«Κοράκιασα από τη δίψα» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Υπάρχει κάτι πιο νόστιμο, πιο δροσιστικό και ανακουφιστικό από το νεράκι, όταν διψάμε; Πόσες φορές πίνετε γάργαρο νερό και υμνείτε τη φύση (ή τον Δήμαρχο) για το καθαρό νερό που μας προσφέρει; Και πόσες φορές έχετε πει την έκφραση «κοράκιασα» και θα δίνατε τα πάντα για λίγο νεράκι;

Η φράση αυτή προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και σχετίζεται με τη συνήθεια των προγόνων μας να προσφέρουν θυσίες στους θεούς.Το νερό μάλιστα  που χρησιμοποιούσαν στις θυσίες θεωρούνταν ιερό και για αυτό έπρεπε να αναζητηθεί σε δύσβατα βουνά και απροσπέλαστες χαράδρες.

Λέγεται λοιπόν ότι μάταια προσπαθούσαν οι κάτοικοι να βρουν έναν εθελοντή για να πάει να φέρει το νερό από την βουνοκορφή, ώσπου για καλή τους τύχη εμφανίστηκε ένας κόρακας, ο οποίος με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκε να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και να προσεγγίσει στην πηγή.

Πολύ σύντομα έφτασε στην πηγή και εκεί εντόπισε αμέσως μια ψηλή συκιά φορτωμένη με… άγουρα σύκα. Είχε ταξιδέψει αρκετά για να βοηθήσει τους καημένους τους ανθρώπους, δεν θα πείραζε αν περίμενε λίγο μέχρι να ωριμάσουν.

Μετά από δυο ημέρες τα σύκα μοσχοβόλησαν σκορπίζοντας στον αέρα τη μυρωδιά της γευστικής ωριμότητας. Ο κόρακας έφαγε όσα περισσότερα σύκα μπορούσε και λίγο πριν καταπιεί το τελευταίο άρχισε να νιώθει τύψεις για την αργοπορία του και προσπαθούσε να βρει την πιο πειστική δικαιολογία για τους κατοίκους.

Γέμισε με νερό την υδρία που του είχαν δώσει οι κάτοικοι και καθώς πλησίαζε στην πόλη είδε από ψηλά ένα φίδι, το άρπαξε και, μόλις έφτασε στο θυσιαστήριο, εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι αυτό το φίδι έπινε νερό από την πηγή και αυτή άρχισε να ξεραίνεται, κάτι που τον έκανε να καθυστερήσει να φέρει γρήγορα σε πέρας την αποστολή του.

Αμέσως οι άνθρωποι σκότωσαν το φίδι χωρίς να ξέρουν ότι ανήκε στον Θεό Απόλλωνα. Ο Θεός θύμωσε και τιμώρησε τον κόρακα.

Έτσι, από εκείνη την ημέρα, κάθε φορά που ο κόρακας προσπαθούσε να πιει νερό από κάποια πηγή, αυτή στέρευε. Για πολύ καιρό ο κόρακας δεν μπορούσε να ξεδιψάσει, ώσπου η φρικτή τιμωρία του επεβλήθη έληξε χάρη στην ευσπλαχία του Απόλλωνα.

Πολύτιμο λοιπόν το νεράκι! Ζούμε σε έναν τόπο γεμάτο φυσικές πηγές και δικαίως πρέπει να νιώθουμε προνομιούχοι που απολαμβάνουμε αυτό το αγαθό που η φύση μας χαρίζει απλόχερα. Ας το προστατεύσουμε, για να έχουμε!

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.