Κορωνοϊός δεύτερη φάση (Ρηγίνος)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Από τα μέχρι στιγμής στατιστικά δεδομένα, που δημοσιοποιούνται συνέχεια, φαίνεται πως ο κορωνοϊός έγινε μεν πιο μεταδοτικός, επειδή έχουν κολλήσει νεότερες ανθεκτικές ηλικίες που μετακινούνται αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνος προφανώς λόγω μετάλλαξης προς το καλύτερο, δηλαδή μειώθηκε η λοιμογόνος του δύναμη, αλλά και μεγάλωσε και η ασπίδα ανοσίας από την φυσική μόλυνση.

Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφήσουμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, γιατί ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας.

Αν δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την ανάλογη υποστήριξη από τους θεράποντες οικογενειακούς γιατρούς, τότε και τα νοσοκομεία δεν θα μπλοκάρουν και θα αναθαρρέψει ο κόσμος που φοβάται.

Ήδη υπάρχει αρκετή εμπειρία και εφόδια ώστε η αντιμετώπιση να γίνεται σωστά ανάλογα με την περίπτωση, με τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με την ηλικία και το ιστορικό. Δεν γίνεται σωστή ενημέρωση στον κόσμο αλλά ούτε και στους ιατρούς της πρωτοβάθμιας, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Ο φόβος και γενικά η ευθυνοφοβία είναι ο χειρότερος σύμβουλος για όλους μας, γιατρούς και αρρώστους. Το θέμα είναι ότι υποτιμήθηκε ο ρόλος των Κέντρων Υγείας που ακόμα δεν συνήλθαν από την πρόσφατη προσπάθεια κάποιων πολιτικών να τα ξηλώσουν! Τώρα είναι η ώρα να το δουν πιο ζεστά οι κυβερνώντες και να τα ενισχύσουν.

Οι διευθύνσεις υγιεινής και πρόνοιας πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας ώστε όλες οι υπηρεσίες να συνεργάζονται αρμονικά με την περιφέρεια, τους δήμους και τις κοινότητες.

Το άγχος είναι το χειρότερο υποκείμενο νόσημα γιατί μας «ρίχνει» το ανοσοβιολογικό μας σύστημα δηλαδή την άμυνα του οργανισμού. Κύρια μας όπλα είναι η επιστημονική γνώση με τις στατιστικές και όχι η άγνοια και ο μεταδοτικός-κολλητικός πανικός.

Την προσευχή μας μπορούμε να την κάνουμε και στο σπίτι μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι απαραίτητο να λατρεύουμε τον Θεό μας δια ζώσης μέσα στους ναούς, αφού υπάρχει η δυνατότητα να τηλεκκλησιαστούμε από το σπίτι μας.

Υ.Γ. Όλοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας  για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Με τα εμβόλια έχουν μειωθεί ή εξαλειφτεί πολλά λοιμώδη νοσήματα, όμως ένα εμβόλιο για να ‘ναι ασφαλές θέλει τουλάχιστον 5 χρόνια εργαστηριακής και κλινικής μελέτης. Ελπίζουμε ότι με την πρωτοφανή συνεργασία που επιδείχθηκε από όλες τις χώρες στο θέμα αυτό, όπως και με τα tests ανίχνευσης, να είναι ασφαλές και να προφυλάσσει τουλάχιστον κατά εξήντα τοις εκατόν (όπως και όλα σχεδόν τα εμβόλια).

22-10-2020

Ρηγίνος Μέσσιος – οικογ. γιατρός – υγιεινολόγος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.