“Μάλλιασε η γλώσσα μου” – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πριν μάθουμε την προέλευση της παροιμίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία που μου έχει εκμυστηρευτεί ο πατέρας μου, την οποία θυμάμαι κάθε φορά που ακούω τη φράση αυτή.

Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ο πατέρας μου και ο «Βενιαμίν» από τα αγόρια, συνήθιζε να είναι ζωηρός και σκανδαλιάρης. Μεγαλώνοντας συνέχισε να είναι αντιδραστικός και πολύ συχνά μάλωνε με τη μητέρα του, τη γιαγιά Τασία. Κάποια φορά, ο καυγάς τους ήταν τόσο έντονος που η γιαγιά εμφανώς αγανακτισμένη  του είπε: «Θα έρθει βρε κερατά η ώρα που θα λες «μάνα» και θα μαλλιάζει η γλώσσα σου…»

Λίγα χρόνια αργότερα ο πατέρας μου μπάρκαρε στα καράβια και έτυχε σε ένα από τα ταξίδια του στον Ινδικό ωκεανό το πλοίο που επέβαινε να υποστεί μεγάλο ρήγμα. Ο φόβος και ο πανικός που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγάλος και οι ναυτικοί μην έχοντας άλλη λύση είχαν ανέβει στη γέφυρα πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν το τέλος τους.

Ο ίδιος ο πατέρας μου άρχισε ενστικτωδώς να σκέπτεται τη μάνα του. Οι φορές που επανέλαβε τη λέξη «μάνα» ήταν τόσες πολλές, που σε συνδυασμό με τον θαλασσινό αέρα  και τον τρόμο που βίωνε το γεγονός, άρχισε να νιώθει τη γλώσσα του να μαλλιάζει, να είναι στυφή και ινώδης.

Τότε, του ήρθε στο νου η προφητική, θα μπορούσαμε να πούμε, φράση της μητέρας του «θα λες μάνα και μαλλιάζει η γλώσσα σου» που ακόμα και σήμερα θυμάται με συγκίνηση. Έτσι για την ιστορία να πούμε ότι για καλή τύχη όλων, το φορτηγό πλοίο ήταν φορτωμένο με ένα ειδικό χώμα, το οποίο ερχόμενο σε επαφή με το νερό πέτρωσε και έτσι δεν βυθίστηκε το πλοίο.

Πως όμως επικράτησε η παροιμιώδης φράση;

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο συνήθιζαν να τιμωρούν το παράπτωμα της βωμολοχίας, της φλυαρίας και της συκοφαντίας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έδιναν στους παραβάτες να μασήσουν ένα σκληρό και αγκαθωτό φυτό, το οποίο έκανε τη γλώσσα να πρήζεται, όλη τη στοματική κοιλότητα να ματώνει και τον παραβάτη να έχει την αίσθηση ότι μασάει μαλλιά. Η φράση παραμένει μέχρι σήμερα και τη χρησιμοποιούμε για κάποιον που δεν καταλαβαίνει, δεν ακούει, όσα του λέμε, παρόλο που το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.