Μήλον της έριδος οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όπως και να το δει κανείς, η περίοδος που διανύουμε θεωρείται προεκλογική. Αυτήν λοιπόν την προεκλογική την περίοδο, αντικείμενο διεκδίκησης αποτελεί ο κεντροαριστερός ψηφοφόρος. Γι’ αυτόν ερίζουν σήμερα οι πάντες. Για να κατανοήσει όμως κανείς τον λόγο που γίνεται αυτό πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τι είναι κεντροαριστερός ψηφοφόρος.

Ας μην μπλέξουμε όμως σε δαιδαλώδη κριτήρια και ορισμούς και ας πούμε, χοντρικά και με ασφάλεια, ότι κεντροαριστερός ψηφοφόρος είναι ο ψηφοφόρος ο οποίος, από το 1981 και μετά, ψήφιζε σταθερά το ΠΑΣΟΚ. Και όταν λέω σταθερά, εννοώ σε όλες τις εκδοχές και με όλες τις ηγεσίες του. Από αυτήν την κατηγορία θα εξαιρέσουμε όλους εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ περιστασιακά, τους περιφερόμενους, αυτούς δηλαδή που κινούνται κατά πώς γέρνει η πολιτική πλάστιγγα, μια δεξιά, μια αριστερά και μια κέντρο.

Μιλάμε, λοιπόν, για τη σταθερή εκλογική βάση, η οποία έδωσε, για τελευταία φορά το 2009, την εκλογική νίκη στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Έκτοτε όλα άλλαξαν. Οι ψηφοφόροι αυτοί διχάστηκαν και μοιράστηκαν το 2012. Το μεγαλύτερο κομμάτι πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα μικρότερο έμεινε στο ΠΑΣΟΚ.
Η ολική ανατροπή ήρθε το 2015. Το σύνολο σχεδόν της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ απορροφήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ έμεινε κάτι λιγότερο από το 5%. Το αδύναμο αυτό 5% διεκδικούν και τα δύο κόμματα εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και ότι απόμεινε από το ΠΑΣΟΚ με τη μορφή του Κινήματος Αλλαγής.

Το διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι μόνο αν καταφέρει να το κρατήσει, μετά από νέες εκλογές, θα έχει ελπίδες να παραμείνει κόμμα εξουσίας ή, αν χάσει τις εκλογές, να διατηρηθεί ισχυρός στην αντιπολίτευση. Η ΝΔ το διεκδικεί διότι, αν καταφέρει να αποσπάσει έστω και ένα κομμάτι τους, μπορεί να αγγίξει την αυτοδυναμία (λέμε τώρα).

Το ΚΙΝΑΛ, πάλι, διότι αν δεν καταφέρει να επαναπατρίσει έστω ένα μικρό ποσοστό από όσους το εγκατέλειψαν, μπορεί να το περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ψηφοφόρων είναι τα αντιδεξιά τους φρονήματα. Ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία, που γαλουχήθηκαν έτσι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Οι αντιδεξιοί αυτοί ψηφοφόροι δεξιά δεν ψηφίζουν… «ούτε με σφαίρες»! Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτούς δεν μπορεί να ελπίζει. Αυτοί οι ψηφοφόροι το πιθανότερο είναι να ξαναπάνε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας φροντίζει να τσιγκλάει διαρκώς τα αντιδεξιά αντανακλαστικά τους. Οι άλλοι, που δεν επηρεάζονται καθοριστικά από τέτοια σύνδρομα, θα επιλέξουν να ψηφίσουν με άλλα κριτήρια, οικονομικά και κοινωνικά.

Ας πούμε, θα συγκρίνουν τις δύο περιόδους (2010-2014 των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και 2015-2019 του ΣΥΡΙΖΑ) και, κυρίως, θα αξιολογήσουν τι τους περιμένει αν γίνει το ένα και τι αν γίνει το άλλο. Αν π.χ. νιώθουν ότι ο κ. Τσίπρας τους «αποτέλειωσε», όπως λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση, τότε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα πιάσει την αυτοδυναμία και μαζί με το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηματά -το οποίο όλο και κάτι θα «τσιμπήσει»- θα καθορίσουν άνετα τις πολιτικές εξελίξεις για ολόκληρη την τετραετία.

Αντιθέτως, αν ισχύει ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα όχι μόνο δεν «αποτέλειωσε», αλλά προστάτεψε καλύτερα τα θύματα των Μνημονίων, δηλαδή τους άπορους, τους νεόπτωχους και τους μικρομεσαίους, που φοβούνται ότι μπορεί να έχουν την τύχη των πρώτων, που αποτελούν την εκλογική πλειοψηφία, τότε η κάλπη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Εν τέλει, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν τι θέλουν και τι επιδιώκουν. Έχουν ξεκάθαρο στόχο σε σχέση με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα κρίνουν τα πάντα στις προσεχείς εκλογές. Αυτό που πελαγοδρομεί είναι το κόμμα που μεγάλωσε και κυριάρχησε με τη ψήφο αυτών των ψηφοφόρων.

Υπάρχει μια γιαπωνέζικη παροιμία που λέει: «Αυτός που κυνηγάει δύο λαγούς, αφήνει τον έναν και χάνει τον άλλον», και η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα, πάνω κάτω κάτι τέτοιο θυμίζει…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.