Λέανδρος και Ηρώ – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι άνθρωποι, αγαπημένοι μου, τα παλαιότερα χρόνια προσπαθούσαν να προβλέψουν τον καιρό με διάφορους, πρακτικούς και εμπειρικούς τρόπους. Ας πούμε, παρατηρούσαν τη συμπεριφορά των ζώων, την άλω της σελήνης, το πλήθος, το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των σύννεφων, την φορά του ανέμου και χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα  σημάδια για τη δική τους πρόγνωση συνδυάζοντάς τα και με ένα σωρό δεισιδαιμονίες και εθιμοτυπικές συνήθειες.

Σήμερα όλα τα παραπάνω σημάδια έχουν εξηγηθεί επιστημονικά, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μετεωρολογικά και φυσικά φαινόμενα. Ακόμα όμως βρίσκει κανείς εμπειρικούς μετεωρολόγους που συντάσσουν «τα μερομήνια» ένα είδος χάρτη που προβλέπει τα καιρικά  φαινόμενα όλης της χρόνιάς, ή  βοσκούς στα βουνά και ψαράδες στα νησιά, που μπορούν να προβλέψουν τον τοπικό καιρό με την μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και από τη γενική πρόγνωση των μετεωρολόγων.

Τα τελευταία χρόνια, αγαπημένοι μου, η μετεωρολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στα σάιτ. Ακολουθώντας δε το αμερικανικό μοντέλο, έχουμε πλέον και στην Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα… ακούν σε συγκεκριμένα ονόματα.  

Μία συνήθεια που γίνεται για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 2017. 

Έκτοτε, όποτε έχουμε  χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές που  επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο βαφτίζεται με ένα ξεχωριστό όνομα που προέρχεται κυρίως από την αρχαία ελληνική ιστορία και την μυθολογία. Έτσι είδαμε να παρελαύνουν  «η Αριάδνη», «ο Τηλέμαχος»,  «η Σοφίς» και τώρα «ο Λέανδρος».  

Η κακοκαιρία, Λέανδρος, λοιπόν, κατέφθασε και   μαζί της έφερε  χιόνια, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και απότομη αλλαγή του σκηνικού του καιρού.  Ποιος όμως ήταν ο Λέανδρος ο οποίος της  έδωσε το όνομά του; 

Η ιστορία, αγαπημένοι μου, βγαλμένη από την ελληνική μυθολογία,  αφορά δύο νέους, τον Λέανδρο και την Ηρώ,  που ερωτεύθηκαν παράφορα αλλά τους χώρισε ο θάνατος. Η Ηρώ ήταν μια πανέμορφη  ιέρεια, αφιερωμένη στον ναό της θεάς Αφροδίτης. Ζούσε, όπως απαιτούσε το λειτούργημά της, μια ζωή παρθενική, απομονωμένη σε έναν λιθόκτιστο πύργο, μακριά από τους γονείς της. Η μόνη συντροφιά της η πιστή της υπηρέτρια.

Κάποια ημέρα οργανώθηκε στην πόλη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης. Η Ηρώ σαν ιέρεια της Θεάς,  βρέθηκε στην εορτή για πρώτη φορά και μάγεψε με την ομορφιά της όλους τους νέους. Ανάμεσα σε  αυτούς ήταν και ο Λέανδρος ένα γεροδεμένο παλληκάρι που ζούσε σε μια πόλη απέναντι από τη Σηστό, την Άβυδο.

Ο Λέανδρος ερωτεύθηκε την Ηρώ και θέλησε να της εκφράσει τον έρωτά του. Εκείνη, αρχικά τον απώθησε αλλά τελικά υπέκυψε στα  ερωτικά του γλυκόλογα, αθέτησε τον ιερό όρκο της και δέχτηκε να τον παντρευτεί. Ο γάμος τους, έγινε κρυφά και  «κρυφός έπρεπε να μείνει, καθώς αυτή παρθένα έπρεπε να είναι…».

Έσμιξαν οι δυο ερωτευμένοι τρυφερά και μες τη γλύκα της αγάπης αποχωρίστηκαν. Για να κρατήσουν τον γάμο τους κρυφό, συμφώνησαν να βρίσκονται μόνο τα βράδια«Κάθε βράδυ θα έρχομαι να σε ανταμώνω, της είπε. Διασχίζοντας τον Ελλήσποντο θα φθάνω στη γλυκιά αγκαλιά σου. Τον λύχνο σου τον αναμμένο θα έχω οδηγό. Να έχεις όμως το νου σου μη σβήσει και στα μαύρα νερά της θάλασσας χάσω τη ζωή μου».

