ΚΟΥΛΗΣ ΛΑΕΡΤΗΣ: Κείμενο για Νότη Μαυρουδή

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

…Σήμερα ‘χαράζει η μέρα’ με πρωινό τσιγάρο, χωρίς τον Νότη Μαυρουδή. Ο Νότης ανήκει πλέον στο αέναο σύμπαν… Έτσι ξαφνικά, και τόσο άδικα.  Αυτός που τίμησε την μουσική σαν τέχνη και δεν την μετέτρεψε σε …διασκεδαστικό… τέχνασμα, ‘πέταξε’.

Αυτός που έλεγε πόσο σπάνιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι να βρεις στον καλλιτεχνικό χώρο ανθρώπους ταπεινούς χωρίς έπαρση… ‘Άνοιξε πανιά για πέρα’… έτσι αθόρυβα… κι αυτός που όσο μεγάλος ήταν άλλο τόσο ήταν ταπεινός… φυλλορροεί η Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του ψήγματα αγάπης, ευαισθησίας και αγωνίας για τον άνθρωπο και την τέχνη. Κάθε καλλιτεχνικό του δημιούργημα, ‘δροσοσταλίδα’… ‘άγγιγμα ψυχής’. Τίμησε αυτό που είπε ο Μπερλιόζ και ο Λόρκα: «η κιθάρα είναι μάλλον μια μεγάλη ορχήστρα… Ένα κουτί από ξύλο με χορδές… αλλά με ψυχή!»

‘Φεύγει’ για να ‘τραγουδήσει’ η κιθάρα του στον Λοΐζο από κοντά ‘το πρωινό τσιγάρο’.  Νότης Μαυρουδής ένας ανατροπέας της ζωής και της τέχνης… ένας ρομαντικός καταθέτης πολιτισμού που ‘ακροβατούσε’ με έναν υποδειγματικό τρόπο στην κλασική κιθάρα σαν solist και σαν συνθέτης στο αυστηρά έντεχνο τραγούδι.

Είχα την τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά αυτόν τον χαρισματικό, έντιμο και ακάματο ‘εργάτη’ της μουσικής… έναν από τους πρωτοπόρους του ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ.

Σήμερα ‘φτερούγησε’ ο Νότης. Ο μελωδός των ονείρων μας… τον αποχαιρετώ με συντριβή και με σιωπή… Αυτός που μας πλούτισε με αρμονίες  φεύγει – χωρίς φανφάρες – μέσα σε αρμονική σιγή, ποιητική, όρθια, ελεύθερη όπως εκείνος…

Η απαράμιλλη τεχνική και ευαισθησία της κιθάρας του θα μου ‘χαϊδεύουν’ την ψυχή… εσαεί… 

ΛΑΕΡΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ

 Υ.Γ. Αγαπημένη του φράση: «…σβήστε τα φώτα… σβήστε το φεγγάρι…»

Νότης Μαυρουδής:  «…που οξειδώθηκες μες τη νοτιά των ανθρώπων…»

Κοιμήσου… Πέτα… Ησύχασε…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *