Μίκης Θεοδωράκης! Ο τελευταίος των μεγάλων – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Για  να γεννηθεί, αγαπημένοι μου, ο τελευταίος των μεγάλων, ο οικουμενικότερος των Ελλήνων, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι βέβαιο πως συνωμότησαν δυνάμεις περίεργες. Αυτές έριξαν την απαραίτητη “κοπριά” για να ανθίσει η μεγαλοφυΐα του. Ο Μίκης ήταν ένα ταλέντο αλλόκοτο και υπερφυσικό, κλεισμένο σε μία εκρηκτική προσωπικότητα που έζησε και μεγαλούργησε μέσα σε καιρούς δίσεκτους και χρόνια πειραγμένα. Αν είχε γεννηθεί στις μέρες μας θα ήταν ασφαλώς, ένας προικισμένος ιδιοφυής συνθέτης με παγκόσμια ακτινοβολία, ενδεχομένως για κάποιους λίγο ή πολύ εκκεντρικός, και για κάποιους άλλους μπορεί και ενοχλητικός. Στον καιρό του τριγύρναγε τον κόσμο και πολεμούσε χούντες. Αν είχε γεννηθεί στις μέρες μας ίσως και να κυνηγούσε ανεμόμυλους, σαν άλλος Δον Κιχώτης. 

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, μας αφήνει, εκτός από τις νότες του μια βαθιά συγκίνηση και μια πίκρα στα χείλη, κάτι σαν ένα αίσθημα ορφάνιας. Ο Θεοδωράκης, αγαπημένοι μου, ήταν σαν μια φλόγα σε έναν βωμό που όλοι κλίναμε το γόνυ και αποθέταμε τον σεβασμό μας. Μπροστά στο μεγαλείο του ανδρός, ομονοούσαμε και καλύπταμε με σιωπή τις ενστάσεις μας για τις… «στραβοτιμονιές» του. Ε, δε γινόταν και αλλιώς, Ο Θεοδωράκης, δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ήταν μεγάλος! Τι λέω; Ήταν γιγάντιος, θεόρατος, σαν ένα βουνό. Με τις κοιλάδες, τα εύφορα οροπέδια του και τις απόκρημνες χαράδρες.

Αλλά αυτό το βουνό, αγαπημένοι μου, όπως και κάθε βουνό άλλωστε, δεν το ψηλαφείς με τα χέρια. Στέκεσαι με δέος μπροστά στον όγκο του και αγναντεύεις το μεγαλείο του από μακριά. Αυτές τις ώρες, λοιπόν, που γράφονται χιλιάδες λέξεις για τον Θεοδωράκη, κάποιοι παρατηρούν ότι με το φευγιό του κλείνει ο κύκλος των μεγάλων μορφών που άφησαν εμβληματικό αποτύπωμα στον ελληνικό 20ο αιώνα. Ήταν το τελευταίο από τα ιερά τέρατα, κατά το κοινώς λεγόμενο, που εγκατέλειψε τον φυσικό κόσμο, έχοντας προηγουμένως διασπαρθεί στα κύτταρα της εθνικής μας μνήμης.  

Ακόμα και οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα έχουν κάτι μέσα τους από τον Θεοδωράκη, αγαπημένοι μου και ας μην τον ακούσουν ποτέ. Το έργο του είναι κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς. Και η ζωή του, αυτή η γεμάτη περιπέτειες ζωή, η γεμάτη αντιφάσεις έχει όλα τα συστατικά του θρύλου. Ακόμα και τα στοιχεία που σήμερα αποτιμώνται ως παλινωδίες, στο μέλλον θα εκλαμβάνονται ως το τίμημα που πληρώνει κάθε μεγαλοφυΐα για το ταλέντο της.

Και ναι, αγαπημένοι μου, ο Μίκης ήταν ο τελευταίος των μεγάλων. Αναπόφευκτα γεννιέται το ερώτημα: Τι συμβαίνει και δεν γεννιούνται πιά τέτοιες μορφές; Και μετά από  αυτό το ερώτημα οδηγείσαι και σε ένα δεύτερο:  Αν η μορφή του Μίκη ήταν σύγχρονη της εποχής μας, ποιο σχήμα θα έπαιρνε; Ήταν η εποχή που έκανε τον άνδρα, ή ο άνδρας έδωσε υπόσταση στην εποχή του; Μάλλον και τα δύο.

Ο Θεοδωράκης, αγαπημένοι μου, ως σύμβολο ήταν γέννημα του ταλέντου και των καιρών του. Χρειάστηκαν και τα δύο. Χωρίς την ευλογία της Μούσας θα ήταν άσημος, αλλά και με έναν βίο ήρεμο, πιο συμβατικό, θα είχε παραμείνει δέσμιος της βαρύτητας, απόλυτα γήινος. Θα είχε, άραγε, το ίδιο ιστορικό εκτόπισμα αν γεννιόταν τριάντα χρόνια αργότερα;

Δεν είμαι σίγουρη. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ο Θεοδωράκης είπαμε, ήταν προϊόν συνωμοσίας δυνάμεων, ένα υπερφυσικό ταλέντο, αγκαλιά με μια εκρηκτική προσωπικότητα. Στους σημερινούς καιρούς ίσως για να διοχετεύσει το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις που γίνονταν μέσα του να έκανε κάτι ακραίο και θα κατέληγε να γίνει βορά στις ορέξεις των social media. «Αν είχα γεννηθεί σε  αυτήν την εποχή θα ήμουν τρομοκράτης» είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Βίκη Φλέσσα. 

Όπως και να έχει αγαπημένοι μου, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο τελευταίος μεγάλος. Έχει τελειώσει εδώ και καιρό η εποχή που γεννά μεγάλους ή αν θέλετε, εξέλιπε η δική μας ανάγκη για μεγάλους. Σήμερα  δυστυχώς, αγαπημένοι μου,  το δικό μας προσωπικό μεγαλείο μας φτάνει και μας περισσεύει.  

Με αγάπη εύα.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.