Κοίτα να δεις πως έρχονται τα πράγματα… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μπορεί να άργησε, αλλά τελικά το ξεστόμισε ο πρωθυπουργός. Ποιο; Το όνομα, ντε! Το όνομα της γειτονικής χώρας. Μέχρι τώρα, αυτός και οι γύρω του, όταν αναφέρονταν σε αυτήν, προτιμούσαν να την αποκαλούν «Σκόπια» ή να λένε «οι βόρειοι γείτονές μας».

Τώρα, όμως, πάνε αυτά, περάσανε, είναι παρελθόν. Τώρα την αποκαλεί με το όνομά της, «Βόρεια Μακεδονία». Νέτα σκέτα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε ότι προχώρησε πολύ: Τη συμφωνία των Πρεσπών, που κατά τη γνώμη του αλλά και κατά τη γνώμη πολλών στελεχών του ήταν «εθνικά επιζήμια συμφωνία», μια «προδοτική και επονείδιστη πράξη για την οποία θα πληρώσουν πολύ ακριβά και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς», τώρα απλά την αποκαλεί «μια συμφωνία με προβλήματα».

Και το πράγμα έχει και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να τονίσει ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου! Μάλιστα. Το τόνισε και αυτό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μου πείτε.

Εντάξει! Τώρα όμως πρέπει να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα: Μπορεί η συμφωνία να μην απασχολεί για την ώρα την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά όταν έρθουν οι δυσκολίες, δεν αποκλείεται οι επαγγελματίες εθνικόφρονες -που προς το παρών έχουν λουφάξει- να δείξουν νύχια, και αυτήν τη φορά θα γρατζουνίσουν τον αρχηγό της Δεξιάς.

Τη θυμάστε εκείνη την κυρία που έβρισε τον Τσίπρα στο αεροπλάνο και τον χαρακτήρισε προδότη; Ε, από εδώ και μπρος αυτή η κυρία πρέπει να αλλάξει στόχο. Ο Τσίπρας εφάρμοσε την πολιτική που υπήρχε στο πρόγραμμα του ΣΎΡΙΖΑ. Δεν παραβίασε καμία γραμμή, δεν αποστασιοποιήθηκε από τη στρατηγική του κόμματός του στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, τι γίνεται; Τα ερωτήματα απευθύνονται σε εκείνους που είχαν κάνει σημαία τους το Μακεδονικό. Τους παραμύθιαζε επί μήνες ότι η συμφωνία είναι επώδυνη για τα εθνικά συμφέροντα, τους μπούκωνε με ψέματα, τους έλεγε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες με όλα τα μέσα, επέτρεπε στα στελέχη του να μιλούν για «ενδοτική ενέργεια Τσίπρα».

Θυμάστε τι έγινε όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε στη Βουλή, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. που τότε που σηκώθηκαν όλοι όρθιοι παρακαλώ, πως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»;

Να σας το θυμίσω εγώ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε κιχ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ενοχλήθηκε. Άφηνε τον αντιπρόεδρό του, τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, να δηλώνει ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ τους γείτονες με το νέο συνταγματικό όνομά τους.

Μόλις έγινε υπουργός, βεβαίως, άφησε κατά μέρος τις τσιρίδες και συμπεριφέρθηκε θεσμικά, αλλά αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Για όλα αυτά τον ψήφισαν.

Τώρα, ένας άλλος Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται. Ένας Μητσοτάκης που μοιάζει, στο επίμαχο θέμα, με τον προκάτοχό του στην εξουσία, τον… καταστροφέα Τσίπρα.

Όμως, ας μην απελπιζόμαστε. Ίσως, λέμε ίσως, τα πράγματα να έρθουν όπως τα υπολόγιζαν. Ας είναι καλά ο Μακρόν. Ναι, ναι, ο Μακρόν και το βέτο του. Τι εννοώ; Να χάσει ο Ζάεφ τις εκλογές, να πάρει την κυβέρνηση το VMRO, να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αφού έχει δεσμευτεί για αυτό, να αλλάξουν το Σύνταγμα, να επιστρέψουν στο σκέτο Μακεδονία, να ξαναστήσουν τους Βουκεφάλες και τους Μεγαλέξανδρους στις πλατείες και τα στενά, να πέσουν στην ανοιχτή αγκαλιά της Τουρκίας, να ξαναφουντώσουν τα σενάρια για μεγάλη Αλβανία… και εμείς εδώ να βγούμε στους δρόμους με λάβαρα και σημαίες και να πανηγυρίζουμε που η συμφωνία καταργήθηκε…

Το πιο ενδιαφέρον όμως θα είναι άλλο: Φαντάζεστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή θα διαισθανθεί τους κινδύνους που θα προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη, να τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας, αυτήν τη φορά όμως για να μην ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, και να απαιτήσει από τους εταίρους μας να ασκήσουν πίεση στους εθνικιστές προκειμένου να τιμήσουν την κατάπτυστη συμφωνία; Τι λέτε; Θα το αντέξουμε κάτι τέτοιο;

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.