Μεσαία ταξη! Ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Λένε, και έτσι είναι, πως η σποδυλική στήλη των σύγρονων κοινωνιών είναι η μεσαία τάξη.

Η μεσαία τάξη είναι η πολύπληθέστερη. Οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε περιόδούς ευημερίας, ένα κομμάτι της κερδίζει έδαφος και ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Σε συνθήκες μεγάλης κρίσης πάλι, υπάρχει κίνδυνος να κατέβει σκαλιά και να προλεταριοποιηθεί. Όπως και να το κάνουμε όμως, τα μεσαία στρώματα είναι αυτά που κατά κανόνα δίνουν τις εκλογικές νίκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το λάθος να υποτιμήσει το μέγεθος της μεσαίας τάξης. Δεν αξιολόγησε σωστά τον ρόλο της στην οικονομία. Έριξε το βάρος του στην ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων, των φτωχών και των αδύναμων. Καθυστέρησε να προχωρήσει σε φορολογική ελάφρυνση και το πλήρωσε στις εκλογές.

Τα λάθη και τις παραλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ τα αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία. Στήριξε την αντιπολιτευτική τακτική της στα μεσαία στρώματα, ανέδειξε με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της τα παράπονά τους, κατηγόρησε τους αντιπάλους της για ιδεοληψία, υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και με αυτά πήγε στην κάλπη. Και κέρδισε.

Πανηγύρισε δεόντως, εξήγγειλε κάποιες δειλές φορολογικές διευκολύνσεις και πίστεψε ότι αυτή τη σχέση της με τη μεσαία τάξη, τίποτα δεν πρόκειται να την κλονίσει. Άλλωστε δικοί της άνθρωποι, που βρίσκονταν στην κορυφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας, στα Επιμελητήρια και στους συλλόγους των ελεύθερων επαγγελματιών, την έκαναν να νιώθει ασφαλής.

Ωστόσο δεν υπολόγισε, την πανδημία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Στην πρώτη φάση της Πανδημίας η κριτική και από την αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα των μικρομεσαίων ήταν περιορισμένη έως και ανύπαρκτη. Οι πάντες αναγνώρισαν πως έκανε ό,τι μπορούσε. Με υπερηφάνεια διατυμπάνιζε ότι είχε πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σιγά σιγά τον διάχυτο φόβο διαδέχτηκε ο εφησυχασμός. Η αίσθηση ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ότι οι δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη.

Αυτή ήταν που επέλεξε να ανοίξει όπως όπως τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας. Αυτή ήταν που υπέκυψε στις πιέσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων που απαιτούσαν χαλάρωση για να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και με τον πρωθυπουργό μπροστάρη έδωσε το σήμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Για μερικές εβδομάδες ήταν μες στην καλή χαρά. Οι προβλέψεις της για την ύφεση ήταν αισιόδοξες.

Ήρθε όμως το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αποδείχτηκε σφοδρότερο, φονικότερο και ανθεκτικότερο από το πρώτο και την προσγείωσε ανώμαλα. Οι αυταπάτες διαλύθηκαν. Οι προσδοκίες βυθίστηκαν. Συνελήφθη αδιάβαστη και αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και τώρα που καλείται να βρει λύσεις ώστε τα μεσαία στρώματα να προστατευτούν από την οικονομική κρίση τα έχει κάνει θάλασσα.

Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μοιάζει με μπουλούκι. Η περιλάλητη κυβέρνηση των αρίστων θυμίζει περιοδεύοντα θίασο, με χαμηλού επιπέδου ρεπερτόριο, κακό σκηνοθέτη και ατάλαντους ηθοποιούς. Προσπαθεί με χοντρά ψέματα, κολοβές πολιτικές, μεγαλοστομίες και ευφημισμούς να ξεγελάσει τον κόσμο που πλήττεται βάναυσα.

Εκεί που υπήρχε ανοχή κυριαρχεί πια η απελπισία, η επιείκεια απέναντι στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς έχει δώσει τη θέση της στην οργή. Το σενάριο για πρόωρες εκλογές, για να εξουδετερωθεί η απλή αναλογική επανήλθε στην επικαιρότητα. Η έκθεση ιδεών Πισσαρίδη -αυτή που θεωρεί ότι η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα είναι βαρίδι και προτείνει την ενίσχυση των μεγάλων και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων- έγινε κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Όμως τώρα οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την καταγγέλλουν ότι με την πολιτική της κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την καλούν να σκεφτεί σοβαρά τη διαγραφή χρεών. Οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την προειδοποιούν ότι έρχεται πανδημία πτωχεύσεων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων.

Είναι γνωστό από την Ιστορία ότι οι θυμωμένοι μικροαστοί είναι ικανοί για όλα. Για το καλύτερο. Και για το χειρότερο.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.