“Καλλιο αργά παρά ποτέ…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Μπορεί να είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να εξαπατήσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα, αλλά μπορείς να εξαπατήσεις αρκετούς απ’ αυτούς για αρκετό καιρό, ώστε να κυβερνήσεις μια μεγάλη χώρα.» (Γουίλ Ντυράν, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος»

Ακούω, αγαπημένοι μου πως κατά την επικύρωση στην Βουλή συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Άκουσα, επίσης τον Αλέξη Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη να δηλώνει ότι απαιτεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 158 συγγνώμες για τη στάση που τήρησαν απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και πολύ καλά θα κάνει να τις ζητήσει γιατί τις δικαιούται.

Αν μη τι άλλο η συμφωνία των Πρεσπών γίνεται η αιτία για να πάρουν ένα καλό μάθημα οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

‘Όμως, αγαπημένοι μου, καλό και ωφέλιμο θα ήταν να κάνουμε ένα ταξιδάκι στο παρελθόν. Δεν θα πάμε πολύ μακριά. Μόνο ως τα τέλη τα τέλη του 2018. Είναι η περίοδος, που σε ολόκληρη τη χώρα και εδώ στην περιοχή μας γίνονται διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανοίγουν κεφάλια.

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης ο Μέγας Αλέξανδρος, πάνω στον Βουκεφάλα, παρακολουθεί ένα ετερόκλητο πλήθος να συγκεντρώνεται γύρω από τον Λευκό Πύργο. Συνεκτικός ιστός αυτού του πλήθους ήταν το εθνικιστικό κάλεσμα απέναντι σε μία συμφωνία που, υποτίθεται, ότι ξεπουλούσε τη Μακεδονία, υπονόμευε τα εθνικά συμφέροντα, πρόσβαλλέ την Ιστορία, τον Παύλο Μελά και τους Μακεδονομάχους, έδινε λαβή στους βόρειους γείτονες για να ενισχύσουν τον αλυτρωτισμό τους, να μας πάρουν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τον Πλαταμώνα και ότι άλλο τέλος πάντων βρουν εύκαιρο.

Δεν μπορεί, θα θυμάστε, αγαπημένοι μου, τους υπερπατριώτες, τους ενδεδυμένους με τις στολές του Μακεδονικού Αγώνα. Θα έχετε κρατήσει σίγουρα εικόνες με τα λάβαρα και τα εικονίσματα και τον Ήλιο της Βεργίνας.

Είναι πολύ πρόσφατες οι φωνές, που τραγουδούσαν το «Δεν θα την πάρουνε ποτέ τη γή των Μακεδόνων» «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα». Ηχούν ακόμα οι πένθιμες κωδωνοκρουσίες από τα καμπαναριά των εκκλησιών.

Και μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μην είχε οργανωτική σχέση. Μπορεί να μην εξέδιδε ανακοινώσεις με τις οποίες να καλούσε τους πολίτες να βγουν στον δρόμο. Και φυσικά επισήμως μπορεί να μην υιοθετούσε το ύφος και τον τόνο των ομιλητών, όπως του στρατηγού Φράγκου.

Όμως, αγαπημένοι μου, όλα τα στελέχη της ήταν παρόντα στις συγκεντρώσεις. Και μετά ήταν τόσο έντονη η παρουσία τους αλλά και το ύφος τους στα τηλεοπτικά πάνελ, από τα οποία κατήγγειλαν την εθνική μειοδοσία. Διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, υπόσχονταν, αν γίνουν κυβέρνηση , κατάργηση της «προδοτικής συμφωνίας» και άφηναν υπονοούμενα για καταγγελίες και ειδικά δικαστήρια.

Παρεμπιπτόντως, και για να είμαι δίκαιη. Κακώς, αποδίδεται στον Μητσοτάκη η φράση με την οποία λέει ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ πρωθυπουργό από τη Βόρεια Μακεδονία». Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι «δεν θα καλωσορίσει Μακεδόνα πρωθυπουργό».

Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, γιατί και καλωσόρισε το Ζόραν Ζάεφ, χαμογελαστός και ενθουσιώδης και υποσχέσεις έδωσε. Και ακούσαμε από το στόμα του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού ότι «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά». Τότε όμως ο Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Τσίπρα περίπου εθνικό μειοδότη. Τότε πάτησε γερά σε αυτήν τη συφωνία και κέρδισε τις εκλογές,

Δύο χρόνια μετά , αγαπημένοι μου, η Συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύεται λειτουργική. Υλοποιείται, βέβαια, με αργά βήματα, αλλά δουλεύει.

Όμως, ακόμα και αν υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή της, το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού: στα αντανακλαστικά και στο θυμικό της κοινής γνώμης. Πείτε μου στο θεό που πιστεύετε, γνωρίζετε κανέναν άνθρωπο που να ασχολείται σήμερα με το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Μήπως έχει πέσει στην αντίληψή σας κάποια δυσφορία όταν συζητάμε για τη Βόρεια Μακεδονία;

Μήπως είδατε κανέναν με στολή μακεδονομάχου να κατεβαίνει στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης; Όχι βέβαια. Το θέμα έκλεισε μόλις έπεσαν οι υπογραφές. Και αυτό το γνώριζαν καλύτερα απ’ όλους εκεί στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Τσίπρας, βέβαια, αγαπημένοι μου, το πλήρωσε πολιτικά και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Έχασε τις εκλογές.

Και εδώ αναδεικνύεται ο σουρεαλισμός στην πολιτική μας ζωή. Ο Τσίπρας δεν πλήρωσε πολιτικά την κολωτούμπα του δημοψηφίσματος, αλλά πλήρωσε βαριά το κόστος από αυτήν την θετική παρακαταθήκη που άφησε η διαχείριση του.

‘Όπως και να έχει, επί του συγκεκριμένου δικαιούται να ακούσει συγγνώμες από όλους όσους θα ψηφίσουν τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί θα τις ψηφίσουν, δεν γίνεται διαφορετικά…

Ελπίζω μόνο, οι πολιτικοί του αντίπαλοι που υποδαύλισαν εθνικιστικά πάθη και διχαστική ρητορική, προκειμένου να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη, να έχουν την ευαισθησία να κάνουν και τη σχετική αυτοκριτική. Πόσο μάλλον που ο ίδιος με τη στάση του αποδεικνύει ότι στα Ελληνοτουρκικά δεν βαδίζει στο μονοπάτι που έσκαψαν οι άλλοι με τις μακεδονικές σάρισες

Με αγάπη Εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.