Και τώρα τι κάνουμε… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εντάξει. Μπορούμε να πούμε ότι η παράσταση με θέμα «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρωας του κορωνοϊού», σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έκοψε πολλά εισιτήρια. Από την αρχή οι επικοινωνιολόγοι του Πρωθυπουργού το έπιασαν το κλίμα. Χειρίσθηκαν την επιδημία σαν φόντο για την ηγετοποίησή του για να πετύχουν αυτό που είπε ο καθηγητής Διαμαντόπουλος: την «πολιτική του γιγάντωση».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, όμως, σημειώνουν ότι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έκανε τα λιγότερα σ’ αυτήν την υπόθεση. Απλά εκτελούσε σενάρια. Πότε των επιστημόνων και πότε των επικοινωνιολόγων. Και το έκανε προσπαθώντας να εμφανιστεί ως παντοδύναμος ακόμη και αν παραγκώνιζε τους υπουργούς του ή υποτιμώντας τους μέσα από συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή», αναφέροντας ότι αυτοί του έλεγαν «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε οικονομικά, μην το κάνεις!».

Αλλά αυτός δεν τους έδωσε καμία σημασία. Έτσι, λοιπόν, εμφανίσθηκε σαν πρωταγωνιστής ανάμεσα σε ένα σωρό κομπάρσους. Ομολογουμένως, το έργο έσπασε τα ταμεία. Όχι γιατί το λένε οι ξεσαλωμένοι δημοσκόποι –κι αυτοί μια δουλειά κάνουν- αλλά γιατί φαίνεται με γυμνό μάτι. Σοβαροί άνθρωποι έλεγαν «μας έσωσε ο Κυριάκος» και ας μην ήταν σε θέση να εξηγήσουν από τι ακριβώς τους έσωσε.

Την ίδια περίοδο, οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν με ενδιαφέρον ότι ο αντίπαλός του έκανε βήματα πίσω. Και το έκανε παίρνοντας το ρίσκο να θεωρηθεί ότι δεν αντιδρά ως ηγέτης. Και όντως βρέθηκαν πολλοί να του το καταλογίσουν. Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε συναίνεση. Έριξε τους τόνους. Δεν πίεσε την κυβέρνηση. Την κριτική που του έγινε την κατάπιε και προτίμησε να περιμένει αυτό που συμβαίνει τώρα, που κατεβαίνει το έργο με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό.

Ένα έργο που το σενάριό του στηρίχθηκε κυρίως στην απόγνωση του πληθυσμού. Στο κλίμα φόβου του μελλοθάνατου, που καλλιεργήθηκε. Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, τρομοκρατημένος από έναν κίνδυνο που, όπως έδειξαν τα πράγματα, δεν υπήρχε στον βαθμό που εμφανίσθηκε και πάντως δεν υπήρχε για όλους. Με λίγα λόγια, αντάλλαξε την ασφάλειά του με την ελευθερία του.

Αλλά η καραντίνα τελείωσε. Τώρα που θα βγει από την ασφάλεια του σπιτιού του, τον περιμένει η σκληρή πραγματικότητα: θα βρει την επιχείρηση που δούλευε κλειστή και θα πάρει τη θέση του στη μακριά ουρά των ανέργων. Θα βρει τους λογαριασμούς του απλήρωτους, το πορτοφόλι του άδειο. Τα 800 ευρώ δεν είναι αρκετά, όπως του έλεγε με ελεεινό ύφος ο Άδωνις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Η εφορεία θα τον πάρει στο κυνήγι. Η τράπεζα με τα κοράκια θα του βγάζουν σε πλειστηριασμό το σπίτι.

Πώς θα αντιδράσει με τον Σωτήρα πρωθυπουργό να στέλνει στον μικρομεσαίο επιχειρηματία το μήνυμα από την «Καθημερινή», «να βάλει το χέρι στην τσέπη», χωρίς να τον ρωτάει αν είναι άδεια επειδή ο κορωνοϊός και τα μέτρα που πήρε του έκλεισαν την επιχείρηση; Τι θα κάνει ο εργαζόμενος όταν του (ξανά)λέει ο Πρωθυπουργός, «αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημίες, κάνουν λάθος», τη στιγμή που αυτό ακριβώς τον έκανε να πιστεύει στη φάση της «πολιτικής γιγάντωσης»;

Με κυνισμό μας το έκανε λιανά ο Γ.Γ. Τουρισμού, Κώστας Λούλης: «Να καταλάβουν, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, πως δεν είναι το κράτος μια ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώσει τους πάντες». Ναι, αλλά άλλα του έλεγαν στη φάση της «θεοποίησης». Η ύφεση θα απειλεί διαρκώς μισθούς και συντάξεις, το χρέος που ρύθμισε Τσίπρας θα αυξάνει και θα γίνει μη διαχειρίσιμο και οι επενδυτές που επικαλούνταν η Ν.Δ προεκλογικά και προ κορωνοϊού -και που δεν ήλθαν ποτέ- θα αραιώνουν κι άλλο.

Μαζί θα αραιώνουν όσοι έχουν δουλειά, οι κοινωνικές παροχές και τα χειροκροτήματα στον Πρωθυπουργό και την «ομάδα» του. Ήδη ο καθηγητής Τσιόδρας τον προειδοποίησε: «Εγώ γιατρός είμαι, στα υπόλοιπα βγάλτα πέρα μόνος σου».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απλώς έκανε ένα βήμα πίσω, μη επενδύοντας στην επιδημία. Για να έχει τώρα την άνεση να κάνει δυο βήματα μπροστά. Φάνηκε σε πολιτική συρρίκνωση με τη συνδρομή και των πρόθυμων δημοσκόπων που ρωτούσαν –υποτίθεται- με αναίδεια τους εγκλείστους του κορωνοϊού, μέσα στον φόβο τους, «τι θα ψήφιζες αν
είχαμε εκλογές τη Κυριακή» και αυτοί έλεγαν μαζικά: δαγκωτό Μητσοτάκη!Προτίμησε να ανεβεί στη σκηνή όταν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών χειρισμών θα θερίζουν
αδιακρίτως, ενώ διεθνώς τα επιχειρήματα που επέβαλαν το πάγωμα της οικονομίας και το μάντρωμα της κοινωνίας θα φθίνουν.

Οι διορατικοί συγκλίνουν ότι, από εδώ και πέρα, το πουλόβερ της ηγετοποίησης Μητσοτάκη θα ξη- λώνεται. Μέχρι την ώρα που ο Σωτήρας θα γυρίσει πίσω του και θα διαπιστώσει ότι δεν τον ακολουθεί κανείς.

Όλοι καταλαβαίνουν τι τους υπόσχεται: Να τους βγάλει από τη μια έρημο για να τους πάει στην άλλη, τη μεγαλύτερη. Τα μέτρα αποδεικνύονται «σισύφεια», κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Δημ. Μανιάτη στο in.gr. Ο Πρωθυπουργός που «έχει να κυβερνήσει μια χώρα» θα πρέπει να τη κυβερνήσει με τα ερείπια που ο ίδιος δημιούργησε, αρχίζοντας πριν τον κορωνοϊό…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.