“Μετά τις εκλογές…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εκλογές τέλος! Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό που δεν αφήνει ούτε λίγες αμφιβολίες. Επομένως καιτα συμπεράσματα είναι εύκολα.

Έχουμε και λέμε: Α) Ομολογουμένως η ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, αλλά κανέναν θρίαμβο. Αναμφισβήτητα o Κυριάκος Μητσοτάκης θριάμβευσε μέσα στο κόμμα του, αφού… ξεδόντιασε και υπέταξε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» και έχει αυτοδυναμία.

Όμως όλο αυτό παρασάγγας απέχει από εκείνη τη «στρατηγική νίκη» που ονειρευόταν, ακόμα και στον ξύπνιο του, ο Κυριάκος. Γιατί; Απλούστατα διότι ο αντίπαλός του δεν υπέστη «στρατηγική ήττα».

Τώρα ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να ανασκουμπωθεί γιατί καλείται να φτιάξει τη «φωτεινή Ελλάδα» που υποσχέθηκε. Να βάψει πιο μπλε τον ουρανό, όπως επίσης υποσχέθηκε. Και καλείται να τα φτιάξει αυτά χωρίς κανένα εμπόδιο, σαν κι αυτά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά υπονόμευση, όπως είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλό και κακό συνάμα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα έχει κανένα άλλοθι. Από τούδε και στο εξής θα κρίνεται κάθε μέρα η ετοιμότητά της, η αποφασιστικότητά της, η ικανότητά της «να αλλάξει σελίδα» στη χώρα.

Και βεβαίως εδώ θα είμαστε και θα δούμε σύντομα αν αυτή η σελίδα θα είναι λευκή, γκρίζα ή μαύρη.

Η εποχή των μεγάλων και εύκολων λόγων τελείωσε. Ο «καταστροφέας» ΣΥΡΙΖΑ πάει στην αντιπολίτευση και η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί να βρει εύκολα δικαιολογίες.

Β) Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη. Δεν ξέφυγε από τη μοίρα των κομμάτων που εφάρμοσαν Μνημόνιο. Ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν σαν ο Αλέξης Τσίπρας να έπεσε από την Ακρόπολη χωρίς να σπάσει ούτε ένα κόκκαλο.

Σηκώθηκε και περπάτησε μόνο με ελαφρές αμυχές. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που έχει πάρει δεύτερο κόμμα στη μνημονιακή περίοδο.

Η ΝΔ, κόμμα 45 ετών με βαθιές ρίζες, στις δύο ήττες του 2015 δεν ξεπέρασε το 28%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος κόμμα διαμαρτυρίας, ξεπέρασε άνετα το 31%, στην ήττα του!

Κι αν οι δεξιοί ψηφοφόροι συγχωρούν εύκολα, οι ψηφοφόροι της άλλης πλευράς τιμωρούν σκληρά! Απόδειξη η καταβαράθρωση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που αγκομαχά να φτάσει το 8%.

Οι ψηφοφόροι της άλλης πλευράς στήριξαν, πέραν κάθε προσδοκίας, τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, παραμερίζοντας ορισμένα φρικτά λάθη που ο ίδιος έκανε. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι του μόχθου και των χαμηλών εισοδημάτων στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου της Αττικής τού έδωσαν την πρωτιά, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησής του να προστατεύσει περισσότερο τους ευάλωτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται πλέον, αδιαμφισβήτητα, ως το μεγάλο κόμμα στον πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς χώρο και είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει πρώτο κόμμα στη χώρα.

Υπό τον απαράβατο όρο ότι ο Τσίπρας εννοεί αυτό που είπε: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από περίκλειστο κόμμα πρέπει να γίνει παράταξη.

Γ) Το άλλοτε ένδοξο και κραταιό ΠΑΣΟΚ, για έβδομη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση από το 2012, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα πλαίσια του μικρού κόμματος. Δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον, στη χειρότερη μάλιστα πολιτικά και εκλογικά στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ, να αμφισβητήσει τον μεταξύ τους συσχετισμό δυνάμεων. Και τώρα θα βρεθεί μπροστά σε πολλά διλήμματα ως προς την τακτική του.

Δ) Αξίζει όμως να αναφωνήσουμε και ένα «επιτέλους» για τη συντριβή της χρυσαυγίτικης συμμορίας. Όσοι την έστελναν μέχρι τώρα στη Βουλή πρέπει να ντρέπονται εσαεί. Όσοι την εγκατέλειψαν ξέπλυναν κάπως αυτήν τη ντροπή.

Και κάτι τελευταίο: Οι νικητές ας έχουν υπόψη τους αυτό που έχει πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης: «Η νίκη από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να μπορείς να αξιοποιήσεις την επιτυχία». Τα πανηγύρια θα κρατήσουν λίγο! Ήδη οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ανήκουν στην Ιστορία…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.