Κουμάντο κάνει ο ισχυρός… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν μπορούμε να του φάμε το δίκιο. Ο Κυριάκος άργησε αλλά το κατάλαβε και μάλιστα το είπε ευθέως ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από το 2011 και μετά, οι δανειστές φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Τους κατηγόρησε ότι συμφώνησαν με την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πάντες και έθεσε ένα ερώτημα: «Ρωτώ ευθέως: θα συμφωνούσαν οι δανειστές σε μια τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;».

Εντάξει κ. Μητσοτάκη! Η απάντηση είναι αυτονόητη: Όχι, βέβαια! Δεν θα συμφωνούσαν ούτε οι κυβερνήσεις τους, ούτε οι πολίτες τους. Άλλωστε, δεν είναι και λίγοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι που έχουν βγει και έχουν δηλώσει ότι τέτοια μέτρα σαν κι αυτά που εφαρμόζονται, με δική τους επιμονή, στην Ελλάδα, στη Γερμανία θα είχαν ξεσηκώσει τους πάντες!

Ακόμη και ο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι «τσαλακώσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ιδιαίτερα μετά το 2015». Όμως, για να λέμε αλήθειες, για τα δεινά που μας περίμεναν, μας είχαν προειδοποιήσει οι δανειστές και ειδικότερα ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων, Β. Σόιμπλε.

Θυμάστε, που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αποκαλύψει πως ο Β. Σόιμπλε, το 2012, του είχε προτείνει να βγει η Ελλάδα, εθελοντικά, από την ευρωζώνη τον πρώτο καιρό, να τη βοηθήσουν οι εταίροι μέχρι να σταθεί στα πόδια της με οικονομικές ενισχύσεις και κούρεμα του χρέους, και στη συνέχεια να εξεταστεί η περίπτωση της επιστροφής της;

Ε, η τότε κυβέρνηση είπε ένα περήφανο «όχι» στην πρόταση Σόιμπλε. Επέλεξε, δηλαδή, «ευρώ και ξερό ψωμί». Έτσι, και το ευρώ έμεινε και ξερό ψωμί έφαγαν πολλοί συμπολίτες μας.

Να θυμίσω, επίσης, πως ακριβώς τα ίδια είπε ο κ. Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν εκείνος τον ρώτησε –κι αυτός ευθέως– αν θα πρότεινε ποτέ στους Γερμανούς ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό που ζητά να υλοποιήσει η Ελλάδα. Η απάντηση του Γερμανού ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» και επανέλαβε την ιδέα του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Τέλος, η πρόταση για έξοδο από το ευρώ με οικονομική στήριξη κατατέθηκε ξανά από τον Σόιμπλε τον Ιούλιο του 2015. Ύστερα από 17 ώρες συζητήσεων, πιέσεων και ωμών εκβιασμών, ο Τσίπρας υπέκυψε γιατί, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη του, «αν έλεγα όχι, θα γινόμουν ήρωας για τρεις μέρες και μετά θα με κυνηγούσαν όλοι στην Ελλάδα».

Αντί λοιπόν να πει «όχι» στο τρίτο μνημόνιο, όπως του έλεγε το μισό κόμμα του, είπε «όχι» στην έξοδο από το ευρώ, όπως τον παρότρυναν τα περισσότερα κόμματα, τα οποία μάλιστα τον πίεζαν να αφήσει τις περιττές διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει χωρίς αστερίσκους με τους δανειστές.

Με αυτά και με εκείνα, η χώρα έζησε για οκτώ χρόνια με μνημόνια επειδή οι κυβερνήσεις της φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν να ξανοιχτούν σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως, πρέπει να ειπωθεί και τούτο: Οι κυβερνήσεις, και οι παλιές και η σημερινή, αποφάσισαν ερήμην του λαού. Καμιά τους δεν μπήκε στον κόπο να βάλει τους πολίτες μπροστά από το δίλημμα: Μένουμε στο ευρώ και πληρώνουμε βαρύ τίμημα ή ξεκινάμε μια περιπέτεια την έκταση της οποίας και τις συνέπειές της στο κοινωνικό σώμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε;

Για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, κάτι πήγε να κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ο Γιώργος Παπανδρέου, με καθυστέρηση βέβαια, και έπεσαν πάνω του να τον φάνε και οι ξένοι και οι ντόπιοι και οι δικοί του. Στο τέλος, συνεργάστηκαν αρμονικά και τα κατάφεραν. Συμπέρασμα: Η ηθική αρχή «μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν» δεν ισχύει στις διεθνείς σχέσεις. Εφόσον ο αδύναμος δεν έχει συμμαχίες για να αντισταθεί, στο πεδίο αυτό, κουμάντο κάνει ο ισχυρός…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.