«Λαός»: Μια γενικόλογη έννοια; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Πιστεύω σε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου γεφυρώνεται η ατομική ελευθερία με τη συλλογική ευημερία. Με την προσωπική πρόοδο να αυξάνει παράλληλα και τον εθνικό πλούτο. Ώστε να ακολουθεί η Πολιτεία, που θα τον κατανέμει δίκαια και με ευαισθησία απέναντι στους πιο αδύναμους. Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη να μη χάνεται σε γενικόλογες έννοιες, όπως “λαός”». 

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από το άρθρο που έγραψε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Κεφάλαιο». Αντέγραψα κατά λέξη το κομμάτι γιατί εντόπισα  την  εξής- να την πω πρωτότυπη; Περίεργη; ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας- φράση: «Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη να μη χάνεται σε γενικόλογες έννοιες, όπως «λαός» 

Είναι γνωστό πως όλοι οι πρωθυπουργοί έχουν συνεργάτες που είναι επιφορτισμένοι να γράφουν τα κείμενα, που δημοσιεύουν ή τις ομιλίες, που πρόκειται να εκφωνήσουν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που το κάνουν μόνοι τους αλλά αυτοί αποτελούν την εξαίρεση που απλά  επιβεβαιώνει τον κανόνα.  

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, στο παραπάνω κείμενο, ποιος είχε την έμπνευση να γράψει ότι ο λαός είναι “γενικόλογη έννοια”; Ο λογογράφος, και ο πρωθυπουργός απλά διάβασε το κείμενο; Ή, αυτό που διάβασε, δηλαδή, ότι  ο “λαός” είναι κάτι γενικόλογο και αφηρημένο και γι’ αυτό προτιμά την λέξη “πολίτης” είναι κάτι που  το πιστεύει ο ίδιος ; Ότι από τα δύο και να συμβαίνει, ο πρωθυπουργός διέπραξε γκάφα ολκής. Δεν το λέω εγώ το λέει το Σύνταγμα, με  βάση το οποίο  ο λαός δεν είναι μια “γενικόλογη έννοια”, αλλά το θεμέλιο του Πολιτεύματός μας.  

Συγκεκριμένα το πρώτο άρθρο  μας λέει: “Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα”. Άλλωστε  ο όρκος τον οποίο δίνουν οι πρωθυπουργοί- και τον έδωσε και ο  ίδιος- λέει επί λέξει: “Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού”. 

Το Σύνταγμα μιλάει για “λαϊκή” κυριαρχία και όχι κυριαρχία των “ατόμων” ή των “πολιτών”, όπως φαίνεται ότι προτιμά ο κ. Μητσοτάκης ή έστω αυτό που του έγραψε  ο λογογράφος του. Όλοι οι πρωθυπουργοί, ακόμα και αυτοί οι οποίοι προήλθαν από το κόμμα του οποίου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται, για τον “ελληνικό λαό” μιλούσαν. Κανένας δεν δια διανοήθηκε ποτέ να χαρακτηρίσει τον λαό “γενικόλογη έννοια”. 

Η σημερινή “ανακάλυψη” του κ. Μητσοτάκη θυμίζει κάτι ανάλογο με αυτό που έχει πει η Μάργκαρετ Θάτσερ εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες: Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν μόνον άνδρες, γυναίκες και οι οικογένειές τους”

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπερτονίζει το « άτομο», φέρνει στο νου την περίφημη “ατομική ευθύνη”, την οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία. Υπάρχει βέβαια πάντα και  η ατομική ευθύνη, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Αλλά αυτή δεν καλύπτει τη συλλογική ευθύνη, εν προκειμένω την ευθύνη της Πολιτείας, την οποία κάθε φορά εκφράζει συγκεκριμένη κυβέρνηση. 

Υπάρχει και το  επίκαιρο, παράδειγμα: Ο καθένας έχει, φυσικά, την ατομική ευθύνη του, αν δεν εμβολιάζεται ή δεν φοράει τη μάσκα όπου χρειάζεται. Τι γίνεται, όμως, όταν η Πολιτεία (εν προκειμένω η κυβέρνηση, για λόγους σκοπιμότητας-ψηφοθηρικούς) δεν επιβάλλει τον εμβολιασμό ούτε σε κρίσιμες ομάδες του κρατικού μηχανισμού;

Τι γίνεται όταν ο πολίτης-ο οποίος πρέπει, κατά Μητσοτάκη, να είναι «ξεχωριστή προσωπικότητα»- αναγκάζεται να στοιβάζεται σε λιγοστά μέσα μεταφοράς ή να στέλνει τα παιδιά του σε τάξεις των 25 ατόμων; Ποια «ατομική ευθύνη» μπορεί να αποσείσει την ευθύνη του κράτους, δηλαδή των υπουργών και εντέλει του πρωθυπουργού; 

Όχι, λοιπόν, η έννοια “λαός” δεν είναι “γενικόλογη“, όπως θέλει ο πρωθυπουργός. Και, σε πείσμα της Θάτσερ, δεν καταργήθηκαν οι κοινωνίες. Οι λαοί και οι κοινωνίες -και όχι τα άτομα μόνα τους- κινούν την Ιστορία και υποχρεώνουν τους κυβερνώντες να κάνουν καμιά φορά τα αντίθετα απ’ όσα πιστεύουν.  

Οι πρωθυπουργοί και ο κ. Μητσοτάκης πήρε την εντολή να κυβερνήσει  από τον λαό και όχι από τα άτομα -“ξεχωριστές προσωπικότητες”

Στον λαό και όχι σε άτομα -“ξεχωριστές προσωπικότητες” οφείλει να  λογοδοτεί. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερπαλιός πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει πει:  Ιδεολόγοι είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι καλύτερη από τον άνθρωπο”

Δεν ξέρουμε αν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ήταν δική του «έμπνευση»  που τον  χαρακτηρίζει ιδεολογικά. Αξίζει όμως να δώσει έστω και ελάχιστη προσοχή στα λόγια του Άιζενχάουερ. Κάτι παραπάνω γνώριζε ο Πρόεδρος. 

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.