Κι ενώ είμαστε ακόμα έγκλειστοι «lockdown», υπάρχουν κάποιες απορίες σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι ο ιός δεν μεταφέρεται με τον αέρα αλλά με τα σταγονίδια μετά από στενή επαφή με κάποιον πάσχοντα. Γι’αυτό είναι αναγκαίο να κρατάμε τις σχετικές αποστάσεις στα ψώνια, στην τράπεζα ή στις συναντήσεις μας με κάποιον ξένο, μια και δεν ξέρουμε αν είναι φορέας του ιού.

Μέχρι εδώ καλά, αυτό είναι το σωστό για να προφυλαχτούμε. Όμως οι απαγορεύσεις που μας επιβάλλονται υπερβαίνουν την κοινή λογική . Εφόσον κρατάμε την απαραίτητη απόσταση, για ποιον λόγο όλες οι άλλες απαγορεύσεις, που τελικά μας αφαιρούν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και φθάνουν στην καταπίεση;

Θα πουν κάποιοι ότι ο κόσμος δεν υπακούει και δεν τηρεί τις αποστάσεις. Αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια διακριτική υπενθύμιση στους πολίτες από τους εντεταλμένους γι’αυτό το σκοπό αστυνομικούς ή άλλους, ώστε να κρατιούνται οι αποστάσεις και όχι βέβαια τιμωρία με πρόστιμα ή ακόμα και βία (το είδαμε κι αυτό στην τηλεόραση).

Εξάλλου η τήρηση της απόστασης μπορεί να γίνεται κι από τους ίδιους τους ενημερωμένους πολίτες που μπορούν ν’απομακρύνονται όταν κάποιος άγνωστος τους πλησιάζει.

Με δεδομένο λοιπόν την τήρηση της απόστασης, για ποιον λόγο να μη μπορεί ο κάθε άνθρωπος να κάνει έναν περίπατο στο ύπαιθρο, στον δρόμο, σ’ένα πάρκο, στη θάλασσα, να κολυμπήσει ή να ψαρέψει; Κι ακόμα, γιατί να απαγορεύεται να πάει με τους δικούς του ανθρώπους και το δικό του αυτοκίνητο στο εξοχικό του, όπου κι εκεί θα είναι πάλι με τους δικούς του, αποφεύγοντας συνειδητά την στενή επαφή με τους γείτονες;

Και ο έλεγχος που γίνεται σε κάθε μετακίνηση μας τι σκοπό έχει; Γιατί να πρέπει να δηλώνουμε εγγράφως πού ακριβώς θα πάμε;

Γεννιόνται κι άλλα ερωτήματα: Γιατί λόγου χάριν, να είναι κλειστά τα καταστήματα με τα ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη, τα χρωματοπωλεία και πολλά άλλα που μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν σε κάθε σπίτι, ενώ τα Super Market και τα άλλα καταστήματα με είδη διατροφής παραμένουν ανοιχτά;

Βεβαίως τα είδη διατροφής είναι εντελώς απαραίτητα για την επιβίωση μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού. Στα Super Market είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό, επειδή αγγίζουμε μόνοι μας όλα τα είδη, ενώ στο χρωματοπωλείο και τα άλλα μαγαζιά που ανέφερα, είναι λιγότερος ο κίνδυνος, αφού θα μας δώσει ο υπάλληλος αυτό που χρειζόμαστε.

Και γιατί παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας; Δηλαδή όπως φαίνεται, η επιλογή για το ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά ή κλειστά γίνεται με άλλα κριτήρια και όχι για τον κίνδυνο του ιού.

Κάτι άλλο ανήκουστο που ειπώθηκε στην τηλεόραση. Έλληνας ανταποκριτής μετέδωσε ότι προέβλεψαν στην Ουάσιγκτον ότι μέσα σε δυο μήνες θα έχουν πεθάνει στην Ελλάδα 482 άτομα από τον κορωνοϊό!!!

Αλλά πώς είναι δυνατόν να προβλέψουν πόσοι ακριβώς θα πεθάνουν στη χώρα μας; Λέγεται ακόμα και το άλλο: Ότι δηλαδή από το φθινόπωρο θα έχουμε και δεύτερη έλευση του ίδιου ιού. Και πώς μπορούν να το ξέρουν κι αυτό; Κι ακόμα ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού θα βρεθεί σε ένα χρόνο περίπου και ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πώς είναι τόσο σίγουρο ότι θα υπάρχει πάλι η ίδια επιδημία; Αποκλείεται να εμφανιστεί ένας άλλος ιός και να είναι άχρηστα αυτά τα εμβόλια; Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι άτρωτοι αυτοί που κάνουν εμβόλιο. Κι αυτό επειδή υπάρχουν άπειροι ιοί που δεν μπορεί να τους πιάσει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όλα αυτά λοιπόν μας βάζουνε σε σκέψεις και υποψία, ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, ότι αυτοί που κινούν τα νήματα και είναι πάνω από όλες τις κυβερνήσεις, κάτι έχουν προγραμματίσει που έχει σχέση με τα δικά τους οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μη κρατήσει για πολύ ακόμα αυτός ο εγκλεισμός στα σπίτια γιατί μπορεί να πειθαρχεί τώρα ο κόσμος από φόβο, αλλά έως πότε θα αντέξει χωρίς την ελευθερία του;

Το σίγουρο είναι ότι μετά από όλο αυτό, πολλά θα έχουν αλλάξει. Ας ευχηθούμε να είναι τουλάχιστον κάποια προς το καλύτερο. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι μειώθηκε κατά πολύ η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αυτό λέει πολλά, αλλά θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν ώστε να γίνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές;

Αλεξάνδρα Λιώτση


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.