Και υποσχέθηκε η Ηρώ πως κάθε βράδυ θα τον καρτερεί στο μπαλκόνι του Πύργου της με το λύχνο αναμμένο, που θα γίνει ο φάρος για να τον οδηγεί στην αγκαλιά της. Έτσι ο Λέανδρος κάθε βράδυ κολυμπούσε για να φθάσει στην Ηρώ. Η Ηρώ άναβε ένα λυχνάρι. Το φως του λυχναριού  του έδειχνε τον δρόμο.

Τα χαράματα, ο Λέανδρος  επέστρεφε και πάλι κολυμπώντας. Αυτό συνεχίστηκε για καιρό και κανείς δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Κανένας δεν ήξερε για την σχέση τους και η Ηρώ εμφανιζόταν στους υπόλοιπους ως η παρθένα ιέρεια.

Πέρασε η Άνοιξη, ήρθε το Καλοκαίρι, πέρασε κι αυτό. Ο καιρός άρχισε να αγριεύει. Παρά τους κινδύνους, ο Λέανδρος κολυμπούσε κάθε βράδυ στην άλλη μεριά, σκαρφάλωνε στον πύργο και περνούσε τα βράδια με την γυναίκα του. Όταν έφθασε ο χειμώνας, η Ηρώ δεν σταμάτησε να ανάβει το λυχνάρι και ο Λέανδρος συνέχιζε να βουτάει στα ταραγμένα νερά του Ελλήσποντου με οδηγό το φως του λυχναριού.

Και μια μέρα που οι θεοί χάλαγαν τον κόσμο και τα κύματα υψώνονταν βουνά, η Ηρώ άναψε και πάλι το λυχνάρι. Ο Λέανδρος είδε το φως μέσα στην νύχτα και βούτηξε στην άγρια θάλασσα. Κάποια στιγμή, ο ισχυρός άνεμος έσβησε το λυχνάρι και ο Λέανδρος χάθηκε. Παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το σώμα του ξεβράστηκε την άλλη ημέρα στις ακτές της Σηστού.

Όταν το αντίκρισε η Ηρώ πήδηξε από τον πύργο της και σκοτώθηκε. Και η θάλασσα τους παρέσυρε στην βαθιά αγκαλιά της και έτσι αγκαλιασμένοι πήγαν μαζί το αιώνιο ταξίδι. Μέρες αργότερα τους ξέβρασαν τα κύματα στην ακτή, ακόμα αγκαλιασμένους. Τους βρήκαν ψαράδες της περιοχής και συγκινημένοι από την αγάπη τους, τους έθαψαν εκεί. Μαζί. Αιώνια αγκαλιασμένους.

Και πήρε ο Πύργος το όνομα του Λέανδρου, για να φωτίζει τα καράβια του Βοσπόρου. Αλλά κυρίως για να φωτίζει τις καρδιές των ερωτευμένων. Ο μύθος των άτυχων νέων υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην αρχαιότητα. Στο σπίτι των Vettii στην Πομπηία έχει διασωθεί τοιχογραφία που απεικονίζει τον Λέανδρο να διασχίζει τον Ελλήσποντο. Δίπλα του κάθεται ο υπηρέτης του μαζί με τα ρούχα του και ένα φανάρι. Απέναντί του βρίσκεται η Ηρώ στον πύργο της.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κυκλοφόρησαν νομίσματα που έφεραν επάνω τον Λέανδρο στην θάλασσα και την Ηρώ στον πύργο. Τον 5ο αιώνα μ.Χ. ο ποιητής Μουσαίος εξύμνησε τον μύθο στο έργο του «Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον». Το 1493 υπήρξε ένα από τα πρώτα έργα της Ελληνικής γραμματείας που εκδόθηκε από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στην Βενετία.

Ο μύθος ενέπνευσε αρκετούς ζωγράφους όπως τον Ούλιαμ Έττι, τον Βίκτορα Γιάνσενς και τον Ουίλιαμ Τέρνερ…

Με αγάπη εύα.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.