Και το όνομα αυτης; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Διάβασα στα Μ.Μ.Ε. πως ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια του Πάρκου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο των Σκοπίων, παρουσία του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά, κατά την ομιλία του ανέφερε πολλές φορές τη χώρα του χρησιμοποιώντας τη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Μάλιστα, όταν ένας δημοσιογράφος από τοπικό μέσο αναφέρθηκε στη χώρα με το παλιό της όνομα «Μακεδονία», ο Ζάεφ τον διέκοψε αμέσως και τον διόρθωσε, επισημαίνοντας πως η ονομασία της χώρας είναι πλέον «Βόρεια Μακεδονία».

Εντάξει! Ο Ζόραν το πήρε απόφαση. Με εμάς εδώ τι γίνεται; Τώρα πώς θα λέμε τη γειτονική χώρα; Εδώ σε θέλω μάστορα. Η κυβέρνηση, μια φορά, είναι υποχρεωμένη να την αποκαλεί με το νέο συνταγματικό της όνομα, και εδώ και στο εξωτερικό. Δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία. Αυτό επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εμείς πάλι, στις ιδιωτικές μας συζητήσεις μπορούμε να τη λέμε κατά πώς τραβάει η όρεξή μας. Με τα κόμματα, όμως, τι γίνεται; Έχουμε και λέμε: Σίγουρα το Ποτάμι, αφού έχει ψηφίσει τη συμφωνία, θα τη λέει «Βόρεια Μακεδονία».

Οι ΑΝ.ΕΛ., όπως υποψιάζομαι, θα αρνηθούν να την αποκαλούν με το νέο όνομά της, αφού χαρακτηρίζουν τη συμφωνία προδοτική και αυτούς που την υπέγραψαν ολετήρες του έθνους. Όσο για τους βουλευτές και τα στελέχη τους, αυτοί μάλλον θα κάνουν ό,τι τους κατεβάσει η κούτρα τους.

Το ΚΚΕ έχω την εντύπωση ότι θα τη λέει με το νέο της όνομα, παρά το γεγονός ότι αποδοκίμασε τη συμφωνία ως νατοϊκής έμπνευσης σχέδιο. Το ΚΙΝ.ΑΛ. πάλι δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί, αφού ουδείς έχει καταλάβει τι ακριβώς ήθελε στο θέμα του ονόματος. Φαντάζομαι ότι τα στελέχη του θα έχουν ελευθερία επιλογών.

Και ερχόμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της, δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποκαλέσει «ποτέ των ποτών» τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας «Μακεδόνα πρωθυπουργό», αλλά για το πώς θα ονομάζει την ίδια δεν μας έχει πει κάτι συγκεκριμένο.

Μάλλον θα προσπαθήσει όπου μπορεί να το αποφεύγει, όμως είναι αναγκασμένος να είναι παρών σε διαδικασίες στις οποίες ενδεχομένως να παρίσταται και να κάθεται δίπλα στον εκπρόσωπο της… ακατονόμαστης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον ο κ. Μητσοτάκης θα τα βρει σκούρα. Και μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τις προθέσεις του αρχηγού της Ν.Δ., γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια τι προτίθενται να κάνουν άλλοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη π.χ. σίγουρα θα τη λέει με το συνταγματικό όνομα της, «Βόρεια Μακεδονία». Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε πως, όπως και όταν χρειαστεί, θα αναφέρεται γενικώς και αορίστως στους «φίλους της γειτονικής χώρας» που προφανώς κατοικούν σε αβάπτιστο κράτος. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσει να μιλάει για το κράτος των Σκοπίων. Προφανώς, κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ότι Σκόπια είναι απλά η πρωτεύουσα. Πώς θα φαινόταν για παράδειγμα σε εμάς τους Μακεδόνες να αναφέρεται η Ελλάδα μας ως «Κράτος των Αθηνών;!!!

Υποθέτω, πως στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πιστεύει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκπτώσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην υπόσταση του ελληνικού έθνους.

Θα μπορούσαμε βέβαια να συστήσουμε σε όσους βασανίζονται ψάχνοντας μια αξιοπρεπή λύση που δεν θα τους εκθέτει στο ακροατήριό τους και μια άλλη πρόταση, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να στραμπουλήξουν τη γλώσσα τους. Προτείνουμε να αποκαλούν τη γείτονα χώρα Που Που Γου Δου Μου! Ολογράφως: Πρώην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας…

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.