Μετά τον Μπάιντεν τι; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που αιωρείται με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο είναι πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι ελπίδες, βέβαια, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, ότι με την εκλογή του Μπάιντεν θα επιστρέψει η διεθνής νομιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο και θα ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αναζωπυρώθηκαν. Από την άλλη ο Ερντογάν μάλλον βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας αφού δεν επικοινώνησε καν ούτε έστειλε συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο. Μια δήλωση έκανε μόνο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι.

Παρ’ όλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα αναζητήσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, τρόπους επικοινωνίας με τον νέο πρόεδρο.

Άλλωστε για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, παρά τις εντάσεις και τα προβλήματα που καταγράφηκαν ακόμα και με διακυβέρνηση Τράμπ τα κανάλια εποικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας διατηρούνται, δεν διακόπτονται. Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα επανακαθορίσει την πολιτική της, δεν γίνεται να μην το κάνει, δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν πρόκειται να τινάξει τις σχέσεις στον αέρα. Δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Αλλά ούτε και η Ουάσινγκτον την έχει.

Η Τουρκία παραμένει σημαντική για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και βασικά για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι μεγάλος παίκτης, άρα δύσκολα θα πάρει ουσιαστικά μέτρα απέναντι στον Ερντογάν.

Είναι γνωστό πως οι διεθνείς σχέσεις διακατέχονται από έναν κυνισμό και καθοδηγούνται από τα συμφέροντα. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για το πως θα κυβερνηθεί η Αμερική. Ο Μπάιντεν εξελέγη όπως και κάθε Πρόεδρος για την διασφάλιση της ευημερίας των Αμερικανών αλλά και για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παντού και είναι βέβαιο ότι από αυτήν την οπτική θα δει και τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Και συμφέρον της Αμερικής είναι να έχει την Τουρκία… κοντά της με κανονιστικό βέβαια πλαίσιο και όχι με πράξεις και πολιτικές που θα υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επί Ομπάμα, ο οποίος φοιμίζονταν για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Τον Αύγουστο του 2016, είχε επισκεφτεί την Τουρκία. Υπήρχε τότε ένταση γιατί εκκρεμούσε η έκδοση του Γκιουλέν. Είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τη «δυσφορία» της Άγκυρας απέναντι στην στάση των ΗΠΑ. Είχε υπογραμμίσει πως η Ουάσινγκτον είναι «ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία».

Βέβαια ο νέος πρόεδρος δεν θα κριθεί από τις τότε τοποθετήσεις του, αλλά από τις πολιτικές που θα υιοθετήσει μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, εμείς δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και τι θα του υπαγορεύουν τα συμφέροντα της χώρας του να πράξει.

Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να περιμένει κάποια θεαματική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Θα πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας πως υπερδυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθορίζουν πολιτικές με βάση στρατηγικά συμφέροντα και τις διαχρονικές γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις.

Ελλάδα και Κύπρος πάντα έχουν προσδοκίες. Εντάξει, δεν είναι κακό να έχει κανείς προσδοκίες. Το θέμα είναι να μην ανεβάζουν τον πήχυ πολύ ψηλά για να μην αναγκαστούν αντί να τον πηδήξουν να περάσουν από κάτω…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.