Και εγένετο ανασχηματισμός – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την προαναγγελία του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης την είχε κάνει στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Δεκαπενταύγουστο. Έκτοτε διαβάζαμε σε φιλικό ιστότοπο διαρροές που συνιστούσαν «στρατηγική υπομονή», πράγμα που έδειχνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν και στα καλύτερά του. 

Με την αδυναμία του να κάνει την κίνηση, που είναι «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού»,  το μόνο που πέτυχε ήταν να παγώσει το κυβερνητικό έργο… και να προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στους υποστηρικτές του. Οι υπουργοί του όπως είναι φυσικό είχαν κατεβάσει τα μολύβια και τα πληκτρολόγια και ασχολούνταν αποκλειστικά με το αν θα μείνουν στις θέση τους  ή θα φύγουν. 

Τελικά την Τρίτη 31/8/2021, ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε. Ένας ανασχηματισμός που υποδηλώνει μόνο ένα πράγμα: Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται τους υπουργούς του. Έχουμε και λέμε: Η Κεραμέως, στη θέση της, ο φασαριόζος Αδ. Γεωργιάδης δεν μετακινήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο ακραιφνής μητσοτακικός, Σκυλακάκης, όπως αναμενόταν, δεν πήρε τη θέση του καραμανλικού Χρ. Σταϊκούρα. Επίσης ούτε ο Μ. Βορίδης «κουνήθηκε», ούτε καν οι «εύκολοι» Κ. Τσιάρας, Γ. Πλακιωτάκης ή Λ. Μενδώνη βγήκαν από την κυβέρνηση, για να μπορέσουν να «χωρέσουν» άλλοι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή έξω από αυτή.

Γενικά, ο πρωθυπουργός δεν πήρε καμία απόφαση με πολιτικό κόστος και εσωκομματικό ρίσκο. Θα μου πείτε: Μα καρατόμησε τον Χρυσοχοϊδη και τον Θεοχάρη. Ναι, αλλά το κακό είναι μικρό αφού δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και δεν έχουν ομάδα, ούτε καν πολιτικούς φίλους στη ΝΔ.

Ο ανασχηματισμός δείχνει ακόμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται διαρροές προς τα δεξιά. Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον σε κορυφαία Υπουργεία, (Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Υγείαςτρεις υπουργοί που προέρχονται από το ΛΑ.Ο.Σ  δείχνει ότι δε θέλει να δυσαρεστήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Γνωρίζει βέβαια πως σε αυτόν τον χώρο τελευταία έχει αναπτυχθεί μια αρνητική δυναμική και αυτό όσο να πεις τον κρατάει σε αγωνία. Διαβάζουμε σήμερα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» για «κόμμα Γιαννακόπουλου» και αυτό, αν μη τι άλλο, κάνει την ανησχία του ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει συχνά πυκνά για άνοιγμα στο κέντρο αλλά δεν το εννοεί. Το απέδειξε εντάσσοντας τον Θάνο Πλεύρη, οποίος πριν από μερικά χρόνια καλούσε σε δολοφονίες μεταναστών, στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός και αν, με το «άνοιγμα στο κέντρο», εννοεί τις μεταγραφές επαγγελματιών της εξουσίας, χωρίς ιδεολογικές ευαισθησίες και αξιακές αναστολές, που μπορούν να καθίσουν δίπλα σε στελέχη με ακροδεξιό παρελθόν χωρίς να αισθάνονται άσχημα. 

Ο ανασχηματισμός απέδειξε ότι τελείωσαν οι «χρυσές εφεδρείες» του Κ. Μητσοτάκη: Ο Ευάγγελος Αποστολάκης που θα ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού έγινε πρωταγωνιστής σε ένα πρωτοφανές φιάσκο, όταν αρνήθηκε την υπουργοποίηση που αρχικά αποδέχθηκε. 

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε άλλη «χρυσή εφεδρεία» για να στηρίξει το μύθο που του έχει φτιάξει ο προπαγανδιστικός του μηχανισμός. Εκείνος που έλεγε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι ελκυστικός για προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους και μπορεί να φέρει κοντά του στελέχη που δεν έχουν περάσει από τον νεοδημοκρατικό κομματικό σωλήνα χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία» 

Το σίγουρο είναι ότι μετά την ανακοίνωση των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βράζει: Πέρα από όσους περίμεναν το ποθητό τηλεφώνημα και δεν τους έγινε, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ είναι απογοητευμένοι από τον ανασχηματισμό, όχι μόνο λόγω του φιάσκου Αποστολάκη αλλά και λόγω της θαμπής εικόνας της νέας κυβέρνησης.

Δύσκολα θα βρει κανείς βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος να του πει οτιδήποτε θετικό για τις σημερινές ανακοινώσεις, ενώ εύκολα θα ακούσει γκρίνια και καυστικά σχόλια. 

Τελικά το επιτελείο του πρωθυπουργού ηττήθηκε: Υποτίθεται ότι είχε γίνει αναδόμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε φτιαχτεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με μεγάλα ταλέντα στη χάραξη στρατηγικής και στην επικοινωνία. Με όλες τις αντιφατικές διαρροές που προηγήθηκαν αλλά και με το φιάσκο Αποστολάκη αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Αν τα μίντια σταματήσουν να τον προστατεύουν είναι σίγουρο ότι θα εκτεθεί βαριά και ανεπανόρθωτα. 

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.