Λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης αρκούδας στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα την εμφάνιση αρκούδας στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας, προχώρησαν οι εμπλεκόμενες στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, υπηρεσίες και φορείς.

Ειδικότερα, ο πρώτος εντοπισμός της αρκούδας καταγράφηκε στις 22-9-2019 και ώρα 22:00 μ.μ., γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας από το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας, θέτοντας σε άμεση κινητοποίηση την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ), όπου με τη συνδρομή ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικού του Δήμου Φλώρινας κατάφεραν να εκδιώξουν την αρκούδα από το χώρο.

Η σύγκλιση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κρίθηκε επιβεβλημένη και πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα του περιστατικού στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλειου Γιαννάκη, του κ. Χρήστου Μιχαήλ εκπροσώπου της Π.Ε. Φλώρινας & της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, του κ. Παναγιώτη Μιχόπουλου εκπροσώπου της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Π.Ε. Φλώρινας και του κ. Ιωάννη Ισαάκ εκπροσώπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (ΚΟΜΑΘ), για την αξιολόγηση του περιστατικού προσέγγισης της αρκούδας στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ζώου από τον χώρο, το κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών και η τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης από το Δήμο Φλώρινας. Επίσης για την παρακολούθηση της αρκούδας και τη συλλογή επιπλέον πληροφοριών για τη συμπεριφορά του ζώου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών στο χώρο από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», έργο που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και της ΚΟΜΑΘ.

Από τα συλλεχθέντα καταγραφικά στοιχεία διαπιστώθηκε η χρονική περίοδος εμφάνισης της αρκούδας στο χώρο του Ζωολογικού Κήπου, υλικό που έδωσε τη δυνατότητα στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης να προχωρήσει το απόγευμα στις 27-9-2019 στην πρώτη επιχείρηση εκδίωξης της αρκούδας από το χώρο με τη χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου πραγματοποιούνται καθημερινά περιπολίες στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου της Φλώρινας από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, για την επιτήρηση της περιοχής.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το χώρο του Ζωολογικού Κήπου και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα στην περιοχή, να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ή το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

One thought on “Λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης αρκούδας στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας

  • 03/10/2019, 00:38
    Permalink

    Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, αλλά στοιχηματίζω ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα αποδειχτούν ακόμα μία φορά κατώτερες των περιστάσεων και θα αρκεστούν, εκ του ασφαλούς, μόνο σε υποδείξεις.
    – Τί θα πουν αν γίνει κάτι τραγικό; Εύχομαι φυσικά να μην συμβεί και να μείνω με την απορία…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.