Μετά το δημοψήφισμα στην FYROM, τι;;; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τα γενικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα στη γειτονική μας FYROM έχουν ήδη καταγραφεί και αναλυθεί και δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε ακόμα μια φορά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως σε αυτήν την αναμέτρηση, νικητής δεν υπάρχει σε καμιά πλευρά. Το «Ναι» που πήρε η κυβέρνηση Ζάεφ ήταν θηριώδες αλλά το αποδυναμώνει η μεγάλη αποχή.

Ο Ζάεφ θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και αν αποτύχει θα υποχρεωθεί, ηττημένος, να πάει σε πρόωρες εκλογές. Από την άλλη οι εθνικιστές του VMRO, δεν τόλμησαν να δώσουν τη μάχη του «Όχι». Προτίμησαν να παίξουν το χαρτί της αποχής και τους βγήκε μια χαρά. Το 90% του «Ναι» όμως, δεν τους επιτρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές.

Στην χώρα μας τώρα, το αποτέλεσμα προκάλεσε μούδιασμα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Αν απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων και παραταθεί η εκκρεμότητα, αυτό φαίνεται ότι βολεύει την κυβέρνηση, διότι παραμερίζει τον εσωτερικό διχασμό λόγω Καμμένου.

Αφαιρεί, όμως από τον Αλέξη Τσίπρα το πλεονέκτημα να λύσει αυτός ένα πρόβλημα που χρονίζει. Η ενδεχόμενη απόρριψη της λύσης,από τη βουλή των Σκοπίων, δε συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος, αυτό που θα ήθελε είναι να «φορτώσει» την ευθύνη της λύσης του προβλήματος στον Τσίπρα και αύριο, αν κληθεί να κυβερνήσει αυτός, να έχει απαλλαγεί αυτός από το βάρος.

Τώρα αυτά αντιστρέφονται και μάλλον το γλυκό για την ΝΔ χαλάει. Γι’ αυτό και η αντίδραση της ΝΔ ήταν μουδιασμένη και είχε μόνο εσωτερική διάσταση, και επαναλαμβάνει το μόνιμο αίτημά της να γίνουν εδώ και τώρα εκλογές.

Το μόνο κόμμα που δεν φάνηκε να μην κατάλαβε αυτή τη διάσταση του θέματος, ήταν το Κίνημα αλλαγής και εμφανίστηκε να επιχαίρει επειδή οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ κέρδισαν τη μάχη της αποχής. Ο μοναδικός που πανηγύρισε ανοιχτά για τη νίκη της αποχής στη γειτονική χώρα ήταν ο Καμμένος. Ευλόγως!

Τα πανηγύρια του Πάνου Καμμένου θα κορυφωθούν, αν ο Ζόραν Ζάεφ αποτύχει και στη Βουλή. Διότι αυτή η εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο να έρθει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Ετσι, ο Καμμένος δεν θα βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία και, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, δεν θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, αν στα Σκόπια γίνουν πρόωρες εκλογές, η καυτή πατάτα θα περάσει πιθανότατα στα χέρια της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι εγχώριοι τυχοδιωκτισμοί του Καμμένου θα «επιβραβευθούν», αν οι εθνικιστές των Σκοπίων νικήσουν τον Ζάεφ και η Συμφωνία απορριφθεί από τη Βουλή τους.

Αν αυτές είναι οι εξελίξεις, μια μεγάλη ευκαιρία να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα χαθεί. Αυτό μπορεί να βολεύει το ένα ή το άλλο κόμμα εν όψει εκλογών, αλλά θα είναι αρνητική εξέλιξη. Διότι οι εθνικιστές στα Σκόπια θα ξαναπάρουν το πάνω χέρι. Και αυτό μόνο τους Ελληνες ομοϊδεάτες τους χαροποιεί.

Οι άλλοι, οι κοντόφθαλμοι που πολέμησαν τη Συμφωνία μόνο για προεκλογικούς λόγους, θα καταλάβουν τότε το τραγικό λάθος τους. Οι λαοί, βέβαια έχουν δικαίωμα στο λάθος. Το πρώτο έγινε με το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο μετρ της προπαγάνδας Αδόλφος Χίτλερ, είχε πει: «Οποιος θέλει την εύνοια των μαζών πρέπει να λέει τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα». Ίσως. μια εξήγηση για τα λάθη που κάνουν οι λαοί, να βρίσκεται μέσα σε αυτήν την φράση.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.