Κλειστά τα σχολεία σε Κρήτη και Αττική λόγω του χιονιά! Εμείς πάλι εδώ πάνω είμαστε… συνηθισμένοι! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η “Ελπίδα” έχει κάνει εδώ και λίγες μέρες την εμφάνισή της φέρνοντας μαζί της έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Η Φλώρινα βέβαια έχει ντυθεί στα λευκά εδώ και αρκετές εβδομάδες, με το χιόνι να ξεπερνάει στις ορεινές περιοχές ακόμα και τους 70 πόντους! Και μπορεί στην περιοχή μας η εμπειρία σε επίπεδο διαχείρισης και συντονισμού να βοηθάει, ώστε να μην υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα διαχρονικά, όμως σε λιγότερο “συνηθισμένες” στο χιόνι περιοχές ένας μόλις πόντος αρκεί για να ενεργοποιήσει… συναγερμό!

Αύριο, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, τα σχολεία στην Κρήτη και την Αττική θα παραμείνουν κλειστά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτός είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στα κεντρικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας φυσικά μειδίαμα στους κατά τα άλλα “συνηθισμένους” σε πολύ χειρότερες συνθήκες Φλωρινιώτες.

Κάθε φορά που το χιόνι πέφτει στην πρωτεύουσα φαίνεται να παραλύει ο κρατικός μηχανισμός, ενώ μας δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για θεομηνία και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, οι δικοί μας Δήμαρχοι πιέζονται να λάβουν αποφάσεις για το κλείσιμο ή όχι των σχολικών μονάδων, καθώς πέραν της πανδημίας, που έχει επηρεάσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και τη διεξαγωγή των μαθημάτων, στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να διαχειριστούν συνθήκες παρατεταμένου ΄ψύχους, με τα πανδημικά πρωτόκολλα να απαιτούν οι αίθουσες διδασκαλίας να έχουν ανοιχτά παράθυρα! Δεν είναι λίγοι οι γονείς που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στις οποίες διεξάγονται τα μαθήματα, από την άλλη όμως μεγάλη μερίδα εργαζόμενων γονέων ισχυρίζεται ότι “δεν έχει που να αφήσει τα παιδιά”, σε περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση λοιπόν για το κλείσιμο των σχολείων εδώ “πάνω”, όπου όλοι είμαστε “συνηθισμένοι”, κάθε άλλο παρά ελαφρά τη καρδία λαμβάνεται…

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλα αυτά αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας ενός κατοίκου της ακριτικής Π.Ε. Φλώρινας. Είναι δε γεγονός ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και άρα σαφώς πιο αποδοτικοί στη διαχείριση τέτοιου είδους “κρίσεων”, από τη στιγμή που αναγκαζόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε σε ετήσια βάση. Άλλο όμως το “είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος” και άλλο το “είμαι συνηθισμένος”, ατάκα που ακούγεται κατά κόρον στις ανταποκρίσεις από Φλώρινα στα κεντρικά κανάλια, όποτε πέφτει το πρώτο χιόνι στην περιοχή, οπότε και ξαφνικά μας βάζουν στον χάρτη της ενημέρωσης και της προβολής.

Είναι λες και η Φλώρινα το μόνο που έχει να αναδείξει είναι το χιόνι που πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός αποτέλεσε 4ο και 5ο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων! Όπως όμως δήλωσε αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας σε πρόσφατη ανταπόκριση σε κεντρικό κανάλι, “η φτώχεια και το κρύο δεν συνηθίζονται”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουμε επιλέξει να κατοικούμε στη βόρεια αυτή πινέζα του χάρτη της χώρας.

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών. Στον Δήμο Αμυνταίου από την άλλη, τα σχολεία θα λειτουργήσουν μία ώρα αργότερα. Κι αυτό γιατί, όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, “ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές τους, ενώ ήδη έχουν χαθεί πάρα πολλές ώρες μαθημάτων λόγω της πανδημίας, του πρόσφατου σεισμού και της προηγούμενης κακοκαιρίας”. Οι δρόμοι άλλωστε είναι πεντακάθαροι και απόλυτα ασφαλείς ακόμα και στην πλέον απομακρυσμένη τοπική κοινότητα, ενώ τα παιδιά έχουν πλέον “συνηθίσει” να κάνουν μάθημα με ανοιχτά τα παράθυρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Από την άλλη, οι εικόνες του “χιονιά” στην Κρήτη, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον αύριο Δευτέρα, μας υπενθυμίζουν ότι εκεί “κάτω” μάλλον δεν έχουν ιδέα για το τί αντιμετωπίζουμε εμείς οι “συνηθισμένοι” στο κρύο εδώ “πάνω”…

Φυσικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το χιόνι για την Κρήτη ή την Αττική αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ενώ μάλλον περισσότερο δίνει ευκαιρία για παιχνίδια και ξεγνοιασιά, σκορπίζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους, παρά δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα! Τους ευχόμαστε, λοιπόν, να απολαύσουν τις όμορφες εικόνες που δημιουργεί το λευκό του χιονιού, χωρίς άλλα παρελκόμενα…

Δείτε φωτογραφίες από το χιονισμένο Ηράκλειο Κρήτης (ευχαριστούμε τη φίλη της εφημερίδας μας, Ειρήνη Κατσαμπή, για το υλικό):

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.