«Κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτ. Μακεδονίας για την ρύθμιση του πεδίου ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας»

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Ανάγκη ρύθμισης του πεδίου για την εύρυθμη ανάπτυξη υποδομών Α.Π.Ε.».

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, γίνεται αναφορά στην έντονη ζήτηση για τη δημιουργία επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία καθώς διαπιστώνεται πύκνωση επενδυτικών σχεδίων και χωροθετήσεων κυρίως για αιολικούς και φωτοβολταικούς σταθμούς, όπως προκύπτει, αφενός από τον γεωμορφολογικό χάρη της Ρ.Α.Ε. και αφετέρου από την πληθώρα των αιτήσεων που υποβάλλονται στα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας.

Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο είναι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση «η αποδόμηση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης, η χωρίς σχέδιο ψευδο-απελευθέρωση των έργων από τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της ΝΔ 4685/2020, η έλλειψη ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού και η καθυστέρηση στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, η οποία ενώ είχε προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2019, ξεκίνησε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου του 2020».

Η άναρχη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. -μιας κατά τα άλλα θεμιτής και αναγκαίας εξέλιξης αρκεί να γίνεται με σχέδιο και σεβασμό για όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και το περιβάλλον- έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Δυτική Μακεδονία καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να αλλάξει άρδην η μορφολογία, το οικοσύστημα, οι χρήσεις γης και, ευρύτερα, η αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27.1.21, το οποίο αντανακλά την εύλογη ανησυχία των κατοίκων και των θεσμικών φορέων καθώς προτείνεται η αναστολή αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών Α.Π.Ε. και η μη έγκριση νέων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, εκτός των άλλων, τίθενται ερωτήματα για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού στην Δυτική Μακεδονία, την σύνδεσή του με τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, την συμμετοχή των θεσμικών φορέων στη διαδικασία αδειοδότησης, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και της βιοποικιλότητας καθώς, επίσης και για τα οφέλη και τα κίνητρα που πρέπει να δίνονται προς την τοπική κοινωνία από τις επενδύσεις στον τομέα των Α.Π.Ε..

 Δείτε εδώ το κείμενο της Ερώτησης

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 917 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *