Κοινωνική απομόνωση: Το ισχυρότερο «όπλο» κατά της διασποράς του κορωνοϊού (Γράφει ο Παρασκευάς Τουρτούνης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης (αν όχι ολόκληρος) μαστίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια αναμφίβολα πρωτόγνωρη κατάσταση για τη σύγχρονη εποχή, καθώς η σύγχρονη επιστήμη βρίσκεται σε ένα τέτοιο επίπεδο εξέλιξης και προόδου, ώστε να έχει κατορθώσει να επιλύσει, τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και σε επίπεδο πρόληψης, πολλά από τα προβλήματα που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

Και σε αυτό το τρέχον φαινόμενο της πανδημίας του κορωνοϊού, η επιστήμη κατάφερε να δώσει μια ικανή απάντηση, όσον αφορά, όμως, μόνο στο επίπεδο της πρόληψης, μέσω της δημιουργίας των εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά μπορεί να μην προσφέρουν την απόλυτη, 100% προστασία κατά του νέου ιού, όμως αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, καθώς διαθέτουν εκπληκτικά υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, της τάξης του 90% περίπου!

Τα προγράμματα εμβολιασμού των περισσότερων χωρών έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ωστόσο τα προγράμματα αυτά απαιτούν κάποιον ικανό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους, οπότε τα αποτελέσματα στα οποία αποσκοπούν τα προγράμματα αυτά πρόκειται να είναι ορατά σε μεταγενέστερη φάση.

Όσον αφορά στη θεραπεία του κορωνοϊού, η επιστήμη βρίσκεται κάπως πιο πίσω, καθώς, παρόλο που έχει καταφέρει να αναγνωρίσει κάποια θεραπευτικά μέσα που φαίνονται αποτελεσματικά, ωστόσο δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να υιοθετήσει μια κοινώς αποδεχόμενη και πλήρως αποτελεσματική θεραπεία.

Η Πολιτεία και οι ειδικοί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, προσανατολίζονται, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην θέσπιση δραστικών έκτακτων μέτρων, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πολίτες που μετακινούνται, η καθολική απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών, καθώς και το κλείσιμο καταστημάτων και άλλων δραστηριοτήτων που προκαλούν τον συνωστισμό πολλών ανθρώπων.

Στη φάση, λοιπόν, που βρισκόμαστε, το ισχυρότερο «όπλο» κατά της πανδημίας είναι ένα και αλάνθαστο, εάν τηρείται βέβαια πιστά από όλους: η κοινωνική απομόνωση. Σύμφωνα με την άποψη που έχει εκφράσει ο διαπρεπής Βρετανός ιστορικός κ. Henry Kamen, ο οποίος έχει μελετήσει συστηματικά την πορεία των διαφόρων επιδημιών που είχαν ξεσπάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά την Πρώιμη Νεότερη περίοδο (περίπου τέλη 15ου αιώνα – αρχές 18ου αιώνα), η μέθοδος της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων αποδείχτηκε μια πραγματικά επιτυχημένη μέθοδος ανακοπής της εξάπλωσης των εν λόγω επιδημιών.

Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, εκείνη την εποχή, τα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου ήταν πάρα πολύ καθυστερημένα, συγκριτικά με άλλα μέρη της υφηλίου, όσον αφορά στις προόδους της ιατρικής επιστήμης. Κατά συνέπεια, η μέθοδος της κοινωνικής απομόνωσης ήταν τότε ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων επιδημικών ασθενειών που ξεσπούσαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκείνη την εποχή, και οι οποίες επέφεραν ξαφνικές εξάρσεις θνησιμότητας των πληθυσμών που έπλητταν.

Μάλιστα, ο κ. Henry Kamen, στο βιβλίο του Early Modern European Society (Routledge, 2000), αναφέρει περιπτώσεις επιβολής αυστηρότατων μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία του 17ου αιώνα, όπου οι μολυσμένες, από κάποια επιδημική ασθένεια, κοινότητες αποκόπτονταν από τον περίγυρό τους με την φύλαξή τους από διπλές στρατιωτικές φρουρές.

Επίσης, ο κ. Kamen αναφέρει, στο ίδιο βιβλίο του, και μια ακραία περίπτωση επιβολής μέτρων κοινωνικής απομόνωσης στην Αγγλία του 16ου αιώνα, όπου, σύμφωνα με τον χρονικογράφο Stow, στην πόλη Windsor (όπου είχε καταφύγει η βασιλική οικογένεια με το ξέσπασμα της επιδημίας του 1563) είχε στηθεί μια αγχόνη για τους ανθρώπους που μετέβαιναν εκεί ερχόμενοι από το, μολυσμένο τότε, Λονδίνο, διότι ήταν πιθανοί φορείς της επιδημικής ασθένειας!

Έτσι λοιπόν, όπως είδαμε, οι ιθύνοντες των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου της Πρώιμης Νεότερης περιόδου ήταν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν με κάθε δυνατό τρόπο την τήρηση της αυστηρής κοινωνικής απομόνωσης, για την αποτροπή της περεταίρω διασποράς των διαφόρων επιδημικών ασθενειών.

Σήμερα, μερικούς αιώνες μετά τα προαναφερθέντα, η ευρωπαϊκή ήπειρος, και γενικότερα ολόκληρος ο κόσμος, έχει αλλάξει σε πολλούς τομείς (πολιτεύματα, κοινωνία, οικονομία, επιστήμες, τεχνολογία κλπ.). Παρ’ όλα αυτά όμως, κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου σε σχέση με το παρελθόν. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης, το οποίο, όπως βιώνουμε και στην τρέχουσα καθημερινότητά μας, αποτελεί σταθερά το ισχυρότερο «όπλο» κατά της μετάδοσης των ασθενειών γενικότερα, καθώς γενικό χαρακτηριστικό των περισσότερων ασθενειών είναι ότι αυτές εξαπλώνονται μέσω της επαφής μεταξύ των ανθρώπων.

Επομένως, στην τρέχουσα φάση της έξαρσης του κορωνοϊού που βιώνουμε, οι πολίτες θα πρέπει να επιδιώκουν αυτοβούλως την όσο το δυνατόν πιο αυστηρή κοινωνική τους απομόνωση και να μετακινούνται μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, ώσπου οι συνθήκες να βελτιωθούν και να επιτρέψουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες.

Παρασκευάς – Μάριος Τουρτούνης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.