“Μακεδονικό” …ώρα μηδέν! – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να κλείσει μια πληγή μικρή αλλά χαίνουσα επί δεκαετίες, αυτή του περίφημου Μακεδονικού. Το Μακεδονικό ξεφύτρωσε στη νεότερη εκδοχή του, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και την απόφαση, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991,του νοτιότερου τμήματός της να γίνει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Άλλωστε, και για να λέμε αλήθειες, οι βόρειοι γείτονες δεν έκαναν καμιά μεγάλη αλλαγή. Από το προηγούμενο όνομά τους, που ήταν «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφαίρεσαν απλά το πρώτο συνθετικό. Από τότε, η υπόθεση αυτή πέρασε από σαράντα κύματα. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η μεγάλη ευκαιρία να κλείσει το θέμα χάθηκε στα δύο πρώτα χρόνια.

Η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε αυτήν την πρόθεση. Όμως, όπως αποδείχτηκε, είχε δύο προβλήματα να αντιμετωπίσει: Τους μακεδονομάχους» μέσα στην κυβέρνησή του, με πρώτο και καλύτερο τον Αντώνη Σαμαρά, και, βεβαίως, το πρωτοφανές κλίμα πατριδοκαπηλίας και εθνικιστικής υστερίας που διαμορφώθηκε από πολιτικούς, ρασοφόρους και μέσα ενημέρωσης. Καταλυτική, επίσης, σημασία σε όλα αυτά έπαιξε η πρώτη δήλωση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή περί μιας και μόνον ελληνικής Μακεδονίας.

Ο Μητσοτάκης, λίγα χρόνια μετά, όταν δεν ήταν πρωθυπουργός αλλά εξακολουθούσε να υποστηρίζει ανοιχτά τη συμβιβαστική λύση, είχε πει τη χαρακτηριστική φράση: «Όλοι κάναμε λάθη σ’ αυτό το θέμα. Αλλά θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια εκείνο το δάκρυ του Καρα μανλή…». Υπήρχαν βέβαια και λίγες συνετές φωνές, που επισήμαιναν ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με σύνθετη ονομασία, αλλά είτε δεν ακούγονταν, είτε αντιμετωπίζονταν ως «προδότες» από τους κατ’ επάγγελμα «πατριώτες».

Τα συλλαλητήρια, το «τρύπιο» εμπάργκο -του οποίου τις συνέπειες τις ζήσαμε εμείς εδώ πάνω στο πετσί μας- και τα υπόλοιπα, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι αναγνωρίσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όλοι οι διεθνείς ηγέτες αποκαλούσαν το γειτονικό κράτος «Μακεδονία». Η δε Ελλάδα βρήκε «καταφύγιο» στην «προσωρινή» ονομασία FYROM, ελληνιστί Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία ονομασία παγίωσε διεθνώς το όνομα «Μακεδονία». Σκέτο!

Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έβλεπαν το μάταιο της υπόθεσης και άρχισαν να αναζητούν μια λύση με σύνθετη ονομασία. Σε αυτήν τη λύση έφτασε κοντά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη. Η προσπάθεια όμως τορπιλίστηκε από τον εθνολαϊκιστή Γκρούεφκσι, ο οποίος τάιζε τους τότε «Φυρομίτες» και τώρα «Βορειομακεδόνες» με γελοίο εθνικισμό και μακεδονισμό των δρόμων και των αγαλμάτων. Κάποια στιγμή, όμως, όλα άλλαξαν.

Οι εθνικιστές ηττήθηκαν και η κυβέρνηση Ζάεφ έβαλε πλώρη για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση Τσίπρα ανταποκρίθηκε και αυτή ήταν ίσως η πιο ορθή απόφαση που έχει πάρει χωρίς καμιά ταλάντευση στη θητεία της. Και έτσι ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην αρχή είχαμε ξανά λίγο από τον «μακεδονισμό» του παρελθόντος (συλλαλητήρια κ.α) και… την «ώρα του Καμμένου». Ο Ζάεφ πέρασε τη Συμφωνία!

Ο Καμμένος έφυγε! Αν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή, οι πατριδοκάπηλοι δεν θα έχουν πλέον ρόλο. Σε έναν χρόνο από σήμερα η ελληνική Μακεδονία θα είναι στη θέση της και οι παραπλανημένοι «μακεδονομάχοι» θα έχουν καταλάβει πόσο σανό τους είχαν ταΐσει τόσα χρόνια. Η Ελλάδα, γενικότερα, θα μπορέσει να ασχοληθεί με άλλες, σοβαρότερες υποθέσεις, αφού θα έχει κλείσει πλέον αυτήν την χαίνουσα πληγή στα βόρεια σύνορά της.

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.