Κορωνοϊός – παγκοσμιοποίηση 1-0 – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εκτός από σωρεία νεκρών, ο κορωνοϊός θα αφήσει πίσω του μια πολύ βαθειά χαίνουσα πληγή στο κορμί της παγκόσμιας οικονομίας! Αν ρωτήσει κανείς οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο στον πλανήτη για το ποιές περιμένει να είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού, θα αναφερθεί μέσες άκρες σε μια ραγδαία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την οποία θα ακολουθήσει μια εξίσου ραγδαία επαναφορά στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

Με λίγα λόγια, πάμε πίσω με ταχύτητες ιλιγγιώδεις! Η «φούσκα» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος περίμενε ακριβώς ένα τέτοιο περιστατικό για να φέρει στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Δυστυχώς, στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Θα λέγαμε υπαρξιακό. Ο πρώτος μύθος που καταρρέει είναι η πεποίθηση αρκετών ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη «βαριά βιομηχανία», η οποία θα συμπεριφέρεται σαν τις πραγματικές βιομηχανίες των αναπτυγμένων χωρών.

Τη συγκεκριμένη θεωρία οι συντηρητικές κυβερνήσεις τη χρησιμοποιούσαν για χρόνια. Ήθελαν έτσι να αποκρύψουν τα τρομακτικά επίπεδα αποβιομηχάνισης που ακολούθησαν με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην ευρωζώνη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της «τουριστικής βιομηχανίας» είναι ότι μπορεί να καταρρεύσει εν ριπή οφθαλμού σε περιόδους μιας πανδημίας, όπως η σημερινή, αλλά και σε περιόδους γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Είναι τραγικό αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής της χώρας στηρίζεται σε έναν μόνο κλάδο, ο οποίος λειτουργεί ουσιαστικά για τρεις μήνες, ενώ σε τέσσερις περιοχές αποτελεί αποκλειστική ενασχόληση.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό από το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι, ήδη, εμφανείς. Οι κρατήσεις για τον Απρίλιο και την περίοδο του Πάσχα είναι μηδενικές, ενώ τραγική, κατά πως δείχνουν τα πράγματα, είναι και η εικόνα των κρατήσεων για το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός είναι όμως μόνο μια από τις «εξαρτήσεις» της ελληνικής οικονομίας. Για χρόνια μας μάθαιναν ότι το να ξεφυτρώνουν παντού εστιατόρια, καφέ, ταχυφαγεία και τυροπιτάδικα είναι ένδειξη ανάπτυξης. «Ο Έλληνας τρώει καλά», ήταν η κλασική επωδός.

Ακόμη, βέβαια, και πρωτοετείς φοιτητές Οικονομικών θα μπορούσαν να εξηγήσουν ότι αυτό που πραγματικά συνέβαινε ήταν πως η διαλυμένη οικονομία στρεφόταν σε προϊόντα που δεν μπορεί να περιορίσει ένα νοικοκυριό.

Τα πολλά εστιατόρια, τα καφεδάδικα, τα κάθε λογής φαστφουντάδικα, λοιπόν, όπως και το γεγονός ότι αυξάνονταν το ποσοστό των χρημάτων που δαπανούσε ο Έλληνας αναλογικά με το εισόδημά του για φαγητό, ήταν ένδειξη φτώχειας και όχι ανάπτυξης!

Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο σημείο μηδέν, με τα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες από την επέλαση του ιού.

Οι επόμενες μέρες θα βρουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλειστές και χιλιάδες ανθρώπους απολυμένους να ατενίζουν το αβέβαιο μέλλον τους. Για οικονομία πολέμου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα!

Όπως εξηγούσε προ ημερών ο Κώστας Λαπαβίτσας, της σχολής SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική πολύ πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού: «Η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμη, με πολύ φτωχούς ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις 1,9% για το 2019), χαμηλότατες επενδύσεις, περιορισμένη κατανάλωση, χαμηλή παραγωγικότητα, αρνητική καθαρή αποταμίευση και ροπή προς έλλειμμα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Το χρέος της είναι μεγαλύτερο από ποτέ (356 δις ή 185% του ΑΕΠ)». Στα χρόνια των μνημονίων, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τη σχετική μείωση της ανεργίας και τα έσοδα που προσέφερε ο τουρισμός, για να κρύψουν κάτω από το χαλί την πραγματική διάλυση των παραγωγικών δυνάμεων που προκαλούσε η αποπληρωμή του χρέους και ο τερματισμός των δημοσίων επενδύσεων.

Κυβερνήσεις που είχαν συνδέσει την ύπαρξή τους με την παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ, απέκρυπταν, συνειδητά, την αποδιάρθρωση της πραγματικής οικονομίας.

Ακόμη, λοιπόν, και αν η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού, η πανδημία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα για τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας…

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


3 σκέψεις σχετικά με το “Κορωνοϊός – παγκοσμιοποίηση 1-0 – ΥπερΗΧΩγράφημα

 • 23/03/2020, 12:50
  Permalink

  Θα σας παρακαλούσα ευγενικά να δημοσιεύετε τα στοιχεία του συντάκτη των άρθρων σας και τις πηγές από τις οποίες τα αντλείτε.
  Το κάθε τι έχει την σημασία του, πόσω μάλλον σήμερα που διανύουμε ειδικές συνθήκες.
  Ευχαριστώ.

  Σχολιάστε
  • 23/03/2020, 14:40
   Permalink

   Το ΥπερΗΧΩγράφημα είναι το άρθρο του εκδότη που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας και αποτελεί πάντα πρωτογενές υλικό. Κατά τα άλλα δεν δημοσιεύουμε ποτέ άρθρο από άλλη πηγή χωρίς να αναφέρουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

   Σχολιάστε
   • 23/03/2020, 19:56
    Permalink

    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
    Καλή δύναμη.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.