Κυριάκος Μητσοτάκης: «…Δεν είσθε ο Ανδρέας Παπανδρέου» – Το ΥπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Δεν είσθε Ανδρέας Παπανδρέου», είπε στην βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί στην περίοδο 1990-1993 και επιχείρησε να την συνδέσει με τα σημερινά, δηλαδή με τη (δική του) προσδοκία για συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» μετά τις επόμενες εκλογές. Την παραθέτω γιατί μπορεί να κεντρίσει  το ενδιαφέρον όσων γνωρίζουν τις εξελίξεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα…

Όμως για  να καταλάβουν και αυτοί που δεν γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρθηκαν οι δυο αρχηγοί, θα τα υπενθυμίσουμε εν τάχει.  

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989,  το ΠΑΣΟΚ κάτω από το βάρος του σκανδάλου Κοσκωτά, των επιθέσεων σχεδόν όλου του Τύπου και της επιδείνωσης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, ηττήθηκε. Ακολούθησαν ακόμα δύο ήττες (Νοέμβριος 1989 κι Απρίλιος 1990), μέχρι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Τότε, στις τάξεις της ΝΔ και των συντηρητικών κύκλων εξουσίας της εποχής επικρατούσε μεγάλη ευφορία. Τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον τριπλά ηττημένο, με την επιβαρυμένη υγεία, τον θεωρούσαν ξεγραμμένο. Οι προβλέψεις για το κόμμα του ήταν δυσοίωνες.  Όμως διαψεύστηκαν οικτρά. Μέσα σε τρία χρόνια όλα ήρθαν τούμπα και τον Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε στην εξουσία με 46%.

Ας επιστρέψουμε τώρα στα σημερινά. Τι μπορεί να δείχνει αυτό το «δεν είσθε Ανδρέας Παπανδρέου» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα;  

Μπορεί να δείχνει τη βεβαιότητά του ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το 1993, αφού ο Τσίπρας «δεν είναι Ανδρέας». Μπορεί όμως και να δείχνει ότι τον διακατέχει κάποιο (ιστορικό) άγχος. Γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτό που έπαθε το 1993 ο πατέρας του, ο οποίος τρία χρόνια πριν (1990) είχε πάρει την ιστορική ρεβάνς από το μεγάλο αντίπαλό του και υπολόγιζε στη δική του ανεμπόδιστη μακροημέρευση στην εξουσία. 

Θα μου πείτε: Μα υπάρχουν ιστορικές αναλογίες με εκείνη την περίοδο;  Όχι δεν υπάρχουν και για αυτό έχει ένα δίκιο ο νυν Μητσοτάκης στο ότι ο Τσίπρας «δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου». Οποιαδήποτε σύγκριση θα ήταν ιεροσυλία. Ο Ανδρέας ήταν (είναι) το ιερό τέρας της μεταπολιτευτική Ελλάδας, ο ηγέτης του προοδευτικού χώρου, που κατάφερε να διακόψει την μακροχρόνια κυριαρχία της Δεξιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. 

Ο Τσίπρας είναι ακόμα νεοσσός. Ωστόσο έχει δύο κοινά με τον «λευκό Πελέ» της πολιτικής. Το πρώτο: όπως και εκείνος, κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 4% στο 36% και στην εξουσία. Και το δεύτερο:  Όταν ηττήθηκε το 2019, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, διατήρησε το σημαντικό ποσοστό του 32%. Και εδώ τελειώνουν οι όποιες ομοιότητες.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον διακατέχει δημοκοπική αλαζονεία. Εν μέρει δικαιολογημένα. Η κυβέρνησή του πλησιάζει στη μέση τη θητείας της και-λόγω και της αδυναμίας της αντιπολίτευσης- δεν αντιμετωπίζει σημαντική φθορά. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πάει ως το τέλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα να μην τον απειλεί, εξ’ ου και η φράση «δεν είσθε Ανδρέας Παπανδρέου». 

Όμως, στην πολιτική δεν υπάρχουν  απόλυτες βεβαιότητες και παγιωμένες καταστάσεις. Το 1989 κανένας δεν πίστευε ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη το 1993. Και το 2010 κανένας δεν μπόρεσε να προβλέψει τον πολιτικό σεισμό του 2015. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Δεν σημαίνει, όμως και  ότι οι εξελίξεις θα είναι οπωσδήποτε ευθύγραμμες. Μια παροιμία λέει: «Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος»… Όσοι είναι απόλυτα βέβαιοι ότι οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες, ας το προσέξουν. 

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *