Καρκίνος στομάχου: Πότε ο όγκος απαιτεί ολική αφαίρεση στομάχου και πώς γίνεται η υφολική γαστρεκτομή

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο καρκίνος του στομάχου, επίσης γνωστός ως γαστρικός καρκίνος αφορά τον όγκο που δημιουργείται από συσσώρευση κυττάρων στην περιοχή του στομάχου. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται συνήθως πολύ αργά και ξεκινάει με κάποια πρώιμα στάδια στα οποία παρατηρείται νεόπλασμα στο εσωτερικό επιθήλιο του στομάχου. Ανάλογα την περίπτωση, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς, μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση στομάχου ή υφολική γαστρεκτομή του κάτω μέρους, για την εκρίζωση του προβλήματος.

Καθώς αυτές οι επεμβάσεις είναι κρίσιμες για την γενικότερη υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είναι σημαντικό να τις αναλαμβάνει ένας χειρουργός με εμπειρία. Ο γενικός χειρουργός δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης από την Καλαμάτα, διαθέτει τη γνώση και την εξειδίκευση, ώστε να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον καρκίνο στομάχου από τα πρώτα κιόλας στάδια, ενώ έχει πραγματοποιήσει αφαίρεση στομάχου και υφολική γαστρεκτομή στο παρελθόν με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.

Αναγνωρίζοντας την πάθηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος στομάχου είναι αδενοκαρκίνωμα και συγκεκριμένα αποτελεί περίπου το 90% με 95% των περιπτώσεων, ενώ ο τύπος του μπορεί να είναι διηθητικός ή εντερικός καρκίνος.

Ο εντερικός τύπος καρκίνου στομάχου, που είναι και σχετικά προγνώσιμος, εξαπλώνεται αργά και είναι εύκολα ιάσιμος με συγκεκριμένες θεραπείες. Αντίθετα ο διηθητικός, αν και αποτελεί σπάνια περίπτωση, εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιο δύσκολος όσον αφορά την ίασή του.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του νεοπλασματικού όγκου και η εκρίζωση των δυνητικά καρκινικών κυττάρων από την ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί υποτροπιασμός της πάθησης.

Ριζική αντιμετώπιση

Η διάγνωση της πλειοψηφίας των στομαχικών καρκίνων γίνεται μετά το αρχικό στάδιο, οπότε συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση στομάχου, είτε με παραδοσιακό τρόπο, είτε με λαπαροσκόπηση.

Επιπλέον, ανάλογα το μέγεθος και τη θέση του όγκου, ο χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ολική ή υφολική γαστρεκτομή. Όταν ο όγκος βρίσκεται στα ανώτερα τμήματα του οργάνου, τότε απαιτείται ολική αφαίρεση στομάχου, ενώ αν ο όγκος εντοπίζεται στο κάτω μέρος του στομάχου, τότε προτείνεται υφολική γαστρεκτομή, κατά την οποία αφαιρούνται μόνο τα 4/5 περίπου του κάτω μέρους του στομάχου (περιοχή πυλωρού – άντρο σώμα και μέρος του θόλου).

Ο γενικός χειρουργός από την Καλαμάτα δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης αναλαμβάνει επεμβάσεις για ολική αφαίρεση στομάχου ή και υφολική γαστρεκτομή κάτω μέρους, προκειμένου ο καρκίνος στομάχου και το νεόπλασμα να γίνουν οριστικά παρελθόν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δρ. Δημήτριου Γιάλβαλη και μάθετε τα πάντα για την πάθηση και την αντιμετώπισή της.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *