Μετά το φονικό… – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Παρακολουθώντας μέσα από τα ΜΜΕ τις αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού για τη φονική καταιγίδα, που έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα τις περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και του Περάματος, έκανα τον σταυρό μου και είπα ότι οι άνθρωποι, επιτέλους, έβαλαν μυαλό, σοβαρεύτηκαν. Μπροστά σε μια τέτοιου επιπέδου καταστροφή, τούτη τη φορά, κάτι φαίνεται να αλλάζει στη δημόσια συζήτηση.

Δεν είδα να επαναλαμβάνονται φαινόμενα που έχουμε δει στο παρελθόν από όλα τα κόμματα όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Δεν έγινε ούτε εύκολη κριτική, ούτε σκύλευση πάνω στα πτώματα και στα συντρίμμια. Ακόμη και οι συνήθεις ύποπτοι, τις πρώτες μέρες απέφυγαν τις κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Σ. Θεοδωράκης, ήρεμα, αναφέρθηκαν στα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί εδώ και δεκαετίες και μίλησαν, σωστά, για τις συνέπειες τις οποίες εξαιτίας αυτών των εγκλημάτων πληρώνουμε σήμερα, για την απουσία κράτους, για τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ύποπτη ανοχή των αρμόδιων φορέων απέναντι στις χοντρές παρανομίες.

Άλλωστε, τι θα μπορούσε να πει κανείς όταν διαπιστώνει ότι βιομηχανίες και δημοτικές εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα; Τι θα μπορούσε να πει κανείς όταν ακούει τους ειδικούς να λένε ότι η Αττική κάποτε είχε 700 ποτάμια, ρέματα και χείμαρρους και σήμερα έχει μόνο 70; Τι θα μπορούσε να πει κανείς όταν πληροφορείται ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια μελέτες για την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών και καμιά κυβέρνηση, κανένας δήμος, καμιά περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν φιλοτιμήθηκε να φροντίσει να τις προχωρήσει ώστε να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους θεομηνίες;

Στις περιπτώσεις αυτές, το καλύτερο είναι να στέκεται κανείς σιωπηλός. Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισοδυναμεί με ψέμα. Επιβάλλεται σαν αυτοκριτική στάση. Δυστυχώς όμως, το πολιτισμένο κλίμα δεν κράτησε και πολύ. Για άλλη μια φορά, στη συζήτηση που έγινε στη βουλή για την ενίσχυση των πληγέντων, στην πρεμούρα τους να αποσείσουν από επάνω τους τις ευθύνες, κυβέρνηση, αλλά κυρίως αντιπολίτευση, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε ύβρεις και αθλιότητες, συκοφαντώντας αλλήλους με αδυσώπητο θράσος.

Εμείς θα πούμε, στο όνομα των νεκρών, αλλά και των ανυπολόγιστων καταστροφών, τα πράγματα με το όνομά τους: Η τραγωδία στη Μάνδρα έχει υπεύθυνους. Με όνομα και επώνυμο. Πολύ συγκεκριμένους. Φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Το κακό έχει συντελεστεί. Και έχει συντελεστεί πολλές φορές.

Το… πολλές φορές εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Εμείς να ευχηθούμε: Μακάρι να σταματήσει εδώ η εκδίκηση της φύσης για τον βιασμό της, αλλά είναι γνωστό πως με ευχολόγια μόνο και προσευχές δεν αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις. Το πρόβλημα έχει ρίζες βαθιές που θέλουν σοφούς πολιτικούς, με κότσια, για να τις ξεριζώσει κανείς και οι κυβερνήσεις τις χώρας, όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δεν δείχνουν να τα διαθέτουν.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *