιτευτική προπαγάνδα, πάλι, δεν τη λες και επικίνδυνη, τη λες όμως εμφανώς κακόγουστη, γιατί καταργεί τα αυτονόητα. Η αντιπολίτευση, που διαχειρίστηκε τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, δεν αντέχει να διαχειριστεί και να παραδεχθεί ότι έλαχε στον κ. Τσίπρα να βάλει τη σφραγίδα στο τέλος της εποχής των Μνημονίων. Πώς να το κάνουμε; Συμβαίνουν αυτά.

Η ιστορία στη διαδρομή της μας έχει δώσει πλήθος τέτοιων παραδειγμάτων. Και για του λόγου το αληθές, αναφέρω το παράδειγμα της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η οποία κατασκευάστηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (1998-2004), αλλά έλαχε στην, μόλις λίγων μηνών, κυβέρνηση Καραμανλή να την εγκαινιάσει, τον Αύγουστο του 2004.

Και ένα δεύτερο παράδειγμα: Τη βασική ευθύνη για την παραλίγο χρεοκοπία την έχει η κυβέρνηση Καραμανλή 2007-2009. Όμως, τη φορτώθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου, διότι αυτή υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο. Αυτά είναι τα καπρίτσια της Ιστορίας, η οποία τώρα θα γράψει ότι στο Μνημόνιο εισήλθαμε στις 23 Απριλίου 2010 και εξήλθαμε στις 20 Αυγούστου 2018!

Όμως, ας μη γελιόμαστε. Η έξοδος του Αυγούστου θα γίνει, αλλά η Ελλάδα έχει πολλά χρόνια μπροστά της μέχρι να επανακτήσει την, σχετική έτσι κι αλλιώς, οικονομική ανεξαρτησία της. Όλα τα άλλα είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα. Και με αυτήν συμβαίνει αυτό που έχει πει ο Όργουελ: «Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια»!

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *